Stelling: Ik koop online wel eens zware medicijnen

Medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, kun je kinderlijk eenvoudig op internet kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Het gaat bijvoorbeeld om afslankpillen, antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen.

In Nederland is het verboden om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Er is namelijk geen garantie dat de medicijnen van goede kwaliteit zijn en of ze wel echt zijn. Ook kunnen pillen tijdens het bestel- en afleverproces beschadigen en de werkzame stof daardoor te snel afgeven. Het is daarnaast van belang dat een arts bepaalt of het middel wel geschikt is voor de patiënt.

Goedkoop

Toch blijken geneesmiddelen bij internethandelaren populair. Zo zijn ze vele malen goedkoper dan bij een reguliere apotheek. Bovendien kampen veel apotheken al jaren met een medicijntekort waardoor patiënten soms niet aan de juiste medicatie kunnen komen. Overstappen op een ander, vergelijkbaar medicijn, brengt vaak ongewenste effecten met zich mee. Het geneesmiddel op internet kopen, blijkt dan een makkelijke oplossing.

Criminoloog Rosa Koenraadt stelde eerder in NRC dat mensen medicijnen ook online kopen 'uit gemak en schaamte'. Zo blijken erectiepillen populair, terwijl ook daar eigenlijk een medisch advies voor nodig is.

Koopt u op internet wel eens zware medicijnen? Reageer!

Bron: Consumentenbond