Stelling: Ik ben blij met het seniorenuur in de supermarkt

Supermarkten zijn vanaf maandag 5 oktober twee uur per dag exclusief geopend voor senioren en andere mensen met een kwetsbare gezondheid. Vindt u dat een goede zaak?

Het kabinet maakte tijdens de persconferentie van maandag 28 september bekend dat supermarkten en grote levensmiddelenwinkels speciale winkeltijden in moesten voeren voor kwetsbare groepen. Het betreft mensen van zeventig jaar of ouder of mensen die jonger zijn, maar kampen met gezondheidsproblemen, zoals een hart- of longaandoening.

Wanneer?

Het eerste ouderenuur is bij elke supermarkt hetzelfde, namelijk van 7.00 tot 8.00 uur. Het tweede uur mogen winkels naar eigen inzicht invullen, dat is bij sommige supermarkten ook 's middags of 's avonds. Albert Heijn heeft al bekendgemaakt de twee seniorenuren direct achter elkaar aan te plakken, dus van 7.00 tot 9.00 uur. Bij Jumbo verschilt het per filiaal.

Onnodig

ANBO is geen voorstander van het seniorenuur. De seniorenbond noemt het 'stigmatiserend en onnodig'. Bovendien zou het niet werken, omdat veel ouderen juist thuiszorg krijgen in de ochtend en op dat moment niet naar de supermarkt kunnen gaan. "Als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter richtlijn, dan moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen kunnen doen wanneer dat hun het beste past", stelt directeur Liane den Haan.

Een uitkomst

Tijdens de eerste coronagolf in maart voerden enkele supermarkten ook een seniorenuur in. Vlak daarvoor vroegen we Pluslezers op deze site of zij zo'n ouderenuur een goed idee vonden. 91 Procent van de 7550 respondenten was het toen met de stelling eens. Het verschil met nu is wel dat de schappen destijds regelmatig leeg waren, omdat boodschappen werden gehamsterd. Veel Pluslezers vonden dat ouderen als eerste de kans moesten krijgen om boodschappen te kopen.

Stelling

Bent u blij dat het ouderenuurtje weer terug is? Omdat u zich daardoor veiliger voelt? Of vindt u het onzin, onhandig of zelfs stigmatiserend? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

595 Comments

Door Els Tilleman (niet gecontroleerd) op za, 9-1-2021 - 17:20

Dit uur is niet handig niet iedere oudere heeft auto en is afhankelijk van hulp die op dit uur niet beschikbaar is

Door Els (niet gecontroleerd) op do, 7-1-2021 - 21:25

Belachelijk vroeg, nog donker dus grotere kans op vallen

Door Els (niet gecontroleerd) op do, 7-1-2021 - 21:24

Belachelijk vroeg, nog donker dus grotere kans op vallen

Door Gre Blinksma (niet gecontroleerd) op do, 7-1-2021 - 13:45

Ik vind het te vroeg ,oudere hebben een langzame start en zijn vaak gebonden aan thuis zorg
Een uur in de middag zou beter zijn .

Door Wil Roos (niet gecontroleerd) op wo, 6-1-2021 - 12:01

Laat mensen die overdag moeten werken eerst om 7 uur gaan winkelen. Heel veel ouderen slapen vaak tot 9 uur en als ze het ontbijt op hebben kunnen ze gaan winkelen zo tussen 10.30 en 12.00 uur. Dan is het meestal niet zo druk in de winkels. Dus een senioren uurtje in die tijd. Maar noodzakelijk vind ik het niet.

Door I.Nederlof (niet gecontroleerd) op wo, 6-1-2021 - 08:58

Schappen versgoed om 7:00 vaak nog niet gevuld. Minpunt.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2021 - 12:42

Voor dag en dauw op !!! Voor een bejaarde is geen winst, het geeft alleen maar aan dat de gemiddelde gebruiker niet zo vroeg uit de “ veren” gaat. Ik ben 76 en het is mij veel te vroeg. Rond negen als start is aanvaardbaar.

Door Philip (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2021 - 11:19

Waanzinnig idee tussen 07.00 en 10.00 hr
(In negatieve zin ) In Papendrecht bij AH,..Lidl,..Jumbo en Dirk. om 19.00 hr bijna lege winkels. Heerlijk boodschapppen doen. Geweldige parkeerplaatsen en bovendien gratis parkeren.

Door Mans (niet gecontroleerd) op ma, 4-1-2021 - 14:48

Geweldig, heel blij mee. Ik doe mijn boodschappen dan ook tussen 07.00 en 08.00 uur. Heerlijk rustig in de winkel. Iedereen draagt netjes de mondkap. Het personeel is zo vroeg in de ochtend ook nog blij van zin. Zijn de schappen wél al goed gevuld.
Ik begrijp echter wel, dat dit lastig is voor ouderen die eerst nog op thuiszorg moeten wachten...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 3-1-2021 - 13:42

Ah liet iedereen toe op het seniorenuurtje ook jonge mensen die duidelijk lak hadden aan de afstandsregels en mondkapje. De leidi g zei geen politie te willen spelen, waardoor het seniorenuurtje ‘s ochtends heel vroeg gevaarlijker werd dan gewoon overdag