Stelling: De horeca moet verplicht gratis kraanwater schenken

Een gratis glas kraanwater bij het diner of naast een glas wijn in een restaurant of café? Zo’n 16 procent van de horecaondernemers doet daar niet aan mee. “Kraanwater (en de bediening) is niet gratis”, vinden zij. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de horecaondernemers best leidingwater wil schenken indien klanten ook iets anders bestellen. Iets minder dan de helft (43 procent) is altijd bereid gratis kraanwater op tafel te zetten.

Niet verplicht

Restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden zijn wettelijk gezien niet verplicht om kraanwater te leveren als dat wordt besteld. Indien een horecaondernemer - bijvoorbeeld uit commerciële overwegingen - weigert ‘kraan- of leidingwater’ te leveren, dan mag dat wettelijk gezien.

Daardoor pakken restaurants het op verschillende manieren aan. Sommige eetgelegenheden serveren alleen bronwater waarvoor betaald moet worden, andere zaken laten consumenten juist weer betalen voor kraanwater. De afgelopen jaren bieden restaurants ook steeds vaker kraanwater aan tegen een donatie - vaak een paar euro - aan een goed doel.

Gastvrij

Niet iedere consument vindt betalen voor kraanwater een goede zaak. ‘Ongastvrij’ is een veelgehoord argument. Anderen begrijpen het wel.  “Ze schenken het in, brengen je het glas en moeten het afwassen”, aldus een Twitteraar.

Wat vindt u? Moet de horeca verplicht gratis kraanwater schenken? Laat het ons weten. 

Bronnen: RTLZ en KHN

Reactie toevoegen

273 Comments

Door Anna (niet gecontroleerd) op di, 26-11-2019 - 19:09

niet verplicht om altijd! neer te zetten maar wel als ik om een karafje water vraag.

vraag.

Door Ineke (niet gecontroleerd) op za, 23-11-2019 - 16:56

Ik was laatst in een restaurant. Aan de muur hing een bordje: kraanwater 0,50 dat wordt besteed aan een waterput in Afrika. Goed initiatief!

Door Nathaniel (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 20:23

De ober moet ook betaald worden om het in te schenken, naar de klant te brengen en het weer op te halen, en dan wil je de volgende keer ook wel weer een schoon glas. Dit alles bij elkaar maakt het toch wel aannemelijk dat de gelegenheid waar je te gast bent een passende vergoeding hiervoor krijgt. Toch?

Door P.N Brink (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 17:39

klant vriendelijk

Door Leny (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 12:23

Als wij op vakantie zijn in Griekenland krijg bij sommige restaurant,s gratis water en soms zijn de flesjes water ( 500 ml ) 0,50 euro ,maar ook zijn ze ook duurder

Door Janny Bosveld (niet gecontroleerd) op vr, 22-11-2019 - 09:16

Ik vind dat er alleen kraanwater gratis gegeven kan worden, als er ook een consumptie genomen wordt. Bijv. Om medicijnen in te nemen.

Door Albert Huizing (niet gecontroleerd) op do, 21-11-2019 - 23:54

Met een groep gingen we naar een restaurant en ieder bestelde een diner naar eigen keus. Er werd wijn gedronken maar ook water uit een karaf. Na afloop kreeg ik de rekening en tot mijn verbazing was er een groot bedrag in rekening gebracht voor een paar karaffen water. De wijn was goedkoper dan het water. Zij zeiden dat ze veel flesjes bronwater hadden moeten openen om de karaffen te vullen terwijl we gevraagd hadden naar karaffen kraanwater.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 21-11-2019 - 22:12

In Finland krijg je altijd gratis kraanwater bij het ete. Zeer gastvrij. Een kleine bijdrage vind ik geen punt, maar ik weiger Spa Blauw, want ons kraanwater heeft dezelfde kwaliteit

Door Petra Wolfs (niet gecontroleerd) op do, 21-11-2019 - 21:35

In het buitenland krijg je in veel restaurants gratis een fles/glas water bij het diner ( soms ook als je alleen een ijscoupe besteld), waarom kan dit in vele restaurants in Nederland niet?? Het is een service van de zaak en dan kom je er graag terug.

Door irma (niet gecontroleerd) op do, 21-11-2019 - 20:02

Ik werk zelf in de horeca. Voor water moet wel een klein bedrag betaalt worden. Wij als personeel willen ook graag betaald worden. Een glas water bij de wijn kan wel.

Ook voor mensen met diabetes zonder het gebruiken van een consumptie kan een klein bedrag gevraagd worden. Mijn man heeft ook diabetes type 2. Wij zorgen altijd dat we voor hoog en laag bloedsuiker spullen mee hebben. Anders koop je iets in de supermarkt.