Stelling: De horeca moet verplicht gratis kraanwater schenken

Een gratis glas kraanwater bij het diner of naast een glas wijn in een restaurant of café? Zo’n 16 procent van de horecaondernemers doet daar niet aan mee. “Kraanwater (en de bediening) is niet gratis”, vinden zij. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de horecaondernemers best leidingwater wil schenken indien klanten ook iets anders bestellen. Iets minder dan de helft (43 procent) is altijd bereid gratis kraanwater op tafel te zetten.

Niet verplicht

Restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden zijn wettelijk gezien niet verplicht om kraanwater te leveren als dat wordt besteld. Indien een horecaondernemer - bijvoorbeeld uit commerciële overwegingen - weigert ‘kraan- of leidingwater’ te leveren, dan mag dat wettelijk gezien.

Daardoor pakken restaurants het op verschillende manieren aan. Sommige eetgelegenheden serveren alleen bronwater waarvoor betaald moet worden, andere zaken laten consumenten juist weer betalen voor kraanwater. De afgelopen jaren bieden restaurants ook steeds vaker kraanwater aan tegen een donatie - vaak een paar euro - aan een goed doel.

Gastvrij

Niet iedere consument vindt betalen voor kraanwater een goede zaak. ‘Ongastvrij’ is een veelgehoord argument. Anderen begrijpen het wel.  “Ze schenken het in, brengen je het glas en moeten het afwassen”, aldus een Twitteraar.

Wat vindt u? Moet de horeca verplicht gratis kraanwater schenken? Laat het ons weten. 

Bronnen: RTLZ en KHN

Reactie toevoegen

267 Comments

Door Bart (niet gecontroleerd) op di, 7-7-2020 - 02:33

Gratis water op zich is natuurlijk onzin. Het gaat erom of je als je met een gezelschap veel geld komt uitgeven aan eten, bier, wijnen en sterke drank, of je dan als service gratis een paar karaffen kraanwater mag ontvangen. Ja dan uiteraard, en dat is juist commercieel, omdat er dan nog meer wijn besteld wordt, wat extra whiskey en cognac of wat dan ook. KraanWater kost ook niks (een paar euro voor 1000 liter) dus hoe simpel is het om aan klantenbinding te doen. Als wij met een groep gaan eten en drinken vraag ik altijd aan de restaurateur: wij komen veel geld uitgeven, het enige wat ons bijzonder zou irriteren is als wij bij onze vele dranken geen gratis kraanwater zouden kunnen krijgen, wij zoeken dus een restaurant die kraanwater bij onze wijnen geeft. Wilt u ons als gast of niet, zegt u het maar. Gaat altijd goed :-)

Door A Al (niet gecontroleerd) op zo, 21-6-2020 - 18:27

Ik vind dat ze een klein bedrag mogen vragen voor de service en gebruik van de glazen/ karaf
Vind wel dat je dan ook nog bijv wijn moet bestellen

Door Robert Rijke (niet gecontroleerd) op za, 20-6-2020 - 11:05

Een goede service. €1,75 voor een glas water is toch gewoon belachelijk.

Door Ron Schrijer (niet gecontroleerd) op za, 20-6-2020 - 09:44

voor service moet betaald worden,dus ook voor kraanwater maar moet wel binnen de redelijke grenzen blijven € 0,75 voor een glas berekenen lijkt mij voldoende. Ik denk dat zowel de gast alsook de ondernemer zich hier wel in kunnen vinden en zijn er ook geen discussies meer.

Door Cees (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 23:11

Gastvriendelijk is het niet maar commercieel gezien kan je geen water gratis serveren als er niet iets anders bij wordt besteld. Er zijn mensen die kennelijk niet begrijpen dat waar je gratis water gaat serveren dit toch ten koste gaat van de "gewone" betaalde consumpties.

Door Riet (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 17:38

Kraanwater gewoon op de menukaart zetten en klein bedrag daarvoor rekenen.

Door WJ Snels-Ariëns (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 15:09

voor je medicijnen bij het eten vind ik dit service.
mijn fooi is hier ook op afegesteld

Door Cammy63 (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 13:18

De arrogantie! Van u, en uw moeder. Niets afnemen, maar wel verwachten dat u bediend wordt. 'Want ik heb diabetes!' Dat weet je toch? Houdt daar dan zelf rekening mee, en verwacht dat niet van de rest van de wereld. Het is niet iets wat je overvalt tenslotte.

Door Cammy63 (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 13:10

Als mensen zonodig kraanwater willen drinken kunnen ze dat op het toilet doen. De horeca verkoopt consumpties, dus geeft ze niet weg.

Door Frans van Beek (niet gecontroleerd) op vr, 19-6-2020 - 12:38

Thuis betaal je toch ook voor het kraanwater dus is het niet vreemd dat je daar bij openbare gelegenheden ook voor betaald maar het is een goede zaak als die gelegenheden het water gratis aanbieden en ik vindt wel dat als dat water nodig is om medicijnen in te nemen dat het dan wel gratis moet zijn !