Stelling: Een nieuw huisdier na mijn zeventigste, dat kan best

Een huisdier is goed voor je psychische gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Juist op latere leeftijd geeft een dier betekenis aan je leven en ritme aan de dagen. Maar een dier vraagt lichamelijk ook wat van zijn baasje en mag bij een verhuizing niet altijd mee. Begint u na uw zeventigste aan een nieuw huisdier?

De Utrechtse Tonny kwam in het nieuws omdat ze op 76-jarige leeftijd geen jonge poes meekreeg uit het asiel. De poes zou niet meer bij haar passen. Zelf dacht ze daar heel anders over. Ze was fit, had haar hele leven katten gehad en hoopte wat gezelschap aan haar leven toe te voegen.

Gaten in je netwerk opvullen
Geen gekke gedachte, aldus Marie-José Enders-Slegers, bijzonder hoogleraar antrozoölogie. “Zeker als je ouder wordt, kan een huisdier gaten in je sociale netwerk opvullen. Na je pensioen heb je geen collega’s meer, en er vallen steeds meer vrienden en familieleden weg. Dat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.”

Fit blijven
Bovendien geeft zorgen voor een dier een prettig en veilig gevoel en leidt het af van de lichamelijke kwaaltjes en andere zorgen die het ouder worden met zich meebrengen, vertelt de hoogleraar. Voordeel van een huisdier is ook dat je als vanzelf meer gaat bewegen. Een kat verwacht een schone bak en een hond moet er drie tot vier keer per dag uit.

Dierenbuddy’s
Voor wie vanwege ouderdomskwalen de hond niet meer uit kan laten of de kat geen eten meer kan geven, zijn er bovendien instanties die te hulp schieten. De Dierenbescherming zet bijvoorbeeld dierenbuddy’s in die aan huis komen helpen.

Afscheid nemen
Toch kan een huisdier op latere leeftijd ook problemen met zich meebrengen. In sommige appartementen en zorginstellingen zijn huisdieren niet welkom, dus wie verhuist, moet soms noodgedwongen afscheid nemen van zijn viervoeter. Ook kan het voorkomen dat de geestelijke gezondheid van een oudere eigenaar achteruit gaat en dat dingen vergeten worden in de verzorging, aldus het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Voor sommige mensen is dat een reden om bijvoorbeeld na hun zeventigste geen huisdier meer te nemen.

Stelling
We zijn benieuwd naar uw mening. Vindt u een huisdier na uw zeventigste prima kunnen? Reageer op onze stelling. Onderaan deze pagina kunt u ook een uitgebreidere reactie achterlaten.

Bronnen: AD, LICG, Dierenbescherming

Reactie toevoegen

21 Comments

Door Els Tilleman (niet gecontroleerd) op zo, 13-2-2022 - 10:14

Na 10 boxers gehad te hebben en bijna 80 jaar kan ik.niet zonder hond. Heb groot huis met tuin en via speranta dog een klein hondje gekregen
Mocht het misgaan met mij staat deze organisatie voor je klaar. Er wordt grondig gekeken naar jou woonsituatie ...zie mijn Facebook pagina

Door Marit E (niet gecontroleerd) op za, 29-1-2022 - 15:29

Ben ik het helemaal mee eens mevr Verhaagen, ik geloof zelf als ze eens een aantal hondjes in het verzorgingshuis zouden hebben dat er een veel beter sfeer en welzijn zou ontstaan onder de bewoners.
Misschien ook wel meer gezelligheid en de mensen kunnen wat knuffels kwijt. Misschien een pilletje minder nodig, wat zou dat mooi zijn die huishondjes! Een uitlaatdienst of meerdere vrijwilliger die het leuk vinden om de diertjes uit te laten, prachtig!!!

Door Pro-vax (niet gecontroleerd) op wo, 26-1-2022 - 11:31

Een ja of nee op deze vraag is zeker wel mogelijk! Ik zeg: doen, zo'n huisdier, mits opvang achter de hand. De voordelen zijn zó groot: elke dag naar buiten en oxytocine, knuffelhormoon. Die voordelen zijn bekend, internet.

Door P de jongh (niet gecontroleerd) op di, 25-1-2022 - 15:37

Helemaal super. Dat u beiden nog lang van elkaar kunt genieten. Ik 69 heb ook een hond nu 6 jaar en ik geniet er helemaal van ondanks dat spelen niet m’n grootste hobby is . (Knieën). Wel 1x per dag met bal gooien om energie kwijt te raken. Heerlijk.

Door E. van Kordelaar (niet gecontroleerd) op za, 22-1-2022 - 11:59

Ik ben 79 jaar en mijn hond is overleden
Nu kom ik haast niet meer buiten en krijg last van mijn benen.
Dus ben ik op zoek naar een klein hondje
Die rond de 10 jaar is en een regeling gemaakt met iemand die de hond opvangt mocht het mis gaan met mij.

Door Mieke (niet gecontroleerd) op wo, 19-1-2022 - 15:57

Wat geweldig! Ik kan me het zo goed voorstellen. Ja neem een diertje om je heen als je ouder bent. Er komt altijd wel een oplossing als dat nodig is, maar probeer iemand achter de hand te hebben, dat geeft rust. Ik heb zelf een 3 jaar oude labradoodle vanaf pup die ook ieders hart heeft.
Echt genieten en gezellig! Ook de grondoefeningen komen me bekend voor. Dat doe je anders ècht niet
Veel plezier nog van Uw schatje.

Door anm.blom@ziggo.nl (niet gecontroleerd) op wo, 19-1-2022 - 10:52

Ik ben 78 en verzorg 2poesen die op staat liepen 2vrouwtjes en een kater buiten ik woon alleen en vind het heerlijk ze wonen al ongeveer 5en6 jaar bij mij.

Door Cammy (niet gecontroleerd) op di, 18-1-2022 - 17:19

Ik heb inderdaad gekozen voor geen nieuwe huisdieren. Maar dat is wel puur vanuit mijn eigen situatie. Ik ben ziek, en een huisdier zou mij waarschijnlijk overleven. Ook heb ik weinig geld, ik zou geen onverwachte dierenarts kosten kunnen ophoesten.

Ik wil zeker niet zeggen dat niemand boven een bepaalde leeftijd dieren mag nemen. Ik ga er zonder meer vanuit dat iedereen dat heel goed zelf kan beslissen, iets met oud en wijs genoeg. Schandalig dat anderen menen dat te kunnen bepalen voor iemand.

Door Inge Hage (niet gecontroleerd) op di, 18-1-2022 - 16:39

Prima een huisdier na je zeventigste. Je moet eruit (hond), krijgt makkelijk contact met andere dierenliefhebbers, het is gezellig alleen moet je wel zorgen dat er in geval van nood opvang voor je hond is

Door Tooske (niet gecontroleerd) op di, 18-1-2022 - 15:07

ik ben nu 66 en heb sinds n 1/2 jr n pup en ik heb nog n hond van 12 jr. Ze houden me wel in beweging