Stelling: Ik doe nu ook aan beeldbellen

Het zijn hoogtijdagen voor videobel-apps nu we met z’n allen thuis moeten blijven. Voor veel mensen is beeldbellen een fijne manier om in contact te blijven met familie en vrienden. Hoe staat u tegenover videobellen?

Ook steeds meer zorgprofessionals maken gebruik van beeldbellen. Huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen werken met het zogenaamde e-consult.  Ze moeten wel, want fysiek contact met patiënten mag alleen wanneer het uiterst noodzakelijk is.

En ook in verpleeghuizen die momenteel gesloten zijn voor bezoek, is bellen met beeld nu razendsnel in opkomst. Bewoners zijn op die manier toch een beetje in contact met naasten. "Zodra mevrouw De Wit haar man ziet, begint ze te praten, alsof hij in de huiskamer zit", zegt verzorger Tamara Peerdeman tegen NRC.

Veiligheid

Maar lang niet iedereen is fan van beeldbellen, want de veiligheid komt nog weleens in het geding. Zo lag afgelopen week videobeldienst Zoom onder vuur vanwege meerdere privacyproblemen. En ook HouseParty, een app die met name door jongeren wordt gebruikt, werd ervan beticht onveilig te zijn.

Digivaardig

Voor anderen is beeldbellen simpelweg nog een brug te ver. Zo schrijft Plusredactrice Lenny Langerveld over haar 92-jarige vader: “We proberen hem vertrouwd te maken met beeldbellen via Skype, maar hij snapt er niets van. Hij heeft een paar jaar geleden een computer aangeschaft, maar het ding staat te verstoffen op zijn bureau.”

Stelling

Doet u nu aan beeldbellen? Reageer op onze stelling.

Voor wie zich wil oriënteren op beeldbellen zijn er een aantal handige overzichten beschikbaar. Op deze website vindt u drie gratis computergidsen die u stap voor stap op weg helpen: Contact houden via Facetime, Skype en Whatsapp.

Reactie toevoegen

16 Comments

Door Kees Baartman (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2020 - 20:52

Voor beeld-bellen heb je een smartphone of laptop nodig en die heb ik niet.

Door cooperirene53@h... (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2020 - 18:08

Alle grote warenhuizen zoals Primark en de Bijenkorf open veroorzaakt funshoppen, daardoor meer besmettingen en daardoor een belediging voor alle zorgmedewerkers, die al wekenlang proberen iedereen weer gezond te maken. --

Door M. R. (niet gecontroleerd) op vr, 1-5-2020 - 07:54

Beeldbellen geeft Onwijs veel prikkel die ik niet aan kan door mijn nah (niet aangeboren hersenletsel)
Geeft juist veel onrust

Door Petra (niet gecontroleerd) op do, 30-4-2020 - 19:03

In het begin was de lockdown wel spannend , maar nu het langer duurt vind ik het moeilijker vol te houden.
Ook had ik in het begin veel energie en belde ik mensen die alleen thuis zaten, maar nu, weken later hebben we elkaar minder te melden, we maken immers niets meer mee.
Met de kinderen skypen we regelmatig, dat is fijn.

Door Corine (niet gecontroleerd) op ma, 27-4-2020 - 13:08

Nee, niets voor mij!!! Als je kinderen ver weg hebt, dan begrijp ik heel goed dat het het leuk is om elkaar zo toch te kunnen zien.Vroeger bleven mensen meer bij huis en gingen amper met vakantie!! Dat gezellige van vroeger komt nooit meer terug.Het is een robotwereld waar weinig ruimte is voor emoties.Dan wordt je al snel doorverwezen.
Ik wil geen antwoord van een robot.
Vroeger waren er ook niet zoveel hulpverleners nodig!!! Er is zoveel andere ellende gekomen!!!!!

Door Anne (niet gecontroleerd) op zo, 26-4-2020 - 12:43

Hoewel het veel voeten in de aarde had hebben we toch samen met de kinderen kunnen paasontbijten door beeldbellen.
We gaan op Koningsdag samen koffie drinken mét tompouces met beeldbellen.Verheug mij er al op!!!

Door remment (niet gecontroleerd) op wo, 22-4-2020 - 16:18

een uitkomst ,om elkaar te ontmoeten

Door hans H (niet gecontroleerd) op za, 18-4-2020 - 12:10

mij persoonlijk lijkt het me te 'gevaarlijk' om op onze laptops in huis de camera/microfoon-functies te activeren , het is er vaak genoeg gebleken hoe makkelijk het is om onopgemerkt van elders mee te kijken en/of te luisteren , en het altijd weer loshalen-afplakken van 'het alziend oog' is me te veel werk . - Bovendien : zo 'geweldig zien wij op onze gevorderde leeftijd ook niet meer uit , meestal dan ....

Door Jantje Keun (niet gecontroleerd) op za, 18-4-2020 - 10:45

Ik doe het alleen met mijn oudste kleindochter en op haar verzoek Heb er zelf niet zo veel mee

Door Helen Robinson (niet gecontroleerd) op vr, 17-4-2020 - 12:34

We bellen al jaren via Skype 2x per week met mijn schoonzus in Canada. Nu zelfs elke dag. Ze zou dit jaar hierheen komen, maar dat gaat dus niet door. Mijn schoonmoeder (ook in Canada) zou Skype prachtig gevonden hebben!