Pluslezers: Seniorenuren in supermarkten zijn veel te vroeg

Supermarkten moeten sinds 5 oktober verplicht twee 'seniorenuren' aanbieden waarin ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid in alle rust kunnen winkelen. Driekwart van de Pluslezers (67 procent) is daar niet over te spreken. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder ruim 2.500 lezers. Er is met name kritiek op het tijdstip van het eerste verplichte seniorenuur van 7 tot 8 uur in de ochtend.

Zo stellen lezers als reactie op de peiling dat zij juist in de ochtend thuiszorg krijgen en dan het huis niet uit kunnen. Ook vinden meerdere lezers het geen fijn idee om in het donker 's morgensvroeg over straat te gaan. Zeker als de windertijd eind oktober ingaat. Nog een kritiekpunt op het vroege uur: dagverse producten zouden vaak nog niet in de schappen liggen.

Tweede uur

Supermarkten moeten naast het seniorenuur van 7 tot 8 uur ook een tweede uur per dag aanbieden. Albert Heijn plakt dat direct achter het eerste uur aan, van 7 tot 9 uur kunnen ouderen en kwetsbaren daar exclusief hun boodschappen doen. Bij andere supermarkten is het per filiaal doorgaans verschillend.

ANBO liet eerder in een verklaring al weten geen voorstander te zijn van het ouderenuur. De ouderenbond noemde het 'stigmatiserend en onnodig'. Daar sluiten enkele lezers zich bij aan. Zij vinden de maatregelen om besmetting met coronavirus te voorkomen 'betuttelend' en bepalen veel liever zelf wanneer zij gaan winkelen.

Vrijwillig

Maar eenderde van de Pluslezers (33 procent) is ook juist wél blij met het seniorenuur. Zij prijzen het vrijwillige karakter en vinden het overdag bovendien te druk in de winkel. 'Prima regeling en helemaal niet druk op dit tijdstip, perfect. En een beetje eerder opstaan is toch geen probleem?', reageert een lezer.

Tot wanneer?

De seniorenuren gelden in ieder geval nog tot 20 oktober. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 29 september. Het is nog niet bekend of de seniorenuren ook na 20 oktober van kracht blijven.