PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: de formatie duurt te lang

Al weken wordt er hevig onderhandeld tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar Rutte-III is nog altijd geen feit. Wat vindt u, duurt het te lang of is het wel begrijpelijk?

'Moeilijke fase'

De onderhandelingen tussen de vier partijen werden eind juni gestart. Het is volgens VVD-leider Mark Rutte niet te zeggen hoelang de formatie nog zal duren: "Het is onwaarschijnlijk complex. We zitten nu in een ingewikkelde fase waar het gaat om heel veel grote hervormingen. Dat is echt gedetailleerd", zegt Rutte.

'Principiële kwesties'

Er zijn dan wel enkele plannen gelekt uit het conceptakkoord van de formerende partijen, maar die beperken zich tot het euthanasievraagstuk, meervoudig ouderschap en onderzoek naar embryo's; punten waarop met name D66 en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar staan. Veel meer is er niet duidelijk zolang de formatie nog loopt. Vooral over principiële vraagstukken zijn de partijen het nog niet helemaal eens. "Over geld kun je compromissen sluiten, over principes niet", aldus Gert-Jan Segers van ChristenUnie.

Grote thema's blijven daardoor liggen. Wat doen we extra om de veiligheid te waarborgen in Nederland? Hoe compenseert de overheid lage inkomens? En kunnen we straks nog wel rekenen op kwalitatieve zorg? Dit soort vragen blijft vooralsnog onbeantwoord. Wat vindt u hiervan, duurt de formatie te lang? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

(foto: ANP)

Reactie toevoegen

59 Comments

Door herman (niet gecontroleerd) op di, 12-9-2017 - 14:05

Waar z\e vroeger voor hebben gevochten, de regering toender tijd, is sinds Balkenende minister president werd geheel van de kaart gemieterd en deze klote regering met Mark Rutte en de rest maken het nog verder kapot, voor de oudere, de werkeloze, en o ja niet voor de asielzoekers en andere landen.De toekomst van Nederland in puin, dat is wat de afgelopen jaren gebeurd is.

Door Th. Van Niekerk (niet gecontroleerd) op wo, 6-9-2017 - 15:06

Het was ZÓ belangrijk om te gaan stemmen......
weet u het nog beste kiezer?
Want dan kunnen de politici, weer interessant, achteroverleunend, hun braakballen uitkotsen.....
in hun verkozen tempi.
En de uitkomst doet er voor hen minder toe, als ze maar zo lang mogelijk in hun riante positie kunnen blijven plakken en meesnoepen.......

Door visser.gerrits (niet gecontroleerd) op di, 5-9-2017 - 13:02

Deze politiek gaat niet werken. Een land met zoveel diverse partijen en verschillende politieke "idealen" waar men aan blijft "kleven" zal nooit een bevredigende bestuurbare coalitie opleveren.

Door Jan Knol (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 09:48

Gewoon rustig doormodderen! Blijven hangen in de partijstandpunten en -ideologieën.En vooral blijven zeggen dat je gaat voor het landsbelang.
We willen in Nederland, helaas ook in de politiek, altijd het beste jongetje van de klas zijn. Zo verslaan we de belgen met gemak.En dan ook nog met een 'gevallen' demissionair kabinet door grootspraak van de PvdA naar hun kiezers. Leg dit maar uit aan 'de Nederlandse kiezer'!

Door Mieke Klinkhamer (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 08:38

Opnieuw beginnen de oplossing!

Door peter havermans (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 19:51

Het lijkt wel handje klap m.a.w. koeienhandel.

Mijn vertrouwen in de politiek daalt nog verder.

Door spooky (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 16:50

dit is niet goed ! er moet een wet komen die er voor zorgt dat de partij die wint een kabinet gaat vormen met bv nr 2 of 3 van de lijst dus of nu de VVD of de PVV als eerste eindigt maakt niet uit die moeten dan om de tafel gaan zitten en niemand mag daarvan uitgesloten worden, anders krijg je wat nu het geval is ze blijven maar om de hete brij draaien en komen er niet aan uit en waarom gaan we anders stemmen als degene waarop je stemt nooit aan de top kan komen omdat andere zeggen dat ze daar niet mee willen regeren ?dus opnieuw naar de stembus en eerlijk de zetels verdelen en eerlijk een kabinet vormen met degene waarop de burgers gestemd hebben !!

Door De Jong (niet gecontroleerd) op vr, 25-8-2017 - 16:57

Als er zó lang over alle details moet worden gesproken dan getuigt dit niet van daadkracht en besluitvaardigheid. Wát als er in de zittingsperiode een of meer problemen ontstaan er er moet dan ook weer maanden gesproken worden...
Partijen zijn overduidelijk niet voor elkaar geschikt en gemaakt. Nu al teveel problemen! Dit is tot mislukken gedoemd.

Door Jan de Joode (niet gecontroleerd) op vr, 25-8-2017 - 16:11

Zijn alleen maar bezig met partijbelang. Er is totaal geen interesse voor wat er echt aan de hand is in deze maatschappij. Goede oplossingen zijn niet te verwachten van de politiek. Er zou eens orde op zaken gesteld moeten worden maar daar heb je capabele mensen voor nodig.

Door Christi Weber op do, 24-8-2017 - 23:04

Wij (ouderen) hebben alles moeten opgeven, maar de heren met enorme salarissen maken de formatie zo ingewikkeld dat het kapitalen kost. Doorwerken: dineren op kosten van de belastingbetalers.
Met vakantie gaan en roepen dat het land ze nodig heeft.
In een groot landhuis (ver van de bevolking) gezellig 3 dagen "formeren" en daar zelfs logeren, terwijl men net vakantie had. Dit klinkt ws. negatief, maar alle werkenden moeten jarenlang doorwerken. Dit is pure diefstal, want iedereen betaalt vanaf het moment dat men gaat werken. Zorg krijgen de ouderen niet meer. Zojuist zag ik het programma "Hollandse zaken" over dementie. Dit zal nog veel ziekte en verdriet gaan brengen in de tijd die niet meer ver weg is. De politiek luistert niet en er zullen vele mantelzorgers het moeten opgeven en (nogmaals) de politiek luistert niet.
Alle tijd welke nu verloren gaat met praten over minder belangrijke zaken die slechts een deel van de bevolking betreffen, had beter benut kunnen worden en volgens lekkages zal de volgende periode niet beter maar slechter worden, zeker voor de ouderen, die zorgden dat Nederland een RIJK land werd. Zelf werkte ik 48 uur per week in onregelmatige dienst, zonder ook maar 1 cent onregelmatigheidstoeslag, waardoor het pensioen een stuk lager is uitgevallen. Natuurlijk ging de zorg later ook minder uren draaien, maar het ergert mij mateloos als jongeren durven te roepen dat de ouderen ervoor zorgen dat zij later geen goed (ze bedoelen "hoog") pensioen krijgen.
Dat, waar zo hard voor gevochten is, werd in enkele jaren volledig afgebroken en zal, als er ooit weer een anders soortig kabinet komt, heel veel geld kosten om weer iets op te bouwen . Nu geldt alleen het GELD en BEDRIEGEN. Dit verhaal is erg lang geworden en wordt ws. niet eens afgedrukt, maar ik heb in ieder geval mijn hart en zou willen dat ALLE bestuurders worden vervangen door huisvrouwen. Zij kunnen een huishouden besturen en tegelijkertijd voor kindertjes zorgen en daarnaast ook nog buitenshuis werken. Petje af voor deze duizendpoten.