Stelling: het eigen risico moet worden afgeschaft

Getty Images

Steeds meer partijen willen het eigen risico in de zorg afschaffen. Dat zou dan gecompenseerd worden met bijvoorbeeld stijgende belastingen voor hoge inkomens. Een goed plan?

Het eigen risico is ingevoerd om de toenemende zorgkosten beter te kunnen dekken. Mensen die zorg nodig hebben, betalen zelf mee tot een bedrag van 385 euro. Een bezoek aan de huisarts valt daar niet onder. De laatste jaren steeg het eigen risico telkens, maar in 2017 blijft het bedrag gelijk.

'Uitstellen kost meer'

GroenLinks, SP, PVV en 50Plus hebben al laten weten dat zij pleiten voor nul eigen risico. Volgens de partijen is het een belemmering voor sommige mensen om naar de dokter te stappen. “Zij maken op lange termijn juist enorm hoge zorgkosten. Je kan er maar beter vroeg bij zijn”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) zegt best te willen kijken naar een verlaging. Volgens hem zou het niet zo moeten zijn dat mensen lang met gezondheidsklachten rondlopen omdat ze bang zijn voor hoge kosten.

'Eigen risico juist sociaal'

Minister Schippers van Volksgezondheid verdedigt het eigen risico: "Ik vind het goed te verantwoorden. Het maximale verschil tussen iemand die extreem veel gebruikt maakt van zorg en iemand die nooit zorg nodig heeft, blijft 385 euro. Ik vind dat heel sociaal." Het eigen risico helemaal afschaffen, kost de staat bijna 4 miljard euro.

Uw mening

Wat vindt u? Moet het eigen risico worden afgeschaft, of is het nodig om de zorgkosten in Nederland (deels) te dekken? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.