Stelling: Een nieuw huisdier na mijn zeventigste, dat kan best

Getty Images

Een huisdier is goed voor je psychische gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Juist op latere leeftijd geeft een dier betekenis aan je leven en ritme aan de dagen. Maar een dier vraagt lichamelijk ook wat van zijn baasje en mag bij een verhuizing niet altijd mee. Begint u na uw zeventigste aan een nieuw huisdier?

De Utrechtse Tonny kwam in het nieuws omdat ze op 76-jarige leeftijd geen jonge poes meekreeg uit het asiel. De poes zou niet meer bij haar passen. Zelf dacht ze daar heel anders over. Ze was fit, had haar hele leven katten gehad en hoopte wat gezelschap aan haar leven toe te voegen.

Gaten in je netwerk opvullen
Geen gekke gedachte, aldus Marie-José Enders-Slegers, bijzonder hoogleraar antrozoölogie. “Zeker als je ouder wordt, kan een huisdier gaten in je sociale netwerk opvullen. Na je pensioen heb je geen collega’s meer, en er vallen steeds meer vrienden en familieleden weg. Dat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.”

Fit blijven
Bovendien geeft zorgen voor een dier een prettig en veilig gevoel en leidt het af van de lichamelijke kwaaltjes en andere zorgen die het ouder worden met zich meebrengen, vertelt de hoogleraar. Voordeel van een huisdier is ook dat je als vanzelf meer gaat bewegen. Een kat verwacht een schone bak en een hond moet er drie tot vier keer per dag uit.

Dierenbuddy’s
Voor wie vanwege ouderdomskwalen de hond niet meer uit kan laten of de kat geen eten meer kan geven, zijn er bovendien instanties die te hulp schieten. De Dierenbescherming zet bijvoorbeeld dierenbuddy’s in die aan huis komen helpen.

Afscheid nemen
Toch kan een huisdier op latere leeftijd ook problemen met zich meebrengen. In sommige appartementen en zorginstellingen zijn huisdieren niet welkom, dus wie verhuist, moet soms noodgedwongen afscheid nemen van zijn viervoeter. Ook kan het voorkomen dat de geestelijke gezondheid van een oudere eigenaar achteruit gaat en dat dingen vergeten worden in de verzorging, aldus het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Voor sommige mensen is dat een reden om bijvoorbeeld na hun zeventigste geen huisdier meer te nemen.

Stelling
We zijn benieuwd naar uw mening. Vindt u een huisdier na uw zeventigste prima kunnen? Reageer op onze stelling. Onderaan deze pagina kunt u ook een uitgebreidere reactie achterlaten.

Bronnen: AD, LICG, Dierenbescherming

Auteur 
  • Maartje Bressers