Stelling: Een maximum snelheid van 20 km/u voor fietsers binnen de bebouwde kom is een goed idee

Het wordt drukker op de fietspaden en dat betekent dat de veiligheid van fietsers soms in het geding komt. Een maximumsnelheid op het fietspad is volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen de oplossing. 

Door de coronacrisis is de verkoop in het aantal fietsen en e-bikes enorm gestegen. Een mooie ontwikkeling, maar passen al die fietsers wel op het fietspad? Het beleid voor snelle e-bikes en speed pedelecs is nu dat ze op de rijbaan moeten rijden. Dat is levensgevaarlijk, volgens Frits van Bruggen. “Een Porsche moet in een woonwijk ook 30 kilometer per uur rijden. Dan kun je ook zeggen: op de fietspaden in de stad maximaal 20 kilometer per uur en op de fietssnelwegen tussen steden mag je 45 kilometer per uur”, zegt hij op de site van de ANWB.

Voor de coronacrisis was al berekend dat het aantal verkeersdoden de komende vijftien jaar fors zou toenemen als er geen maatregelen worden genomen. Toen was er tijd om de fietspaden aan te passen, maar volgens Van Bruggen is die tijd er nu niet meer en moet er snel iets veranderen.

Het voorstel van de ANWB: 

"We willen dat op sommige fietspaden binnen de bebouwde kom een maximum snelheid wordt ingesteld omdat:

  • De fietspaden daar smal en druk zijn;
  • er veel conflicten ontstaan én;
  • omdat we het belangrijk vinden om ernstige fietsongevallen te voorkomen.

Deze maximum snelheid geldt niet voor alle fietspaden binnen de bebouwde kom. Er kan gedifferentieerd worden in de snelheidslimiet."

Snelheid niet het probleem

De Fietsersbond is geen voorstander van een maximumsnelheid. De Bond ziet de drukte ook, maar denkt dat controle op de overschijding van de 20 km/u niet te handhaven is. Daarnaast is het de vraag of de fietsers het probleem zijn: "We vragen ons af of het echt iets oplost en of de snelheid het daadwerkelijke probleem is. Wel zijn we positief over het feit dat de ANWB pleit voor meer fietspaden. De toename van het aantal verkeersdeelnemers is namelijk wel een probleem", zegt Wim Bot van de bond tegen Editie NL. "Fietspaden zijn vaak te smal, maar wij zetten juist in op het verlagen van de snelheid van auto's. Zo ben je in staat om fietsers en snorfietsers op rijbaan mee te laten rijden en fietsers meer ruimte te geven."

Bron: ANWB, EditieNL.
 

Reactie toevoegen

207 Comments

Door Hans Schouten (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 22:20

Snelheid van fietsen met trapondersteuning is niet het probleem, gedrag naar ander weggebruikers is het probleem! Met een sportfiets of wielren fiets ga je toch geen 20Km/u rijden! Nee maar ga niet snel fietsen in de stad of smalle fietspaden. Bezorgdiensten op tweewielers/elektrische fietsen gaan ook veel te hard en maken veel ongelukken!

Door Jopie (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:53

Geen 20 km pak wielrenners en mounten bikers aan die op fietspad vlak achter fietsers roepen of helemaal geen geluid maken en je aan de kant drukken waardoor de fietser schrikt met alle gevolgen van dien wordt de e biker en fietser niet altijd als boosdoener en gevaarlijk gezien

Door Jopie (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:53

Geen 20 km pak wielrenners en mounten bikers aan die op fietspad vlak achter fietsers roepen of helemaal geen geluid maken en je aan de kant drukken waardoor de fietser schrikt met alle gevolgen van dien wordt de e biker en fietser niet altijd als boosdoener en gevaarlijk gezien

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:42

Race fietsen gaan veel te hard in grote groepen over een te smal fietspad. gewoon ook op de rijweg laten fietsen.

Door A. Oldeman (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 11:41

Ook al wordt de snelheid 20km is het nog gevaarlijk. Ook op de fietspaden door bossen en weilanen hebben we tegenliggers en deze blijven gewoon beiden naast elkaar rijden. Wij rijden met een hondenkar achter onze fiets die niet buiten het fietsframe uitsteekt, maar toch moeten wij regelmatig gewoon afstappen en de berm in omdat de tegenligger te onopgevoed is en het gevaar niet wil zien en blijft door racen! Niet alleen jongeren, OOK OUDEREN!

Door JanRap (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 19:53

Gaat de politie ook met een snelheidsmeter in de struiken de snelheid van fietsers meten?
Wie gaat dat organiseren met deze onderbezetting of hoe dan?
Stop met de betuttelingen en gebruik je verstand.
Niet alles is te controleren/managen.
Het gaat om t snelheidsverschil.
Heeft iemand met n pedelec geen zin om 20+ te rijden... laat m toe op t fietspad maar verplicht deze niet om tussen de auto’s van 50km/u te fietsen.

Door JanRap (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 19:51

Gaat de politie ook met een snelheidsmeter in de struiken de snelheid van fietsers meten?
Wie gaat dat organiseren met deze onderbezetting of hoe dan?
Stop met de betuttelingen en gebruik je verstand.
Niet alles is te controleren/managen.

Door Tj Kamst (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 18:19

Het is toch belachelijk dat je als automobilist, 45 kmh rijdende ingehaald wordt door een zgn speed biker die wel meer dan 50 kmh kan. De speedbiker reed naar mijn inschatting zeker 60 kmh --

Door Greetje den Boer (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 16:17

Het moet niet gekker worden. Op mijn gewone fiets ga ik ook zo rond de 23 km. Het is zo fantastisch dat er nu veel meer mensen de fiets pakken. Ik denk dat iedereen moet leren te anticiperen op een nieuw element in het verkeer. Ook de fietspaden breder maken. 20 km is te betutteld en ook vaak te langzaam. Ik denk dat iedereen wel weet waar je snelheid moet minderen en waar je wat sneller kan. En langzame fietsers moeten goed rechts houden en niet breeduit naast elkaar rijden op smalle fietspaden. Nogmaals anticiperen op elkaar.

Door A.J.N. van Tilburg (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 10:30

Snelheid van 20 km p/u. voor een E-Bike op alle fietspaden is een goed streven. Een groep mensen hebben geen snelle reactie meer voor een hogere snelheid en het geeft rust op de fietspaden, die toch niet al te breed zijn. Geniet met een lagere snelheid van de dingen om je heen en fiets ontspannen.