50-plussers zijn duidelijk: zorg is een taak voor de overheid

Getty Images

95 procent van de 50-plussers vindt dat de zorg weer in handen moet komen van de overheid, zoals vroeger met het zorgfonds. Dat blijkt uit onze stelling, waar ruim 1300 mensen op reageerden.

Een klein deel (5 procent) van de respondenten vindt juist niet dat we af moeten van ons huidige zorgstelsel. "In principe ben ik best tevreden met de huidige situatie", zegt R. van Wieringen op PlusOnline. "Verandering is voor mij niet gewenst, maar wel vind ik dat de premie en het eigen risico moeten worden aangepast."

Ook Gert denkt niet dat de zorg weer een overheidstaak moet worden: "Denkt u nu werkelijk dat vervanging van de huidige verzekeraars door een leger van goed betaalde ambtenaren besparend werkt? Ziet u die ambtenaren al onderhandelen met de zorgverleners? Denkt u dat de overheid zo'n groot project kan voltooien? Voor de dromers: we worden ouder, de behandelingen die we allemaal wel willen complexer en duurder, dus de kosten stijgen ongeacht welk verzekermodel er is."

'Verzekeraars hebben te veel macht'

Toch zijn veruit de meeste bezoekers op onze website (95 procent) ervan overtuigd dat het huidige zorgstelsel zijn beste tijd heeft gehad. Volgens hen moet de zorg weer in handen komen van de Nederlandse overheid.

"Liever vandaag dan morgen", zegt Tiny Spoel op onze Facebook-pagina. Mariandel de Beurs sluit zich daarbij aan: "Niet alleen overlaten aan de overheid, maar ook de eigen bijdrage laten verdwijnen, de beste medicijnen beschikbaar stellen en de keuze geven voor het ziekenhuis en een specialist."

"Natuurlijk moet dat", reageert Patricia Grasman. "De zorgverzekering is onbetaalbaar geworden. Bovendien denken zorgverzekeraars dat ze op de stoel van arts of fysio mogen zitten om te bepalen of een behandeling of geneesmiddel nodig is."

Inge Lemson: "De zorg is zo duur geworden door directeuren, managers, overhead en reclames. En bezuinigen op de zorg kan ook door hergebruik van apparatuur die nu vaak ongebruikt in kelders van ziekenhuizen staat, hergebruik van medicijnen die ingeleverd worden, medicijnenprijzen verlagen en niet kunstmatig hoog houden."

Piet van Zundert wil nog een stap verder gaan. "Alle voormalige overheidsdiensten moeten terug naar de overheid. Dus ook het openbaar vervoer, de post, zorg, etcetera."