Stelling: Een maximum snelheid van 20 km/u voor fietsers binnen de bebouwde kom is een goed idee

Het wordt drukker op de fietspaden en dat betekent dat de veiligheid van fietsers soms in het geding komt. Een maximumsnelheid op het fietspad is volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen de oplossing. 

Door de coronacrisis is de verkoop in het aantal fietsen en e-bikes enorm gestegen. Een mooie ontwikkeling, maar passen al die fietsers wel op het fietspad? Het beleid voor snelle e-bikes en speed pedelecs is nu dat ze op de rijbaan moeten rijden. Dat is levensgevaarlijk, volgens Frits van Bruggen. “Een Porsche moet in een woonwijk ook 30 kilometer per uur rijden. Dan kun je ook zeggen: op de fietspaden in de stad maximaal 20 kilometer per uur en op de fietssnelwegen tussen steden mag je 45 kilometer per uur”, zegt hij op de site van de ANWB.

Voor de coronacrisis was al berekend dat het aantal verkeersdoden de komende vijftien jaar fors zou toenemen als er geen maatregelen worden genomen. Toen was er tijd om de fietspaden aan te passen, maar volgens Van Bruggen is die tijd er nu niet meer en moet er snel iets veranderen.

Het voorstel van de ANWB: 

"We willen dat op sommige fietspaden binnen de bebouwde kom een maximum snelheid wordt ingesteld omdat:

  • De fietspaden daar smal en druk zijn;
  • er veel conflicten ontstaan én;
  • omdat we het belangrijk vinden om ernstige fietsongevallen te voorkomen.

Deze maximum snelheid geldt niet voor alle fietspaden binnen de bebouwde kom. Er kan gedifferentieerd worden in de snelheidslimiet."

Snelheid niet het probleem

De Fietsersbond is geen voorstander van een maximumsnelheid. De Bond ziet de drukte ook, maar denkt dat controle op de overschijding van de 20 km/u niet te handhaven is. Daarnaast is het de vraag of de fietsers het probleem zijn: "We vragen ons af of het echt iets oplost en of de snelheid het daadwerkelijke probleem is. Wel zijn we positief over het feit dat de ANWB pleit voor meer fietspaden. De toename van het aantal verkeersdeelnemers is namelijk wel een probleem", zegt Wim Bot van de bond tegen Editie NL. "Fietspaden zijn vaak te smal, maar wij zetten juist in op het verlagen van de snelheid van auto's. Zo ben je in staat om fietsers en snorfietsers op rijbaan mee te laten rijden en fietsers meer ruimte te geven."

Bron: ANWB, EditieNL.
 

Reactie toevoegen

211 Comments

Door Hans Vugts (niet gecontroleerd) op wo, 10-3-2021 - 12:40

er mag misschien sneller dan 20 km per uur gereden worden op het fietspad maar geef dan de andere weggebruikers ruimte zoals je die zelf ook wil

Door GDH (niet gecontroleerd) op za, 14-11-2020 - 17:14

Groot pleidooi voor een maximum snelheid van 20km per uur voor racefietsers op fietspaden binnen de bebouwde kom. Op 2 september werd K.C. uit Valburg als voetganger tijdens het oversteken door racefietser S.G. uit Heteren geschept die met grote snelheid de Apeldoornse weg afdaalde richting centrum van Arnhem. Gevolg was dat voetganger K.C. met ernstig hoofdletsel naar het dichtstbijzijnde traumacentrum in Nijmegen werd afgevoerd en nog dezelfde dag werd geopereerd aan schedelbreuken. Racefietser S.G. had lichte verwondingen aldus een persbericht. Zes weken later stelden wij ontstelt vast dat het voor racefietser S.G. uit Heteren klaarblijkelijk belangrijker was om advocatenbureau V.d.K uit Enten te benaderen om voetganger K.C. aansprakelijk te stellen voor zijn (im)materiele schade dan op enigerlei wijze te informeren naar de gezondheidstoestand van voetganger K.C. Een maximum snelheid voor (race)fietsers op fietspaden (binnen de bebouwde kom) had de ernst van de schade voor tenminste een van de betrokken partijen kunnen voorkomen!

Door JoliHen (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2020 - 23:31

En daar ben ik het mee eens! Ik heb een bromscooter die 48 echte km's haalt. Herhaaldelijk word ik voorbij gereden door de officiële snorscooters met de blauwe platen EN in Amsterdam BINNEN de ring ook nog eens zóndet helm rijden. En ja hoor daar wordt dus ook al NIET OP GEHANDHAAFD zoals op zoveel andere overtredingen NIET zoals tegen de rijrichting in rijden, rood stoplicht negeren, zebrapaden geen voorrang geven, moet jk ff doorgaan....?

Door JoliHen (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2020 - 23:23

De meeste fietsers halen (in Amsterdam) de 20 km p/u niet eens. Haal je 15, 16 km dzn ben je al spekkoper!

Door Hans Schouten (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 22:20

Snelheid van fietsen met trapondersteuning is niet het probleem, gedrag naar ander weggebruikers is het probleem! Met een sportfiets of wielren fiets ga je toch geen 20Km/u rijden! Nee maar ga niet snel fietsen in de stad of smalle fietspaden. Bezorgdiensten op tweewielers/elektrische fietsen gaan ook veel te hard en maken veel ongelukken!

Door Jopie (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:53

Geen 20 km pak wielrenners en mounten bikers aan die op fietspad vlak achter fietsers roepen of helemaal geen geluid maken en je aan de kant drukken waardoor de fietser schrikt met alle gevolgen van dien wordt de e biker en fietser niet altijd als boosdoener en gevaarlijk gezien

Door Jopie (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:53

Geen 20 km pak wielrenners en mounten bikers aan die op fietspad vlak achter fietsers roepen of helemaal geen geluid maken en je aan de kant drukken waardoor de fietser schrikt met alle gevolgen van dien wordt de e biker en fietser niet altijd als boosdoener en gevaarlijk gezien

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 12:42

Race fietsen gaan veel te hard in grote groepen over een te smal fietspad. gewoon ook op de rijweg laten fietsen.

Door A. Oldeman (niet gecontroleerd) op za, 25-7-2020 - 11:41

Ook al wordt de snelheid 20km is het nog gevaarlijk. Ook op de fietspaden door bossen en weilanen hebben we tegenliggers en deze blijven gewoon beiden naast elkaar rijden. Wij rijden met een hondenkar achter onze fiets die niet buiten het fietsframe uitsteekt, maar toch moeten wij regelmatig gewoon afstappen en de berm in omdat de tegenligger te onopgevoed is en het gevaar niet wil zien en blijft door racen! Niet alleen jongeren, OOK OUDEREN!

Door JanRap (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 19:53

Gaat de politie ook met een snelheidsmeter in de struiken de snelheid van fietsers meten?
Wie gaat dat organiseren met deze onderbezetting of hoe dan?
Stop met de betuttelingen en gebruik je verstand.
Niet alles is te controleren/managen.
Het gaat om t snelheidsverschil.
Heeft iemand met n pedelec geen zin om 20+ te rijden... laat m toe op t fietspad maar verplicht deze niet om tussen de auto’s van 50km/u te fietsen.