Stelling: Ik ben niet bang om corona op te lopen in een vliegtuig

Vakantiereizen worden sterk afgeraden vanwege corona, maar vliegen om een dringende reden blijft toegestaan. Volgens de overheid en vliegmaatschappijen is dat veilig, maar volgens dagblad De Telegraaf blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek dat coronaveilig vliegen een sprookje is.

Na een vlucht van Dubai naar de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland op 29 september vorig jaar bleken minstens vier van de 86 passagiers – slechts een kwart van het aantal dat in dit toestel past – tijdens de vlucht geïnfecteerd met corona. Ze bleken allemaal bij elkaar in de buurt te hebben gezeten. De passagier die de anderen had aangestoken, was vier dagen voor vertrek nog negatief getest op corona. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat er een reële kans is om tijdens een vliegreis besmet met corona te raken.

Vliegmaatschappijen doen niettemin alles om besmetting te voorkomen. Iedereen moet aan boord een mondmasker dragen, afstand tot anderen bewaren en de handen desinfecteren. Stewardessen blijven zoveel mogelijk uit de buurt. Veel airlines meten ook de lichaamstemperatuur voordat passagiers instappen, en sommige verlangen een negatieve coronatest. Volgens deskundigen helpen ook de efficiënte luchtfilters in vliegtuigen om besmetting te voorkomen. Die zouden namelijk virusdeeltjes opvangen.

Om al die redenen is vliegen nog steeds toegestaan, terwijl bijvoorbeeld bioscopen, theaters en andere plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, op last van de overheid zijn gesloten. Wie bijvoorbeeld voor dringende familie-omstandigheden of werk naar het buitenland moet, vindt op de ticketwebsite Skyscanner een handig wereldkaartje waarop hij ziet welke landen open zijn en welke coronabeperkingen er gelden. Of kijk op Nederland Wereldwijd, de officiële website van de overheid. Maar volgens het Nieuw-Zeelandse onderzoek is het dus maar de vraag of alle hygiënemaatregelen helpen om een vliegreis veilig te maken.

Stelling

Durft u in een vliegtuig te stappen? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Elly (niet gecontroleerd) op za, 16-1-2021 - 13:32

Ik ga nu echt niet in een vliegtuig! Al dat heen en weer gevlieg maakt de kans op verspreiding van het virus steeds groter!

Door Dick Jacobs (niet gecontroleerd) op za, 16-1-2021 - 09:57

Ik neem aan dat u in de titel van dit artikel wilde zeggen: IK BEN NIET BANG DAT IK IN EEN VLIEGTUIG CORONA OPLOOP.

Door Dave (niet gecontroleerd) op vr, 15-1-2021 - 18:52

Elke simpele ziel zou moeten begrijpen dat waar mensen bij elkaar zijn, je besmet kan raken.

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 13-1-2021 - 16:37

Te gek voor woorden: Natuurlijk wel!
En die procedures op Schiphol: corona-technisch zo lek als een mandje! en dat al tien maanden. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven, maar de voor- en achterdeur staan wijd open in dit land!!!