Stelling: een boete voor gescheld met kanker is terecht

Een wijkagent heeft een jongen bekeurd die 'al kanker roepend' over straat liep. "Dit is volgens mij een manier om het aan te pakken", zegt hij. Bent u het met hem eens?

Jelle van Heerikhuize in het Gelderse Ermelo gaf zondag een bekeuring aan een jongen die in het openbaar meerdere keren schold met de ziekte kanker. De wijkagent sprak de jongen eerst aan, die zich vervolgens afvroeg waar Van Heerikhuize zich mee bemoeide. "Dat bepaal ik zelf wel", zei hij. "Het is niet verboden."

Het is inderdaad niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, maar wel in de Algemene Plaatselijke Verordening van Ermelo. De jongen kreeg dan ook een bekeuring.

'Storend'

"Dit is volgens mij een manier om het aan te pakken", zegt de wijkagent tegen RTL Nieuws. "Ik ga het vaker doen. Natuurlijk niet voor iedereen met een grote waffel, dan zouden we de plank misslaan. Mensen storen zich eraan dat een deel van de jongeren te pas en te onpas loopt te schelden."

Eerste keer

Hoe hoog de boete is die de jongen moet betalen, weet Van Heerikhuize niet. Dat bepaalt het Openbaar Ministerie. De wijkagent uit Ermelo heeft nooit eerder een bekeuring uitgedeeld aan iemand die op straat het woord 'kanker' hardop als bijvoeglijk naamwoord gebruikt.

Van Heerikhuize krijgt een golf aan reacties. Volgens hem zijn ze bijna allemaal positief.

Wat vindt u?

Steunt u de actie van de wijkagent? Moeten agenten dit soort taalgebruik vaker gaan beboeten? Breng uw stem uit en laat onderaan de pagina een reactie achter.

43 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 8-6-2017 - 09:22

Je Kind zal maar overleden zijn aan kanker. Vreselijk

Door Kwiepair (niet gecontroleerd) op zo, 9-4-2017 - 22:01

Het vreemde in deze hele discussie vind ik dat, toen 'n zekere Danny de M een zeer grote hit scoorde met "Krijg nou allemaal de kolere", er niemand was die zich ergerde of stoorde aan die "verwensing".

Door Chris (niet gecontroleerd) op vr, 7-4-2017 - 12:14

Het wordt tijd om lijfstraffen toe te passen. b.v. 4 stokklappen voor dit vergrijp.

Door Pluto (niet gecontroleerd) op do, 6-4-2017 - 17:49

Al het grove taalgebruik moet aangepakt worden. De ene stoort zich aan kanker en de ander aan vloeken. Het is nergens voor nodig en haalt het unieke van de mensheid onderuit. Dieren gaan grommen, brommen en krijsen. Als intelligent mens moet je jezelf niet daartoe verlagen.

Door G. van Herten (niet gecontroleerd) op di, 4-4-2017 - 22:09

Helemaal met je eens. Ze roepen van alles zonder na te denken, hoeveel pijn het voor een ander doet.
Agent, groot gelijk. Zo moesten er meer zijn.

Door arie numan (niet gecontroleerd) op di, 4-4-2017 - 19:27

Bij mij is vorig jaar prostaatkanker ontdekt.Ik ben geen agent,dus geen bekeuring,maar ik hade hem wel een klap voor zijn "harses"gegeven.

Door Marileen (niet gecontroleerd) op di, 4-4-2017 - 16:17

Of allebei:de voorlichting en de boete....

Door Ann (niet gecontroleerd) op ma, 3-4-2017 - 14:56

Inderdaad bepaalde groepen en dan ook nog in de leeftijd van 14 t/m in de 20 hoor je het te pas en te onpas zeggen, als je achter een groepje loopt schrik je je wild van het taalgebruik van vaak deze jongelui.

Door elisabeth (niet gecontroleerd) op zo, 2-4-2017 - 12:08

Bepaalde groepen? zij, daar gaan we weer, ik hoor het bij iedereen en vind het afschuwelijk. Edoch ik was vorige week zo ongelofelijk kwaad dat ik plotseling het mezelf hoorde zeggen, ik schrok me wild en gaf mezelf een reprimande, ik bedoel dus maar, ook gij Brutus? Desalniettemin, nee, de politie permitteert zich naar mijn mening iets te vaak zelf gewelddadig gedrag laten ze zich daar eerst eens mee bezig houden i.p.v. mensen bekeuren voor vloeken, waar gaan we heen?

Door j.h.van.zetten (niet gecontroleerd) op za, 1-4-2017 - 14:36

Een geldboete is gouw weer vergeten,Een middagje op het Politie-
Bureau,en vertellen wat het woord KANKER betekend,en een filmpje
laten zien over deze vreselijke ziekte,houdt meer vast,dan een bekeuring.