Stelling: het eigen risico moet worden afgeschaft

Steeds meer partijen willen het eigen risico in de zorg afschaffen. Dat zou dan gecompenseerd worden met bijvoorbeeld stijgende belastingen voor hoge inkomens. Een goed plan?

Het eigen risico is ingevoerd om de toenemende zorgkosten beter te kunnen dekken. Mensen die zorg nodig hebben, betalen zelf mee tot een bedrag van 385 euro. Een bezoek aan de huisarts valt daar niet onder. De laatste jaren steeg het eigen risico telkens, maar in 2017 blijft het bedrag gelijk.

'Uitstellen kost meer'

GroenLinks, SP, PVV en 50Plus hebben al laten weten dat zij pleiten voor nul eigen risico. Volgens de partijen is het een belemmering voor sommige mensen om naar de dokter te stappen. “Zij maken op lange termijn juist enorm hoge zorgkosten. Je kan er maar beter vroeg bij zijn”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) zegt best te willen kijken naar een verlaging. Volgens hem zou het niet zo moeten zijn dat mensen lang met gezondheidsklachten rondlopen omdat ze bang zijn voor hoge kosten.

'Eigen risico juist sociaal'

Minister Schippers van Volksgezondheid verdedigt het eigen risico: "Ik vind het goed te verantwoorden. Het maximale verschil tussen iemand die extreem veel gebruikt maakt van zorg en iemand die nooit zorg nodig heeft, blijft 385 euro. Ik vind dat heel sociaal." Het eigen risico helemaal afschaffen, kost de staat bijna 4 miljard euro.

Uw mening

Wat vindt u? Moet het eigen risico worden afgeschaft, of is het nodig om de zorgkosten in Nederland (deels) te dekken? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

479 Comments

Door Jos (niet gecontroleerd) op wo, 19-2-2020 - 13:00

Eigen bijdrage afschaffen, 4 miljard die het het rijk zou kosten verhalen via de belasting. Zowiezo het gokelement van het vrijwillig hoger eigen risico verbieden.

Door Henna (niet gecontroleerd) op di, 18-2-2020 - 15:38

Onzinnige vraag, net als die over het in stand houden van contant geld: daar gaan wij burgers immers niet over? Sinds de hele zorg ingekapseld is in marktwerking, is het een industrie geworden en komen velen noodzakelijke zorg te kort, zeker nu de gemeentes zelf verantwoordelijk zijn. In dit opzicht is Nederland een achterlijk derdewereldland geworden en zien we bijna wekelijks in consumentenprogramma's mensen maanden, jaren wachten op een onderdeel van hun rolstoel of de huish. hulp of de juiste medicijnen.....Dus dat eigen risico blijft of wordt zelfs meer, daarom domme vraag, omdat er net wordt gedaan of wij er iets over te zeggen hebben. Niet, dus.

Door mevr.D van Span... (niet gecontroleerd) op di, 18-2-2020 - 11:58

Als je ouder wordt krijg je eerder Gezondheids klachten , dat is zo Maar daarvoor jaren lang betaald (30 tot 40jaar) aan Zorgpremie . Zelfs gebruik van gemaakt .Tja ik dus en mijn gezin.?

Door Meijer Cor (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 19:12

Het eigen risico moet verdwijnen omdat de verplichgte verzekeringen steeds hoger worden zonder enige goede uitleg waarom.

Door MJ (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 18:03

Mensen, vooral de ouderden, krijgen er een geetselijk probleem bij door dat eigen risico.Hoe alles te betalen houdt hen bezig en wakkerHets teeds maar niet verhogen dand eaow draagt er zeker toe bij. ALLES wordt duurder en je kuntt niet meer opbrengen ..Dus ook nog een STYRESS hoe alles rond te breien.

Door M. Van Dijk (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 13:58

Moet zeker afgeschaft worden. Niet te betalen voor minimumloners en mensen in de bijstand. Belasting verhoging is prima voor hen met hoge inkomens!

Door Wilma c (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 07:03

Afschaffen . Wjj chronisch worden extra belast. De medicijnen zijn duur. We hebben niet gevraagd voor onze ziekte maar worden wel extra belast . Fysio, begeleid bewegen, medicatie, aanpassingen. Kost allemaal extra en dan ook nog 385.00 euro erbovenop ieder jaar weer. Niet meer kunnen werken door ziekte . Weiniger inkomen en dan toch maar proberen rond te komen en optimistish blijven. Wordt er niet beter op.

Door C dereli (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 23:04

Moet worden afgeschaft we moeten al hoge premie betalen.

Door paul (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 19:41

Kunnen we niet gewoon terug naar het “ ziekenfonds” van toen I.p.v elk jaar te moeten puzzelen naar een nieuwe zorgverzekering. Neem België als voorbeeld, iedereen hetzelfde en maar 7,50 euro per maand.

Door Jack Gerritsen (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 18:06

Het is toch een solidaire verzekering...juist bij de ouderen komt dit financieel het hardste aan... terwijl kinderen tot 18 jaar niets betalen...een geringe premie zou dan helemaal niet verkeerd zijn...zo leg je de kosten bij iedereen neer...
De mensen ....kiezen er niet voor om ziek te zijn....ik ken geen verzekering in Nederland waar een doelgroep niet hoef te betalen en wel gebruik van maak...