Stelling: Contant geld moet blijven bestaan

Geldautomaten en banken met servicebalies verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. De automaten die er nog wel zijn, gaan ’s nachts dicht vanwege het risico op plofkraken. Het wordt daardoor moeilijker om aan contant geld te komen. Moet contant geld volgens u wel blijven bestaan?

In winkels en horecagelegenheden is het steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen. Cash geld wordt niet geaccepteerd. Dat terwijl een miljoen van de ouderen juist graag met contant geld betaald, zo blijkt uit onderzoek van de ouderenbond van Nederland (ANBO).

Arjen Lubach besteedde zondag 15 december in zijn programma Zondag met Lubach ook aandacht aan het onderwerp. Volgens hem hebben ouderen lang genoeg de tijd gehad om te wennen aan internet bankieren en betalen met een pinpas. Geld uit de muur halen en ermee over straat lopen, is volgens hem onveilig en onnodig. Met dezelfde pinpas kun je immers ook in een winkel afrekenen. 

(tekst gaat verder onder de video)

Toch zijn er genoeg mensen die bij voorkeur contant betalen. Sommigen van hen kiezen hier bewust voor, om bijvoorbeeld meer grip te houden op hun uitgaven of om privacy redenen. Voor anderen is pinnen en internetbankieren lastig.

Wat vindt u: moet contant geld blijven bestaan? Laat het ons weten.