Stelling: Ik ben niet bang om corona op te lopen in een vliegtuig

Vakantiereizen worden sterk afgeraden vanwege corona, maar vliegen om een dringende reden blijft toegestaan. Volgens de overheid en vliegmaatschappijen is dat veilig, maar volgens dagblad De Telegraaf blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek dat coronaveilig vliegen een sprookje is.

Na een vlucht van Dubai naar de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland op 29 september vorig jaar bleken minstens vier van de 86 passagiers – slechts een kwart van het aantal dat in dit toestel past – tijdens de vlucht geïnfecteerd met corona. Ze bleken allemaal bij elkaar in de buurt te hebben gezeten. De passagier die de anderen had aangestoken, was vier dagen voor vertrek nog negatief getest op corona. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat er een reële kans is om tijdens een vliegreis besmet met corona te raken.

Vliegmaatschappijen doen niettemin alles om besmetting te voorkomen. Iedereen moet aan boord een mondmasker dragen, afstand tot anderen bewaren en de handen desinfecteren. Stewardessen blijven zoveel mogelijk uit de buurt. Veel airlines meten ook de lichaamstemperatuur voordat passagiers instappen, en sommige verlangen een negatieve coronatest. Volgens deskundigen helpen ook de efficiënte luchtfilters in vliegtuigen om besmetting te voorkomen. Die zouden namelijk virusdeeltjes opvangen.

Om al die redenen is vliegen nog steeds toegestaan, terwijl bijvoorbeeld bioscopen, theaters en andere plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, op last van de overheid zijn gesloten. Wie bijvoorbeeld voor dringende familie-omstandigheden of werk naar het buitenland moet, vindt op de ticketwebsite Skyscanner een handig wereldkaartje waarop hij ziet welke landen open zijn en welke coronabeperkingen er gelden. Of kijk op Nederland Wereldwijd, de officiële website van de overheid. Maar volgens het Nieuw-Zeelandse onderzoek is het dus maar de vraag of alle hygiënemaatregelen helpen om een vliegreis veilig te maken.

Stelling

Durft u in een vliegtuig te stappen? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

12 Comments

Door anoniem (niet gecontroleerd) op di, 9-3-2021 - 11:57

Erg naïef als je het mij vraagt.

Door Betty Reijnders (niet gecontroleerd) op ma, 8-3-2021 - 15:13

Ik begrijp mensen niet, die niet bang zijn voor Corona. Ik heb Corona in november 2020 gekregen, nadat vakantievierders hun begeleiding voortzetten bij de zorginstelling van mijn dochter zonder zichzelf te testen. Wij drieën hebben het geluk gehad, dat de wijze van besmetting niet intensief gebeurde. Maar het had anders kunnen lopen.
Dus: laat je vaccineren. Beter een beetje ziek van de vaccinatie, dan heel ziek worden.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 7-3-2021 - 12:11

Ik douche iedere ochtend ijskoud 3 minuten dat verhoogt mijn imuniteit met 30 procent

Door Ben (niet gecontroleerd) op vr, 5-3-2021 - 22:56

Vliegverkeer is de grote verspreider van het COVID-19 virus over de wereld. Grote groepsverplaatsing, dus ook een groot risico (1+1=2). Mondkapjes wordt beweerd door de deskundigen hebben weinig zin, dus ook niet in een vliegtuig en zeker niet over grote afstanden waar passagiers lange tijd met dit zelfde masker wel/niet opzitten.
Blijf thuis als het niet strikt noodzakelijk is om te reizen!!!

Door AMM Jeannet Mulder (niet gecontroleerd) op di, 2-3-2021 - 22:13

Helemaal mee eens.

Door Ine (niet gecontroleerd) op di, 2-3-2021 - 20:03

Leuke stellingen

Door @Realiteitszin (niet gecontroleerd) op za, 30-1-2021 - 15:46

@ten Broek. Mensen die hier stellen dat virussen er altijd zijn geweest en dat covid niet mals is, maar we overdrijven.... is ook onzin. Het ene virus is namelijk het andere niet en covid heeft op iedereen een andere uitwerking: de een hoest een beetje, een ander gaat eraan dood. Daar is niets overdrevens aan, de realiteit. En ieders immuunsysteem verschilt ook. We zijn helemaal niet bang gemaakt, dat is ook een aanname, maar vliegen in deze tijd is een risico, dus thuisblijven is verstandig. Zeker met die steeds veranderende regels op luchthavens en de rest. Had al veel eerder gemoeten. Dat gold ook voor alle cruises, die nog doorgingen terwijl het virus door tal van landen ging.

Door Bart ten broek (niet gecontroleerd) op vr, 22-1-2021 - 23:40

Ik heb Covid-19 gehad, ben erg ziek geweest, 40.4 koorts gehad enkele dagen. Ik zou zo het vliegtuig instappen. Cv19 is niet mals, maar we overdrijven, zijn bang gemaakt. Virussen zijn er altijd, je immuunsysteem ook.

Door Elly (niet gecontroleerd) op za, 16-1-2021 - 13:32

Ik ga nu echt niet in een vliegtuig! Al dat heen en weer gevlieg maakt de kans op verspreiding van het virus steeds groter!

Door Dick Jacobs (niet gecontroleerd) op za, 16-1-2021 - 09:57

Ik neem aan dat u in de titel van dit artikel wilde zeggen: IK BEN NIET BANG DAT IK IN EEN VLIEGTUIG CORONA OPLOOP.