Stelling: De horeca moet verplicht gratis kraanwater schenken

Een gratis glas kraanwater bij het diner of naast een glas wijn in een restaurant of café? Zo’n 16 procent van de horecaondernemers doet daar niet aan mee. “Kraanwater (en de bediening) is niet gratis”, vinden zij. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de horecaondernemers best leidingwater wil schenken indien klanten ook iets anders bestellen. Iets minder dan de helft (43 procent) is altijd bereid gratis kraanwater op tafel te zetten.

Niet verplicht

Restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden zijn wettelijk gezien niet verplicht om kraanwater te leveren als dat wordt besteld. Indien een horecaondernemer - bijvoorbeeld uit commerciële overwegingen - weigert ‘kraan- of leidingwater’ te leveren, dan mag dat wettelijk gezien.

Daardoor pakken restaurants het op verschillende manieren aan. Sommige eetgelegenheden serveren alleen bronwater waarvoor betaald moet worden, andere zaken laten consumenten juist weer betalen voor kraanwater. De afgelopen jaren bieden restaurants ook steeds vaker kraanwater aan tegen een donatie - vaak een paar euro - aan een goed doel.

Gastvrij

Niet iedere consument vindt betalen voor kraanwater een goede zaak. ‘Ongastvrij’ is een veelgehoord argument. Anderen begrijpen het wel.  “Ze schenken het in, brengen je het glas en moeten het afwassen”, aldus een Twitteraar.

Wat vindt u? Moet de horeca verplicht gratis kraanwater schenken? Laat het ons weten. 

Bronnen: RTLZ en KHN

Reactie toevoegen

310 Comments

Door Ineke Bergman -... (niet gecontroleerd) op di, 3-8-2021 - 19:13

Ze hoeven het van mij niet gratis te schenken. Maar ze moeten het wel schenken. Daar mag best een kleine bijdrage, b.v een euro, voir gerekend worden. Ik wil nl niet verplicht worden om water uit een dure fles te drinken als ons kraanwater zo goed is.

Door Jozef w (niet gecontroleerd) op ma, 2-8-2021 - 17:39

Water hoeft niet gratis, kan ook niet, alleen mensen ergeren zich aan de prijs hiervan; die is natuurlijk in geen enkele relatie tot , kan iemand mij uitleggen waarom een glas water net zo veel kost als bv een appelsap? Maar gratis is natuurlijk onzin, de drankjes zijn meestal het verdienmodel. Lekker thuisblijven voor de zeikers die gewoon goedkoop willen.

Door loes van haeften (niet gecontroleerd) op zo, 1-8-2021 - 08:12

Het halen, en terugbrengen van een kan water hoeft ZEKER niet gratis te zijn.
Waarom zet de horeca niet gewoon de prijs voor een kan water op de menu kaart?

Door Johan Jeronimus (niet gecontroleerd) op za, 31-7-2021 - 11:00

1 euro voor een fles water, prima!

Door I. Spys (niet gecontroleerd) op za, 31-7-2021 - 05:51

Typisch dat het in vele buitenlanden verplicht is om kraanwater te serveren, gratis.
Ook weer typerend dat in Nederland ook daar geprobeerd wordt geld uit te trekken, hoewel je het vaak krijgt als erom vraagt.

Door Frits B (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 18:38

Het is niet meer dan gastvrij en ze mogen best een bescheiden bedrag vragen voor een goed doel. Het is van de gekke dat je in NL gedwongen wordt duur flessenwater van meestal mindere kwaliteit dan ons eigen drinkwater te moeten nemen bij de inhalige restaurants.
Je verteert doorgaans behoorlijk wat aan de gerechten en bijpassende (non) alcoholische dranken.

Door Anna (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 17:33

Restaurants waar je al begint met een drankje dan de kaart doorneem komen er nog eens 2 drankjes minstens bij de gerechten plus koffie toe en dan voor het plat water is kraanwater vijf euro betalen vind ik echt niet kunnen bovendien zijn de dranken prijzen ook al aardig omhoog gegaan bv voor een chardonnay € 9,00 betalen!

Door Laura (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 14:54

Als je een glas wijn bij je eten besteld, dan kan er best en gratis glas kraanwater bij vind ik.

Door A. Beekers (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 14:27

Als het kraanwater gratis aangeboden wordt, geef ik een behoorlijke fooi. Bedienend personeel doet hier dan zijn voordeel mee.

Door Lineke Molenaar (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 13:34

Als restaurant mag je voor het inschenken, bedienen en afwassen best iets vragen, een redelijk bedrag is normaal