Stelling: het is goed dat de politie in Rotterdam hard ingreep

Afgelopen zondag was het onrustig in delen van Rotterdam. Feyenoord leek kampioen te worden, maar dat gebeurde niet. De ME trad hard op om de stad 'schoon te vegen'. Een terechte actie?

Wat de kampioenswedstrijd van Feyenoord had moeten worden op bezoek bij Excelsior, werd een totaal onverwachte nederlaag (3-0). Nu zal het kampioenschap beslist worden op de laatste speelronde. En dat ook nog eens in een onderlinge strijd met de grote rivaal, Ajax.

Emotionele reacties

Voor de 100.000 aanwezige supporters, die al achttien jaar lang wachten op een volgende landstitel, was de schrik groot. Er was onbegrip, verdriet en woede. De Mobiele Eenheid kreeg de opdracht om de rust in de stad snel te laten terugkeren. Alle aanwezige fans moesten de grote pleinen en stations verlaten, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. In sommige delen van Rotterdam ontstonden rellen.

Kritiek

Na afloop was er veel kritiek op het optreden van de ME. De politie greep hard in en stuurde iedereen weg, ook mensen die buiten zaten te eten of in een 'te laag tempo' vertrokken. Zo werd een oudere man zonder pardon van zijn stoel getrokken en kreeg een vrouw het letterlijk aan de stok met een agent die haar dochter vlak daarvoor ook een klap verkocht.

Uw mening

Vindt u de aanpak van de Rotterdamse politie afgelopen zondag de juiste? Of keurt u het juist af en had het rustiger kunnen verlopen? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

16 Comments

Door "voetbalhater" (niet gecontroleerd) op vr, 12-5-2017 - 17:46

Je zou misschien ook eens als "supporter" bij jezelf te raden kunnen gaan, en niet als de eerste de beste mongool spullen van onschuldige winkeliers, bewoners en passanten te gaan slopen. Dit heeft niets met sport of fan zijn te maken.

Als de rest van de supporters (die wel zich weten te gedragen), het getriefel nou eens tot de orde roept? Misschien hoeft er dan ook eens niet zoveel politie te worden ingezet. Er is geen enkele andere sport waar zoveel ellende wordt veroorzaakt door zogenaamde fans, dan bij het voetbal.
Het begint al bij de jeugd, waar ouders zich al misdragen langs de lijn.

Door eni (niet gecontroleerd) op vr, 12-5-2017 - 14:07

Ik erger me iedere keer groen en geel aan deze raddraaiers,zogenaamde brave huisvaders "hun baas zou hun eens moeten zien hoe kinderachtig deze /jongens/mannen zich gedragen.
zoek de confrontatie niet op,ga weg krijg je ook geen klappen.

Door Anneke (niet gecontroleerd) op vr, 12-5-2017 - 11:11

Wat loop je te zeuren kijk eens naar Engeland ze moeten nog harder aangepakt worden, dit zijn echt onruststokers heeft niets met voetbal te maken. Als ik zie dat een snotneus van 6 jaar al door ouders opgejut wordt en kwaad zijn als hun klotevoetballers verliezen, wat een .... Wereld

Door E le bruin (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 20:49

Mensen moeten eens luisteren., als de politie zegt wegwezen hier , ga dan ook en kijk niet raar op als je blijft staan dat je dan een mep oploopt.

Door de Jongh (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 20:27

Krijgen de onschuldige fans(Voor mij bestaan die niet) dan een bordje om hun nek "Ik ben onschuldig"

Door pjotr58 (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 19:28

De mensen die zitten of niet hard weglopen zijn waarschijnlijk onschuldig toeschouwers want waarom zou je hard weglopen als je niets onrechtmatig gedaan heb.
Hier mag de politie het voordeel van de twijfel gebruiken.

Door Géen Voetbalsup... (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 19:08

Ik begrijp best dat een burgemeester geen zin heeft in een zwaar teleurgestelde supportersgroep, die "mogelijk" kán gaan rellen in "zijn" stad, en daar natuurlijk het liefst zo "adequaat" op wil laten reageren, om "mogelijke" verdere escalaties/vernielingen in "zijn" stad te voorkomen.

Alleen is het blijkbaar altijd en eeuwig hetzelfde liedje met het inzetten van (véél te mepgrage) ME-ers die (met hun eigen grensoverschrijdende "verwijdermethodes"!!) de supporters alleen maar méér Woede en frustraties in de hand werken door op IEDEREEN ongenuanceerd Dominant en agressie uitlokkend te lopen zwaaien met stokken en waterkanonnen.

Wie "verder kijkt" dan de gecensureerde media (gooi Youtube alleen al open.. of bekijk es opnames van (toevallige) stadspassanten en (onpartijdige) voetbalwedstrijdbezoekers, en je ziet al gáuw...hoe intimiderend en óngehoord sommige ME-ers al op "gewone" omstanders en recreërende dagjesmensen inbeukten, die "toevallig op de verkeerde plek en op het verkeerde moment" hun hamburgertje op een terras zaten te eten... (Zelfs mensen die al rustig aan het weglopen waren op (schreeuwend)"verzoek" van een een ME-er, werden zelfs LAFHARTIG IN DE RUG aangevallen in met een stok (ongeacht leeftijd of uiterlijke kenmerken). (Als iemand mijn vader of vriendin zo ongehoord in de rug zou slaan, dan zou ik óok woédend worden, en zo'n ME-er ter verantwoirding willen roepen, zoniet hèm een slag voor zijn arrogante harses geven. Kom nou.. een beetje onschuldige passanten intimideren om op dié manier je autoriteit uit te stralen. TRIEST.

DAT kan NOOIT de bedoeling van een ME-inzet zijn. Tis verdorie geen óorlog!!!

ME-ers mogen ZELF NOOIT DE EERSTEN ZIJN die (ongehoord!) behoren te meppen. ZEKER NIET tegen doorsnee stadsbezoekers, waarvan enkelen zelfs geen flauw benul ervan hebben dat er "luid en duidelijk" omgeroepen is, dat men "onmiddelijk het plein/de straat moét verlaten ongeacht reden van aanwezigheid". (Niet iedereen pikt nl dat op in alle drukte en heisa).

De stad had zéker betere ogen gescoord, als men éérst (wat meer vriendelijk uitziende) straathandhavers had ingezet, om onderscheid te maken tussen toevallige passanten, sensatie-toeristen en of nieuwsgierige voetbalfans, die een beetje lacherig naar dié paar "hooligan-types" willen kijken (die dan wat hardhandiger opgepakt worden omdat ze zich duidelijk misdragen (dat zijn er meestal maar enkelen).

Om dan als een hardcore-ME-er IEDEREEN bij vóórbaat "gelijk" agressief te (mis)handelen, ZET NOU EENMAAL KWAAD BLOED bij de gewone passanten in de stad, en zorgt er dan júist voor, dat de (ietwat) broeierige situatie (op één plek) dan escaleert, en zelfs dóórzet in dat stadsdeel..

WELKE ME-er "snapt" dat nou niet??? Moeten dié lui soms zèlf es "bijgespijkerd" worden?

Mensen!! Een páár dronken hooligantypes mag dan weliswaar niét de sfeer op straat bepalen...maar door JUIST met agressieve en intolerante ME-ers de gehéle menigte aan te laten vallen, als ware IEDEREEN (die (toevallig nog) op straat rondschuift) een óngehoorde harde aframmeling "verdient" onder het mom van een Verordening...

Sorry hoor... maar die lui zijn dan nog èrger dan die paar hooligan-types zelf. En zijn wat mij betreft zielige dienders, die hun positie misbruiken om hún machtswellustigheid te tonen.

Mensen..kijk zèlf op internet... en u zult héle andére beelden aantreffen.

Ik werd er in iedergeval onpasselijk en zelfs vreselijk boos van.. DIT is TRIEST. (Beetje rustig aanwezige burgers en zelfs een (onschuldig weglopende) oudere lafhartig in de rug lopen meppen, omdat er "niet snel genoeg weggelopen wordt"... Schánde!! Wie dènkt die ME-er wel niet wie HIJ is?? God ofzo!??!??

Ik hoop ECHT dat de ME-ers (die zich dúidelijk zèlf misdragen hebben!!), óók voor de rechter worden gedaagd, en een schadevergoeding moeten betalen aan de (onschuldige) passanten, die het niet "verdienden" zó op hun lichamelijke integriteit ingebeukt te worden.

De Burgemeester mag zich wat mij betreft zich es ernstig achter de oren krabben, of "zijn ME" wel goed ingezet zijn na die betreffende wedstrijd... en of hij niet niet zo "zuunig" had moeten zijn, met het inzetten van straathandhavers, die géén uitdagende agressiviteit oproepen bij het "begeleiden" van een (teleurgestelde) supportersmenigte..

Wat mij betreft kunnen ze beter wat andere middelen kunnen inzetten bij zo'n evenement:

- betere voorlichting geven aan zowel stadionbezoekers als (toevallige)stads-passanten wat te doen vóórdat er überhaupt ME-busjes ingezet gaan worden bij een groep (hardcore) relschoppers, die de sfeer in de stad "mogelijk" té heftig kúnnen laten omslaan.

- (speciaal) ingezette stadswachten, die de "normaal gedragende" passanten en stadionbezoekers metéén aanspreken en begeleiden naar alternatieve wandel-&fietsroutes richting het OV. (Voor mijn part dragen ze fluffy stadsmascottepakjes...in vrolijke kleuren..zodat ze eerder mensen laten láchen..dan dat ze agressie "oproepen"..)

- Bij mensen die zich (openlijk) misdragen en (dronken) lopen te gooien met stenen/flessen of vuurwerk/rookbommetjes direct oppakken, isoleren van de groep waarin ze zich bevinden, en de rest van de meute zeggen dat ze 3 x gewaarschuwd worden zich "Respectvol" te verwijderen van de straat/het plein...en pas in te grijpen met middelen, wanneer de misdragingen van dié paar relschoppers/"vrienden"groep ècht ongehoorder zijn dan de "preventieve" maatregelen van een egogeile ME-er...

In iedergeval moét er béter onderscheid gemaakt worden tussen èchte relschoppers...en "gewoon passantenvolk"...

Hoop dat die ME-ers... DAT onderscheid in iedergeval WEL leren maken..

Door LJT (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 18:21

de relschoppers zijn vaak geen fans maar mensen belust op politie aanvallen en winkels plundere.
Goed dat ze opgepakt worden maar: odan wel een poosje opsluiten 1 - 4 weken. GEEN TAAKSTRAFFEN, JE ZULT ZE MAAR MOETEN BEGELEIDEN!!!!!!!!!!!!!!.

Door Bert Kruis (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 18:06

Als je een goede fan was was je daar al weggeweest. Ja heel goede actie het was het kaf van het koren dus alleen aanpakken is de enige weg. Ik was in de kuip en ik was direct weg na deze blamage.

Door A.Boorsma (niet gecontroleerd) op do, 11-5-2017 - 16:59

politie grijpt nooit te hard in.
Wij moeten de politie maar wat meer waarderen en steunen