Stelling: ik heb jaarlijks een APK-gesprek met mijn arts

Een APK-gesprek over je medicatie

pillen op een roze ondergrond
Getty Images

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30 procent dat met een specialist: het zogeheten Alle Pillen Kloppen-gesprek (APK). Heeft u weleens een periodiek APK-gesprek met uw (huis)arts of apotheker? Laat het ons weten.

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

In 2023 gebruikte 14 procent van de mensen 5 of meer medicijnen chronisch en 2 procent zelfs meer dan 10 medicijnen. Bijna 40 procent van hen is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Toch bespreekt slechts 30 procent dat met een (huis)arts of apotheker. De meest genoemde redenen om te willen stoppen met medicijnen zijn bijwerkingen en het gevoel te veel medicijnen te moeten gebruiken.

Niet elke kwaal, klacht of behandeling hoeft met pillen opgelost te worden, soms kan verandering in leefstijl ook veel doen. En als medicijnen nodig zijn, dan is dat niet altijd voor de rest van je leven. In de loop van de tijd kunnen de omstandigheden voor iemand veranderen. Ook reageert het lichaam met het ouder worden anders op medicijnen. Het zou goed zijn om de medicatie dan bij te stellen. Dat gebeurt al bij medicatiebeoordelingen door apothekers en artsen. Niet alle patiënten weten echter dat zo’n gesprek mogelijk is. Daarom wil het IVM een periodieke check voor alle gebruikers van medicijnen: het zogeheten Alle Pillen Kloppen-gesprek (APK). In dit gesprek kunnen (huis)arts, apotheker en patiënt samen vaststellen of een medicijn nog nodig is en of de dosering nog klopt. Het is overigens onverstandig medicatie op eigen houtje af te bouwen; doe dit altijd onder begeleiding van je arts.

Krijgt u jaarlijks een APK-gesprek? Laat het ons weten. Scroll verder naar beneden om uw stem toe te lichten. 

Stelling: ik heb jaarlijks een APK-gesprek met mijn arts

Keuzen

 

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

De huisartsen zijn niet meer zo correct!!

Nooit geweten
Wel met de apotheker 1x, maar die stuurde me naar de specialist

Ik gebruik geen medicijnen en daarom heb ik geen APK nodig.
Mijn echtgenote gebruikt wel medicijnen en heeft periodiek contact met de huisarts over de medicatie, maar niet elk jaar.

Mijn huisarts vraagt nooit naar de medicijnen die ik gebruik.
Krijg gewoon mijn herhaalrecepten

Het lijkt mij een onmogelijk zaak omdat het nu al haast nooit lukt om een gewone afspraak te maken bij de huisarts als ik iets mankeer. Je komt er niet tussen.

Ik ben 67 jaar.
Mijn huisarts vind het niet nodig om dit te doen. Hij zegt als het goed gaat hoeft dit niet.
Ik ben het er niet mee eens.

als je het vraagt dan nog niet.

Ik krijg geen APK! Stugger nog ik heb er bij de huisarts om gevraagd: moet de apotheek doen. Apotheek gevraagd: we plannen een afspraak in: moet nog horen wanneer en heb het al driemaal bij de apotheek gevraagd. Ja ze krijgen er door de verzekering voor betaald en nog wordt er g

Ik kom wel 2x per jaar bij de praktijkondersteuner maar daar wordt niet gesproken over mijn (2) medicijnen. Wanneer nodig breng ik het zelf ter sprake. Dat heb ik bv. gedaan na bijwerkingen m.b.t. mijn cholesterolverlager.

Waarom moet dit APK genoemd worden? Ik ben geen machine. O, wacht, het heeft een vreemde, alternatieve betekenis.
Met het huisartsentekort van tegenwoordig kan dit niet zomaar. Wel met de praktijkondersteuner, 1 keer per jaar of vaker als het nodig is. Als het nodig is, kan zij/hij doorsturen naar de huisarts.