Uw spierpijn verzachten

Van rekken tot strekken

U heeft zich op de tennisbaan te veel uitgesloofd of de hele dag het plafond staan schilderen. Of in de tuin geklust. De volgende dag betaalt u de tol daarvoor: u heeft enorme spierpijn. Hoe komt dat? En belangrijker, hoe komt u er vanaf?

De ene spierpijn is de andere niet. Het is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn in een spier(bundel) veroorzaken, maar verschillende oorzaken kan hebben.

Onschuldige vorm

De meest onschuldige is de spierpijn die u krijgt na een fysieke inspanning die u niet (meer) gewend bent. Denk aan een eerste training, een verhuizing, urenlang schuren of schilderen. Als u hier spierpijn aan overhoudt, is dat een teken dat u te veel van uw lichaam hebt gevraagd. Daarvoor betaalt u de volgende dag de rekening. 

Ook als u onvoldoende getrainde spieren plotseling intensief gebruikt, kunt u spierpijn krijgen. Ga maar eens ongetraind op de ski's of langlauflatten staan. Wedden dat u dat de volgende dag in uw benen voelt!

Meestal krijgt u die spierpijn 24 tot 48 uur na de inspanning. Afhankelijk van de ernst duurt het ongeveer even lang tot u weer soepeltjes kunt bewegen. Als er ondanks de noodzakelijke 'actieve rust' na een week nog geen verbetering is, is het raadzaam even naar de huisarts te gaan. Mogelijk heeft u een ontsteking. 

Melkzuur in de spieren

Bij zeer intensieve lichamelijke inspanning ontstaat melkzuur in de spieren. Lang is gedacht dat deze afvalstof de oorzaak van spierpijn zou zijn, doordat het melkzuur zich in de spieren ophoopt. Dit is echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Inderdaad kan er tijdens inspanning in de spier meer melkzuur aanwezig zijn dan gewoonlijk, want het wordt sneller geproduceerd dan afgevoerd. Na de inspanning wordt de productie van melkzuur echter plotseling tot ongeveer nul teruggebracht, terwijl de bloedcirculatie door de spier nog sterk verhoogd is.

Dit betekent dat het nog aanwezige melkzuur snel wordt afgevoerd. De melkzuurspiegel in de spier zelf wordt dus vrijwel direct genormaliseerd en kan de spierpijn niet veroorzaken.

Waar komt die spierpijn dan wel vandaan? Vermoedelijk ontstaat door de overbelasting een lichte vorm van ontsteking. De interne structuur van de spier raakt verstoord. De mooie regelmatig gestreepte vorm is onregelmatiger geworden. In feite zijn er eiwitstructuren vernield.

Rek en strek

Bij het sporten zijn een goede warming-up en cooling-down hartstikke belangrijk om de spieren soepel en vrij van pijn te houden. Een warming-up, omdat die de spieren voorbereidt op de inspanningen die komen gaan. En een cooling-down, opdat de spieren niet al te abrupt tot rust komen en het lichaam niet te snel afkoelt. Trek minimaal tien minuten uit voor een goede warming-up.

Welke spier(groep)en u opwarmt en hoe je te werk gaat, hangt af van de sport die u doet. Rustig inlopen en rek- en strekoefeningen zijn altijd effectief. De doorbloeding verbetert, waardoor de spieren voldoende zuurstof en brandstof krijgen aangeleverd.

Ook bij de cooling-down gaat het om de doorbloeding. Als u het sporten gedurende een minuut of tien rustig afbouwt (uitlopen en stretchen) blijft de doorbloeding op peil. Dat komt de afvoer van opgehoopte afvalstoffen (melkzuur en ammoniak) ten goede.

Pijn trotseren

Soms is voorkomen niet mogelijk en zult u de pijn moeten trotseren. Gun uw lichaam rust, zodat het weefsel volledig kan herstellen, maar blijf wel in beweging (actieve rust). Eventueel kunt u een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen doen om de bloedcirculatie te activeren, waarmee u het herstelproces stimuleert.

Spierpijn kunt u op twee manieren aanpakken. Met pijnstillers – het best zijn die met een licht ontstekingsremmende werking – en met spierwrijfmiddelen die u op de huid rond de pijnlijke spieren smeert. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend, pijnafleidend of ontstekingsremmend. Vaak gaat het om een combinatie van enkele van deze eigenschappen.

Warm of koud

Warmte is een probaat middel om de pijn te verzachten. Dat kan met crèmes en hotpacks, een warme douche of, beter nog: een warm bad, dat heerlijk ontspant.

Het voordeel van verwarmende stoffen is dat ze een weldadig gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel - mits dit niet te diep ligt - verbeteren. En door een betere doorbloeding herstelt u sneller. Sommige mensen gebruiken echter liever middelen die juist verkoelend werken. Die keuze is persoonlijk.

Verkoelende stoffen zijn te herkennen aan de frisse geur van eucalyptus, menthol of kamfer. Zowel verkoelende als verwarmende stoffen hebben ook een belangrijk psychologisch effect.

Hun prikkelende werking leidt de aandacht van de spierpijn af. Daardoor heeft u er minder last van. Overbodig te zeggen dat een goede conditie spierpijn in veel gevallen kan voorkomen. En die conditie krijgt u door te trainen. 

Niet forceren

Het verzachten van spierpijn is prima zolang u het hoofd er maar bij houdt. Het onderdrukken van de pijn wil niet zeggen dat er dan ook niets meer aan de hand is en dat u weer onbeperkt en naar hartelust kunt sporten. Dan forceert u uw spieren en kan er een serieuze blessure ontstaan. Geduld is waar het om draait.

10 Comments

Door A. Sterenborg (niet gecontroleerd) op vr, 6-12-2019 - 16:32

Voor ik naar bed drink ik een glas water met magnesium poeder van Lucovitaal. Daar slaap ik heerlijk op. Anders altijd veel pijn aan mijn benen plus ontzettende krampen.

Door Femmie Bosma (niet gecontroleerd) op do, 12-10-2017 - 22:48

Ik heb voltaren gebruikt maar het helpt mij niet .

Door y.dankers (niet gecontroleerd) op ma, 2-10-2017 - 16:57

Na het sporten of een intense activiteit smeer ik de plekken waar ik last van ga krijgen of al heb in met Pure magnesium olie van Zechsal. Te verkrijgen in een reformwinkel. Trekt meteen in de spieren. Er is veel te vinden op internet over magnesiumolie. Kan ook in het badwater gebruikt worden.Bevalt mij prima

Door Els wentzel (niet gecontroleerd) op za, 30-9-2017 - 11:29

Ook spierpijn ontstaat door gebruik van statines tbv. Cholesterol verlagende tabletten. Overleg met apotheek kan helpen.

Door Reina de Winter (niet gecontroleerd) op vr, 29-9-2017 - 09:00

Ik heb altijd spierpijn en dat komt door mijn fibromyalgie, maar de spierpijn die ik nu heb heeft inderdaad met tuinieren te maken, en die ga nog niet echt weg, omdat het bij mij wat langer duurt.

Door chris de haas (niet gecontroleerd) op do, 28-9-2017 - 16:10

ik gebruik al jaren de Traumeel gel of creme van de Firma Heel.
werkt super. tevens perfect voor blauwe plekken en kneuzingen.

Door Mary (niet gecontroleerd) op do, 28-9-2017 - 15:31

Wij hebben erg veel bast bij BCAA capsules, voor en na de " uitdagingen",

Door Ans Hamers (niet gecontroleerd) op vr, 27-1-2017 - 14:21

We gebruiken al jaren de Murmeltier crème van Exmonte. Een super goede crème voor spieren en gewrichten. En niet bij alleen spierpijn!!

Door leonie (niet gecontroleerd) op do, 26-1-2017 - 19:59

melkwei is een product wat ook zorgt voor een snel herstel van de spieren.Wij doen dit al jaren tijdens de wintersport,3 lepels melkwei in een glas water!!!

Door Corry Westgeest (niet gecontroleerd) op zo, 20-4-2014 - 13:23

Bekend gegeven, te lang en te intensief sporten met naderhand pijn. Ook de voorjaarstuin is vaak een boosdoener. Werk wat spieren niet gewend zijn, te lang doen. Graag wil ik wat aan vullen op de gegeven adviezen. Beweeg tijdens het werk regelmatig, ga staan en lopen. Na afloop helpt doorbloeding de pijn te verlichten. Kleine, zachte bewegingen van de ismakogie helpen hierbij. Begin met het bewegen van de tenen en de vingers. Maak je zittend en staand vanuit je bodemcontact (voetsteunpunten en zitbotjes) iets langer (5 mm) en maak staand een zachte, luchtige draaibeweging met je lichaam (kinderschwung). Voel je pijn, maak de beweging iets kleiner en minder sterk. Meer info op www.ismakogieCW.nl en graag hoor ik via de praktijkgegevens op mijn site je ervaringen.