Stelling: 70-plussers krijgen vaak te snel een behandeling

Er klinken steeds meer geluiden om ouderen minder vaak een ingrijpende medische behandeling te geven. Zo worden patiënten van boven de 70 op de spoedeisende hulp in Leiden en Den Haag eerst gescreend op kwetsbaarheid.

Aanleiding voor de test was een onderzoek van het LUMC (Leiden) en andere ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat één op de tien 70-plussers die op de spoedeisende hulp terechtkwamen, binnen drie maanden was overleden. Bij één op de vijf was er binnen drie maanden sprake van flinke achteruitgang. Daarnaast zijn operaties en behandelingen voor ouderen kostbaar. 

Kwetsbaarheidtest

GroenLinks pleit nu voor een screening voor alle ouderen die in het ziekenhuis komen. Zo'n kwetsbaarheidtest bepaalt of iemand sterk genoeg is voor een zware behandeling, zoals een chemokuur. Als dat niet het geval is, kunnen arts en patiënt samen besluiten ervan af te zien. De test bestaat uit vragen over medicatie, geheugen en zelfstandigheid. Daarmee bepaalt de arts wat de kansen zijn op overlijden en achteruitgang als de operatie achter de rug is. 

Kwaliteit van leven

"Meestal gaat het om ingrijpende behandelingen waarbij de kans op complicaties groot is", zegt Ronne Mairuhu, internist in het Hagaziekenhuis in Den Haag. "Veel patiënten staan open voor een gesprek. Je moet nadenken over wat je iemand aandoet als je chemotherapie geeft. Heel vaak gaat het over de kwaliteit van leven, niet over levensverlenging." Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over een nieuwe knie. Iemand van 80 zal sneller in aanmerking komen voor een operatie dan een 40-jarige stratenmaker, terwijl zijn of haar knie misschien wel langer mee kan dan de versleten knie van de stratenmaker.

Jan Slagter: 'Dubieus plan'

Omroep MAX-baas Jan Slagter is het niet eens met de initiatiefnemers. "Je komt als oudere nerveus in het ziekenhuis, misschien net met een ambulance, en je krijgt te horen: we kunnen u beter niet opereren. De afweging die de oudere patiënt dan moet maken, kan nooit zuiver zijn", zegt hij.

Slagter, die zelf een tehuis voor dementerenden heeft in Rotterdam, noemt een voorbeeld uit de praktijk: "Bij ons is eigenlijk alleen plaats voor zware zorg. We zien dat veel ouderen tussen wal en schip vallen als ze uit het ziekenhuis komen. Wij hebben nog een paar bedden over in ons tehuis. Die willen we gebruiken voor revalidatie. Dat geeft een heel ander perspectief dan zeggen: we kunnen u wel een nieuwe heup geven, maar thuis heeft u extra kans op vallen en dan is het voor niets geweest."

Vindt u zo'n screening voor ouderen wel een goed plan? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

Bron(nen):

165 Comments

Door P. de Leeuw (niet gecontroleerd) op wo, 20-5-2020 - 05:30

Helemaal afhankelijk van de soort ziekte en de lichamelijke gesteldheid van de patiënt. Ik ben zelf 74 jaar en loop nog steeds hard, heb dus een veel betere conditie dan menig jongere. Ik ben dus tegen leeftijdsdiscriminatie maar als ik kanker of id zou krijgen en het is zeker dat ik hieraan overlijd, dan hoef ik geen levensverlengende medicijnen, zou ik dement worden dan hoeft behandeling zeker niet meer voor mij, de kwaliteit van leven is evident voor mij. Maar dit is heel persoonlijk.

Door Erica Eijberts (niet gecontroleerd) op di, 19-5-2020 - 22:54

Denk ook aan de woorden van Ernst Hirsch Ballin: "Het zijn altijd de gezonden die over de kwaliteit van het leven praten!'

Door Erica Eijberts (niet gecontroleerd) op di, 19-5-2020 - 22:39

Schandalige leeftijdsdiscriminatie die naar nationaal-socialisme riekt.

Door Leo Wormgoor (niet gecontroleerd) op di, 19-5-2020 - 20:41

Wij moeten dan ook nadenken over rokers en niet rokers, drugsgebruik , alcoholgebruik , workaholics, zonaanbidders met huidkanker, roekeloos gedrag , etc.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 18-5-2020 - 11:35

IK HOOP 100JAAR TE WORDEN ZO EN NU JULLIE WEER!!!!

Door Eddy Pieters (niet gecontroleerd) op ma, 18-5-2020 - 01:05

Drvan Amelsfoort is de meest menselijke Arts die mijn leven na mijn openhart operatie in 2002 heeft gered waardoor ik nu op mijn 76jaar(welis waar 3 stence erbij plus 1x gedotterd) nog als normaal mens kan leven.Vele artsen kunnen bij hem in de leer wat het betekend om mens te zijn.SALUUT DR. VAN AMELSFOORT

Door Veld (niet gecontroleerd) op zo, 17-5-2020 - 22:29

Mijn vrouw krijgt zelfs geen pijnstillende en ontstekingsremmende injectie op basis van 70 plus leeftijd.Verder gezond puur op leeftijd.

Door Sonja V (niet gecontroleerd) op wo, 22-4-2020 - 16:24

Toen mijn oma 90 werd, had ze vermoeidheidsklachten en bleek een pacemaker nodig te hebben, en... die kreeg ze! Ze leefde helemaal op. Op haar 93e brak ze haar heup, kreeg een nieuwe heupkop, leefde nog 3 gezonde jaren en was op de dag van haar sterven nog glashelder van verstand. Hopelijk zou zoiets in 2020 ook nog kunnen, de verzekeringspremies zijn hoog zat, daar ligt het niet aan.

Door M. Jongen (niet gecontroleerd) op di, 7-4-2020 - 07:40

doorwerken tot 67 jaar en na drie jaar, vanaf je 70 e jaarzijn we niet meer van belang!!!!
------

Door Gerrie (niet gecontroleerd) op ma, 6-4-2020 - 12:16

Belachelijk. Ook een 70 plusser heeft recht op alle behandelingen. Betaald vaak extra voor zn zorgverzekering. Ik ben 75. Hoop 95 te worden.
En hoe zit het dan met alle lichamelijke en geestelijke beperkte jongeren en ouderen? Die krijgen ook alle zorg. Vaak hun leven lang. Terwijl ouderen vaak dienstbaar zijn geweest aan de maatschappij. Zeker onze generatie. Moesten Nederland weer opbouwen......