Stelling: de formatie duurt te lang

Al weken wordt er hevig onderhandeld tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar Rutte-III is nog altijd geen feit. Wat vindt u, duurt het te lang of is het wel begrijpelijk?

'Moeilijke fase'

De onderhandelingen tussen de vier partijen werden eind juni gestart. Het is volgens VVD-leider Mark Rutte niet te zeggen hoelang de formatie nog zal duren: "Het is onwaarschijnlijk complex. We zitten nu in een ingewikkelde fase waar het gaat om heel veel grote hervormingen. Dat is echt gedetailleerd", zegt Rutte.

'Principiële kwesties'

Er zijn dan wel enkele plannen gelekt uit het conceptakkoord van de formerende partijen, maar die beperken zich tot het euthanasievraagstuk, meervoudig ouderschap en onderzoek naar embryo's; punten waarop met name D66 en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar staan. Veel meer is er niet duidelijk zolang de formatie nog loopt. Vooral over principiële vraagstukken zijn de partijen het nog niet helemaal eens. "Over geld kun je compromissen sluiten, over principes niet", aldus Gert-Jan Segers van ChristenUnie.

Grote thema's blijven daardoor liggen. Wat doen we extra om de veiligheid te waarborgen in Nederland? Hoe compenseert de overheid lage inkomens? En kunnen we straks nog wel rekenen op kwalitatieve zorg? Dit soort vragen blijft vooralsnog onbeantwoord. Wat vindt u hiervan, duurt de formatie te lang? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

(foto: ANP)

53 Comments

Door W.L.A. Köhler (niet gecontroleerd) op wo, 18-7-2018 - 13:24

De formatie duurt zeker te lang. ZO'n opleiding kan sneller dan de 4 jaren die er nu voor een master opleiding staan. Vroeger kan je ook in drie jaren afstuderen, dus drie jaren is maximum.

Door Andrea (niet gecontroleerd) op di, 3-10-2017 - 13:08

Het duurt veel te lang.
Hoe moet dit straks gaan regeren?
Als ze nu al zoveel tijd nodig hebben om het eens te worden, hoe moet dat straks als er zich onverwachte zaken voordoen? Ook weer eeuwenlang overleggen?
In deze woelige tijden hebben we daadkrachtige politici nodig.
En dat is precies wat eraan ontbreekt.

Door herman (niet gecontroleerd) op di, 12-9-2017 - 14:05

Waar z\e vroeger voor hebben gevochten, de regering toender tijd, is sinds Balkenende minister president werd geheel van de kaart gemieterd en deze klote regering met Mark Rutte en de rest maken het nog verder kapot, voor de oudere, de werkeloze, en o ja niet voor de asielzoekers en andere landen.De toekomst van Nederland in puin, dat is wat de afgelopen jaren gebeurd is.

Door Th. Van Niekerk (niet gecontroleerd) op wo, 6-9-2017 - 15:06

Het was ZÓ belangrijk om te gaan stemmen......
weet u het nog beste kiezer?
Want dan kunnen de politici, weer interessant, achteroverleunend, hun braakballen uitkotsen.....
in hun verkozen tempi.
En de uitkomst doet er voor hen minder toe, als ze maar zo lang mogelijk in hun riante positie kunnen blijven plakken en meesnoepen.......

Door visser.gerrits (niet gecontroleerd) op di, 5-9-2017 - 13:02

Deze politiek gaat niet werken. Een land met zoveel diverse partijen en verschillende politieke "idealen" waar men aan blijft "kleven" zal nooit een bevredigende bestuurbare coalitie opleveren.

Door Jan Knol (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 09:48

Gewoon rustig doormodderen! Blijven hangen in de partijstandpunten en -ideologieën.En vooral blijven zeggen dat je gaat voor het landsbelang.
We willen in Nederland, helaas ook in de politiek, altijd het beste jongetje van de klas zijn. Zo verslaan we de belgen met gemak.En dan ook nog met een 'gevallen' demissionair kabinet door grootspraak van de PvdA naar hun kiezers. Leg dit maar uit aan 'de Nederlandse kiezer'!

Door Mieke Klinkhamer (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 08:38

Opnieuw beginnen de oplossing!

Door peter havermans (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 19:51

Het lijkt wel handje klap m.a.w. koeienhandel.

Mijn vertrouwen in de politiek daalt nog verder.

Door spooky (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 16:50

dit is niet goed ! er moet een wet komen die er voor zorgt dat de partij die wint een kabinet gaat vormen met bv nr 2 of 3 van de lijst dus of nu de VVD of de PVV als eerste eindigt maakt niet uit die moeten dan om de tafel gaan zitten en niemand mag daarvan uitgesloten worden, anders krijg je wat nu het geval is ze blijven maar om de hete brij draaien en komen er niet aan uit en waarom gaan we anders stemmen als degene waarop je stemt nooit aan de top kan komen omdat andere zeggen dat ze daar niet mee willen regeren ?dus opnieuw naar de stembus en eerlijk de zetels verdelen en eerlijk een kabinet vormen met degene waarop de burgers gestemd hebben !!

Door De Jong (niet gecontroleerd) op vr, 25-8-2017 - 16:57

Als er zó lang over alle details moet worden gesproken dan getuigt dit niet van daadkracht en besluitvaardigheid. Wát als er in de zittingsperiode een of meer problemen ontstaan er er moet dan ook weer maanden gesproken worden...
Partijen zijn overduidelijk niet voor elkaar geschikt en gemaakt. Nu al teveel problemen! Dit is tot mislukken gedoemd.