Stelling: ik wil minder vlees gaan eten

Deze week is uitgeroepen tot 'Nationale week zonder vlees'. Het initiatief moet de gewoonte doorbreken om elke dag vlees of vis op tafel te zetten. Dat zou beter zijn voor het milieu en je gezondheid.

Het idee komt van Isabel Boerdam, die de weblog De Hippe Vegetariër bijhoudt en een gelijknamig boek schreef. Hoewel minder vlees eten de laatste jaren meer aandacht krijgt, vindt zij onze vleesconsumptie nog altijd te hoog: "Volgens het Voedingscentrum eten we twee keer zoveel vlees als goed voor ons zou zijn. De daling van de vleesconsumptie is het afgelopen jaar zelfs gestagneerd. We zijn er in ons hoofd misschien wel mee bezig, maar de cijfers bewijzen ook dat we er nog steeds niet echt iets mee doen."

Besparen

Tot dusver doen 24.000 mensen mee aan de actie. Zij eten deze week geen vlees of vis en besparen daarmee water om zeven maanden van te kunnen douchen. Er wordt namelijk water gebruikt voort de productie van vlees. Hetzelfde geldt voor schadelijke gassen, die gelijk staan aan 114 kilometer autorijden. Ook een aantal scholen en restaurants doet mee. Zij serveren deze week alleen gerechten zonder vlees.

Noodzakelijke voedingsstoffen

Dat de vleesindustrie het milieu belast, daar is slager Dick van Schip het mee eens. Toch denkt hij dat een week zonder vlees niet de oplossing is. "Je kunt heel negatief zeggen dat vlees slecht is, maar in een klein stukje zitten wel veel noodzakelijke voedingsstoffen die lastig bij elkaar te zoeken zijn via andere grondstoffen. Als je een goed alternatief zoekt kun je ook gewoon wat minder vlees eten, maar dan wel een goed stuk dat uit de regio komt en duurzaam is gefokt."

Wat vindt u van de actie? Bent u ook van plan om geen of minder vlees en vis te gaan eten? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

Bron: RTV Utrecht

24 Comments

Door Nel (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 10:17

Waarom doet iedereen niet gewoon lekker waar hij/zij zin in heeft, en als daar vlees eten bij hoort, gewoon doen. NL is een beetje aan het doorslaan, die hele "gezonde" schijf van vijf waar we jaren mee om de oren zijn geslagen wordt nu zowat om zeep geholpen. En over een jaar of twee spreken ze het weer tegen.

Door Luc (niet gecontroleerd) op ma, 4-6-2018 - 09:16

Vlees is wat ons staande houd op de straat. Zonder vlees geen straatleven a broer.

Door Willianne (niet gecontroleerd) op vr, 16-3-2018 - 19:19

dat druk je heel plastisch maar juist uit! ik eet al lang géén gepaneerde rommel meer en bak niet meer in de olijfolie............ dat zgnde gehakt eet ik nog wel bij de pasta i.p.v. héél mager rundergehakt en is met heel veel verschillende groenten nog wel te pruimen. ik kook heel anders door me in het vegetarische verdiept te hebben, maar at al weinig vlees. ik ben van het echte vlees en nìet van de gemalen poppenstront, zoals k+kl hamburgers - vinken - gehaktschnitzels - bbq meuk - wordt, enz.

Door annet (niet gecontroleerd) op do, 15-3-2018 - 13:16

vleesvervangers zitten vol met conserverings rommel en altijd weer die vieze vette korst die zich volzuigt met bakken alsof dat zo gezond is? Vegetarisch eten heeft hier helemaal niets mee te maken. Een echte Vegetarier maakt bv. zijn hamburger uit droge bruine bonen die je een nacht moet weken, gaar koken, pureren en met verse kruiden op smaak brengen ook voor Veganisten een prima recept. Het is alleen meer werk en daar hebben de meeste mensen geen zin in of zgn geen tijd genoeg voor.Maar elke vleesvervanger is nog altijd beter dan dieren zoveel leed aan doen.

Door Joke Herreijgers (niet gecontroleerd) op vr, 9-3-2018 - 10:24

Het beste is de hoeveelheid vlees die je eet te verkleinen. Ik eet eigenlijk elke dag wel vlees, maar in totaal zou dat waarschijnlijk minder zijn dan iemand die 2x per week een groot stuk vlees eet. Trouwens de vleesvervangers die je in de supermarkt kunt kopen zijn echt niet te eten, zo vies. En er zitten vaak te veel hulpstoffen (E-nummers) in. Er valt nog veel te verbeteren!

Door annet (niet gecontroleerd) op vr, 9-3-2018 - 07:10

Biologisch vlees houd ook dierenleed in stand. ALS JE VAN dieren houd EET JE GEEN VLEES!!! EN STEEK JE OOK GEEN VUURWERK AF!!

Door W Roefs (niet gecontroleerd) op do, 8-3-2018 - 17:07

sluit me volledig aan bij Harry

Door Harry (niet gecontroleerd) op wo, 7-3-2018 - 20:03

Ik sluit me aan bij Ria hieronder: wij eten nog hooguit twee keer per week vlees. En dan alleen biologisch. Ik ben me zeer bewust van de milieubelasting (en het dierenwelzijn) die met vleesproductie gepaard gaat. Er zijn uitstekende alternatieven!

Door Joop Strooper (niet gecontroleerd) op wo, 7-3-2018 - 17:01

Verkoopt het boek zo beter???

Door joop (niet gecontroleerd) op wo, 7-3-2018 - 15:57

Nergens voor nodig. Maakt helemaal niets uit wat wij doen in dit kleine landje. En vlees is voor mij de basis.