Stelling: het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes

Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers geen gratis plastic tassen meer uitgeven. Dat heeft het Europees Parlement besloten om gebruik terug te dringen. In Nederland zijn dat nu jaarlijks 4 miljard tasjes.

26 miljoen kilo

Milieuorganisatie Milieu Centraal schat dat we wekelijks vier tot vijf plastic tassen per persoon gebruiken. Dat zijn in een jaar ruim 230 stuks. Vaak gebruiken we die tasjes eenmalig. De gemiddelde Nederlander gooit in een jaar 1,4 tot 1,6 kilo aan plastic tassen bij het afval: een totaal van 26 miljoen kilo.

60 euro aan kosten

Een woordvoerder van Milieu Centraal: "Uit een proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken blijkt dat als consumenten moeten betalen voor plastic tassen het gebruik met 48 tot 77 procent kan verminderen." Op dit moment is er een richtprijs van de overheid van 25 cent per stuk.

Als die prijs wordt gehanteerd door alle winkeliers gaan we jaarlijks gemiddeld 58 euro per persoon betalen. De winkelier mag ook in 2016 uiteindelijk zelf bepalen hoeveel een tasje kost.

Papier

Ook voor tassen met een groen imago, zoals bioplastic of composteerbaar plastic, moet vanaf 1 januari betaald worden. Papieren zakken mogen wel gratis worden meegegeven. Milieu Centraal is hier niet al te blij mee. De milieu-impact van een papieren tas ligt volgens de organisatie zo’n drie tot tien keer hoger dan die van een plastic tas. Omdat papier minder lang meegaat is er meer kilo nodig om dezelfde draagkracht te bereiken.

'Verbod is een lachertje'

Paardekooper B.V., een van de grootste verpakkingsbedrijven van Nederland, begrijpt het verbod op gratis plastic tassen niet: "Dan kom je vaak uit bij papieren tasjes of jute, alsof dát zo milieuvriendelijk is om te produceren. We moeten het gedrag van mensen veranderen. Als ik vroeger iets op straat gooide, kreeg ik ook straf." Bij Allesbedrukt.nl, waar onder meer ook Tassenbedrukken.nl onder valt, valt de nieuwe regelgeving ook niet in goede aarde. "Het is gewoon een verkapte belasting en dient geen enkel doel voor het milieu. Papieren tassen zijn veel vervuilender."

De Action heeft een eigen manier gevonden om het verbod enigszins te omzeilen. Zij vragen in 2016 3 cent voor een tasje. Een slim bedrag, want door het afronden op vijf cent komt de prijs van een tasje in de helft van de gevallen dan alsnog op 0 cent te liggen.

Wat vindt u?

Plus formuleert de stelling: 'het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes'. Wat is uw mening? Breng linksboven op deze pagina uit stem uit!

Bron(nen):

52 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 6-1-2016 - 21:44

Er waren wel ,TE,veel plastic tasjes.Echter helemaal niet kan gewoon weg niet omdat er toch tasjes worden gekocht.Verder wordt er dan nog meer on-line gekocht zodat er steeds meer winkels gesloten worden.Er kan beter naar een alternatief gezocht worden dus wie heeft er een idee?ik bedoel dus niet zelf een tas meenemen.dit kan wel als je toch weet dat je boodschappen gaat doen,maar hoe vaak neem je niet meer..boodschappen mee.hoe vaak ga je als je toevallig in de buurt bent van het centrum vlug iets kopen en dan heb je geen tas bij,dus...dan maar niet naar de winkel en dan on-line kopen of helemaal niet dan ben je nog goedkoper uit ook,haha

Door Anke (niet gecontroleerd) op do, 31-12-2015 - 17:10

Waarom neemt men niet gewoon een tas mee om het gekochte in te vervoeren. Is men soms te lui om ook op de heenweg een tas te dragen? Soms zie je mensen met wel 4 of meer plastic tasjes met inhoud lopen. Dit kan ook gemakkelijk in 1 tas, die men zelf meeneemt. De eigen tas is wel 3 of 4 jaar intensief te gebruiken, en hoeft helemaal niet duur te zijn!

Door Marlies (niet gecontroleerd) op do, 31-12-2015 - 13:51

Ik ben zeker voor om verspilling tegen te gaan maar als ik voor veel geld nieuwe kleding koopt verwacht ik er wel gratis een tas omheen. Dan gaan ze maar over op papieren zakken, net als de Primark al jaren heeft. Natuurlijk is een tasje om iets kleins onzin.
Ik heb altijd een klein opvouwbare tasje bij me voor de kleine zaken die ik koopt en boodschappen de ik gewoon met mijn eigen boodschappen tassen, niks geen plastic dus :-)

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 20:51

Ik vind het heel goed dat de plastic zakken gaan verdwijnen. Voor het milieu en de geslachten die nog na ons komen willen ook graag in een gezond klimaat leven.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 15:01

Zou belonen niet meer helpen dan weer straffen. Ben overigens voor minimaal gebruik van plastic. Strafmaatregelen van de overheid zetten over het algemeen weinig zoden aan de dijk.

Door Karin van Didden (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 11:29

Vroeger hadden we ook geen plastic tasjes en gingen de boodschappen ook mee naar huis. Gewoon een kwestie van instelling om zelf een tasje of tas mee te nemen.

Door penning (niet gecontroleerd) op di, 29-12-2015 - 11:20

Heel dikwijls zit er veel te veel plastic om een product. Alleen om de inhoud te doen lijken dan het in werkelijkheid is.
Ook op kartonnen verpakking, zoals paneermeel, groentensaus, zit te veel en dubbele verpakking om, verwijl het maar voor de helft gevuld is.

Door B. Oskam (niet gecontroleerd) op di, 29-12-2015 - 00:29

Plastic tasjes zouden wettelijk verplicht minstens €1 moeten kosten. De waarde van het geld is zo gedevalueerd dat veel mensen 10 ct of 25 ct 'niets' vinden en het graag elke keer weer neerleggen voor een plastic tasje.
Maar als je de documentaire "Bag it!" hebt gezien, weet je dat de minuscule plastic deeltjes die daar uiteindelijk van overblijven - en in de oceanen de plastic soep vormen - niet alleen in vissen e.d. terechtkomen, maar ook al in onze lichamen zitten!
Winkelpersoneel zou inderdaad moeten zeggen "Kan het in uw eigen tas" zoals H. Jalink voorstelde. En het niet aanbieden met 'Wilt u een tasje?" of het zelfs ongevraagd opdringen!
Pas als mensen erom vragen €1 rekenen voor een plastic tasje, al vind ik dit persoonlijk nog steeds een onaanvaardbaar compromis.
Dit soort plastic moet de wereld uit en de tasjes moeten gewoon afgeschaft worden!
Maar ik ben bang dat er eerst een omslag in het denken van mensen bewerkstelligd moet worden, voordat je iedereen met stoffen tassen naar de winkel krijgt voor de boodschappen zoals in mijn jeugd doodgewoon was.
Zelf accepteer ik al jaren geen plastic tasjes meer, maar als het me toch gebeurt omdat ik even niet opgelet heb en er al mee buiten sta, dan hergebruik ik ze altijd!
Maar aan elke (hand)tas, aan mijn fototoestel en in elke jaszak zit zo'n handig opvouwbaar tasje van €1, dat heel lang meegaat en waar onverwacht veel in past.
Gescheiden plastic wordt bij ons trouwens 2 wekelijks opgehaald door de gemeente, maar dat verzamel je dan ook in een Plastic Hero zak, die ik echter alleen propvol aanbied.
Helemaal zonder plastic lijkt me soms lastig.
Papier heb ik mijn hele leven al gescheiden en daarom vind ik de nieuwe papieren zakken met daarin een strook plastic of 'net' dan ook een slecht idee, omdat ik bang ben dat de meeste mensen dit te lastig vinden om het te scheiden.

Door Dick (niet gecontroleerd) op ma, 28-12-2015 - 11:41

Ik hang een plastic tasjes aan de knop van de verwarming en vul deze met al het plastic verpakkingsmateriaal. Het door mij verzamelde plastic wordt 2-wekelijks door de gemeente ingezameld en gerecycled.

Door M. (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2015 - 15:56

Bij ons zie ik meer lege plastic flesjes op de straat liggen dan plastic zakjes. Ik hergebruik de plastic zakken.