Pluslezers vinden beeldbellen met de huisarts geen blijvertje

Door de coronacrisis heeft beeldbellen met de huisarts de afgelopen maanden een hoge vlucht genomen. Een meerderheid van de huisartsen wil dit in de toekomst blijven doen. Pluslezers zijn daar niet enthousiast over, zo blijkt uit een peiling onder ruim 1.400 lezers op deze site. Slechts 19 procent ervaart een digitaal consult met de arts als prettig.

Uit een onderzoek van RTL Nieuws onder 268 huisartsenpraktijken blijkt dat zestig procent van de artsen in de toekomst meer wil gaan beeldbellen. Omdat het voor zowel de patiënt als de arts efficiënt is. Andere artsen in het onderzoek van RTL Nieuws wijzen juist op de risico's van digitale consulten. Zo vertelt Frans Jacobs, huisarts in Venlo: "Ongeveer tien van mijn patiënten hebben langer doorgelopen met problemen dan nodig was. En dat bleek dan bijvoorbeeld uiteindelijk huidkanker of darmkanker te zijn."

Digitalisering

Pluslezers zien de arts duidelijk liever fysiek, zo blijkt uit een peiling op PlusOnline. Voor sommige lezers is dat om technische redenen. Iemand zegt bijvoorbeeld: 'Ik kan niet eens beeldbellen, want ik heb geen smartphone.' Een ander reageert: 'Ik versta mijn arts niet goed. Steeds blijven vragen 'wat zegt u?', vind ik ook vervelend.'

Fouten

Verreweg de meeste lezers zijn bang dat de arts iets over het hoofd ziet als er alleen contact is via de telefoon of computer. Een deel van de lezers ervaart beeldbellen daarnaast als 'onpersoonlijk'.

Wachtkamer

Voor sommigen is beeldbellen juist een uitkomst geworden, hoewel dat duidelijk alleen geldt voor 'simpele' afspraken. Een lezer schrijft: 'Het is een heel goed alternatief. Bij een bezoek aan een arts zit je vaak wel een kwartier tot een half uur in de wachtkamer en als je dan eindelijk aan de beurt bent sta je vaak na tien minuten weer buiten.'

(Reacties van alle lezers vindt u hier en hier)