Stelling: het eigen risico moet worden afgeschaft

Steeds meer partijen willen het eigen risico in de zorg afschaffen. Dat zou dan gecompenseerd worden met bijvoorbeeld stijgende belastingen voor hoge inkomens. Een goed plan?

Het eigen risico is ingevoerd om de toenemende zorgkosten beter te kunnen dekken. Mensen die zorg nodig hebben, betalen zelf mee tot een bedrag van 385 euro. Een bezoek aan de huisarts valt daar niet onder. De laatste jaren steeg het eigen risico telkens, maar in 2017 blijft het bedrag gelijk.

'Uitstellen kost meer'

GroenLinks, SP, PVV en 50Plus hebben al laten weten dat zij pleiten voor nul eigen risico. Volgens de partijen is het een belemmering voor sommige mensen om naar de dokter te stappen. “Zij maken op lange termijn juist enorm hoge zorgkosten. Je kan er maar beter vroeg bij zijn”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) zegt best te willen kijken naar een verlaging. Volgens hem zou het niet zo moeten zijn dat mensen lang met gezondheidsklachten rondlopen omdat ze bang zijn voor hoge kosten.

'Eigen risico juist sociaal'

Minister Schippers van Volksgezondheid verdedigt het eigen risico: "Ik vind het goed te verantwoorden. Het maximale verschil tussen iemand die extreem veel gebruikt maakt van zorg en iemand die nooit zorg nodig heeft, blijft 385 euro. Ik vind dat heel sociaal." Het eigen risico helemaal afschaffen, kost de staat bijna 4 miljard euro.

Uw mening

Wat vindt u? Moet het eigen risico worden afgeschaft, of is het nodig om de zorgkosten in Nederland (deels) te dekken? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

489 Comments

Door albert ras (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 15:11

Het eigen risico vind ik strijdig met het solidariteitsbeginsel, dat juist voor een zorgverzekering een grote en belangrijke rol dient te behouden. Draagt elkanders lasten!!!!!

Door Wim Beijl op zo, 10-11-2019 - 11:58

Gewoon belachelijk afschaffen die handel

Door Jolita (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 11:28

Het eigen risico is niet sociaal, maar asociaal. Mijn man en ik zijn beide chronisch ziek en wij betalen elk jaar het maximale eigen risico. Wij worden voor ons gevoel gestraft omdat we chronisch ziek zijn. Ik noem dit dus niet sociaal maar asociaal.

Door MJ Roede (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 09:30

Afschaffen,er zijn inderdaad mensen die niet naar de dokter gaan omdat ze de medicijnen zelf moeten betalen!!

Door H Dikmans op zo, 10-11-2019 - 08:58

Eigen risico naar draagkracht!!!!

Door Lucia Boode (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 08:07

Afschaffen voor de mensen met AOW en de lage inkomens

Door Connie (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 23:46

Het zijn de chronische patiënten die hier worden benadeeld. En vergeet het parkeergeld niet de je daarnaast ook moet betalen. Ben die best meteen jaarinkomen 23.234,- geen zorgtoeslag

Door Adri (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 22:27

Afschaffen, voor mensen met laag inkomen is het bedrag echt te hoog! Iedereen moet in verhouding betalen, of niet...

Door kolk1941@gmail.com (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 16:55

De meesten boven een gemiddelde leeftijd zijn elk jaar hun eigen bijdrage kwijt.
Vooral bij ouderen betalen elk jaar hun bijdrage.
Dus afschaffen

Door Floris Molenaar (niet gecontroleerd) op za, 9-11-2019 - 15:46

Het stelsel, zoals het nu is, had nooit ingesteld moeten worden. Het ziekenfonds en particuliere verzekering had zo moeten blijven als het was. Dus wat verplicht eigen risico is sociaal???