Stelling: Ik wil een hoortoestel zo lang mogelijk uitstellen

Gehoorverlies komt helaas vaak met de leeftijd. Uw partner is steeds moeilijker te verstaan, zeker als de tv aanstaat. Buiten moet u vaker vragen wat uw wandelmaatje ook alweer heeft gezegd. En de anderhalve meter afstand werkt ook niet mee. Maar om nu een hoortoestel te nemen? Dat is best een stap.

Eens: ik wil een hoortoestel zo lang mogelijk uitstellen

De meeste geluiden zijn misschien nog prima te horen voor u. Alleen als er veel geroezemoes is, lukt het niet altijd om mensen goed te verstaan. Of u wil niet afhankelijk worden van een gehoorapparaat, straks kunt u helemaal niet meer zonder. Een gehoorapparaat kan niet herstellen wat u kwijt bent - echt goed kunnen horen zoals vroeger. Het klinkt toch een beetje anders. En daarbij: niet alles is het beluisteren waard. Of het gehoorverlies stoort u niet zodanig, dat u een gehoorapparaat zou willen.

Oneens: Ik neem een hoortoestel zodra ik slechter hoor / Ik heb er een aan laten meten.

Slecht horen kan vermoeiend zijn. U bent aan het einde van de dag vaak moe, of u heeft hoofdpijn. Mensen kunnen korzelig reageren, als u weer vraagt 'Wat zeg je?'. Het kan ook gevaarlijk zijn om slecht te horen, bijvoorbeeld in het verkeer. Verder adviseren artsen om op tijd te beginnen met een gehoorapparaat, want het is best wennen. ‘Om goed met een hoortoestel om te gaan, is wel doorzettingsvermogen en handigheid nodig’, schrijft Thuisarts.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Francine Geerar... (niet gecontroleerd) op zo, 28-3-2021 - 13:20

Heb gehoorapparaat steeds in en voel het niet, want
vergeet het uit te doen als ik naar bed ga

Door Peter (niet gecontroleerd) op vr, 26-3-2021 - 18:06

Laat je gehoor testen, ook als je denkt nog goed te horen. Het achteruitgaan van je gehoor gaat heel sluipend. Als het gehoorverlies groot genoeg is voor een vergoeding, maak dan gebruik van de proefperiode (6 of 8 weken). Als het volgen van een gesprek of het volgen van de TV beter gaat, ga er dan mee door. Wel de toestellen de hele dag gebruiken! Je gehoor wordt niet verwend en gaat niet achteruit door het gebruik van een hoortoestel. Wel moet de maximale geluidsterkte goed ingesteld worden. Op basis van je luister ervaring worden je toestellen verder ingesteld.

Door A. Roos (niet gecontroleerd) op vr, 26-3-2021 - 10:34

Als je lang wacht raak je gewend aan weinig geluid . Een voordat zorgt dan dat je " herrie " ervaart en vind dat die te hard staat. Dat kost veel moeite om er aan te wennen. Dan zet je hem dus of zacht of uit en dan hoor je wéér te weinig!

Door Arno (niet gecontroleerd) op do, 25-3-2021 - 19:27

Ik hoorde destijds dat de gehoorkwaliteit steeds verder achteruit kan gaan en des te later je hoorapparaten laat aanmeten, des te slechter je eigen gehoor dan wordt.

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op do, 25-3-2021 - 10:25

Ik heb sinds 1998 al gehoorapparaten en ik ben er blij mee heb nu digitale, die ik oplaad dus zonder batterij alles hoor ik nu veel beter, zou niet meer zonder kunnen

Door J (niet gecontroleerd) op zo, 21-3-2021 - 14:44

Het is behoorlijk wennen een hoortoestel. Bij uitstel gaan je hersenen geluiden die ze lang niet horen in een hoekje verstoppen. Dat kunnen de gewone dagelijkse geluiden zijn die na lang slecht horen ver verstopt zijn. Bij nieuw gebruik van een hoortoestel herkent je hersenen die geluiden niet direkt en dat kan hoogst irritant overkomen en de reden zijn om de hoortoestellen opzij te leggen. De hersenen moeten weer leren de geluiden als normaal te beschouwen waarna je het als minder irritant beleeft, alleen dat duurt wel even.

Door Jan.Buttolo (niet gecontroleerd) op do, 18-3-2021 - 17:22

Nadat ik een hoortoestel had gekregen kon ik de vogeltjes weer horen zingen een wereld gaat voor je open.

Door Musicus (niet gecontroleerd) op wo, 10-3-2021 - 13:59

Hoortoestel??? Mijn gehoor (musicus) is prima. Waarom gaat men ervan uit, dat men protheses nodig zal hebben bij het ouder worden. Is helemaal geen wet van meden en perzen.