Kwart van de vijftigplussers stuurt extra kerstkaarten als steuntje

Een kwart van de Pluslezers (23 procent) stuurt dit jaar méér kerstkaarten dan normaal. Dat blijkt uit een peiling onder 1.400 bezoekers van deze site.

In tijden van corona is een persoonlijke kerstkaart volgens Pluslezers een fijn steuntje in de rug. Een iemand hoopt bijvoorbeeld 'een extra stukje warmte brengen'.

Vanwege de geldende coronamaatregelen vinden deze maand daarnaast waarschijnlijk veel minder ontmoetingen plaats dan normaal. Dan dus maar een kaartje.

Ook lijkt er extra oog te zijn voor mensen die alleen zijn met de feestdagen. Zo zegt een lezer meer kaarten te versturen naar oudere mensen die in een verzorgingshuis verblijven.

Minder

Het overgrote deel van de lezers (56 procent) doet dit jaar evenveel kerstkaarten als normaal op de post, zo blijkt uit de peiling. Zo'n twintig procent is ermee gestopt. Zij vinden het te duur geworden, doen het liever digitaal of vinden het onpersoonlijk dat ze soms maar op één moment van het jaar wat van vrienden of kennissen horen.

PostNL

Woordvoerder Dagna Hoogkamer van PostNL stelt dat met name in het begin van de coronacrisis meer wenskaarten werden verstuurd. Of dat voor kerstkaarten nu ook geldt, is nog niet bekend, maar PostNL verwacht weer veel kaarten. In een normaal jaar bezorgt PostNL in december zo'n 11,7 brieven per dag. In een andere maand ligt dat aantal rond de 6,8 miljoen per dag.

Op tijd

Hoogkamer heeft nog een tip voor mensen die een kerstkaartje willen versturen: doe dat op tijd. "Post met decemberzegels kan er drie dagen over doen. Doe je kerstkaarten dus het liefst uiterlijk in het weekend voor kerst op de bus, dan komen ze voor kerst aan."

Benieuwd of uw oude postzegels nog bruikbaar zijn? Lees het hier.