Stelling: Ik wil weten of mijn verpleegkundige een HBO-diploma heeft

Heeft de verpleegkundige een MBO of een HBO-diploma? Er is een wet in de maak die moet regelen dat je dat snel kan opzoeken op internet. Maar de verpleegkundigen zien deze wet niet zitten.

Minister Bruins wilde met de Wet BIG II regelen dat iedereen op internet kan zien hoe hoog een verpleegkundige is opgeleid. Er zouden twee registers komen. Een voor hbo-verpleegkundigen en een voor mbo-verpleegkundigen. Het voorstel is om de hbo-verpleegkundigen voortaan de nieuwe naam ‘regieverpleegkundigen’ te geven. In juli 2020 zou de wet in werking treden. Dat lijkt niet te gaan gebeuren, want verpleegkundigen hebben grote bezwaren.

Het plan was niet nieuw, er werd al tientallen jaren over nagedacht. In de praktijk doen mbo en bo verpleegkundigen vaak hetzelfde werk. Op het moment zouden slechts 10 tot 15% van de verpleegkundigen zich ‘regieverpleegkundige’ mogen noemen. De andere verpleegkundigen zullen moeten bijscholen, als ze dat ook willen. Dat vinden verpleegkundigen die al 25 tot 30 jaarwerkervaring hebben niet eerlijk. Pasafgestudeerde jonge collega’s zouden dan moeten zeggen wat zij mogen doen. Zo zal het heus niet gaan, sussen de bedenkers van de wet.  Maar het probleem is nog niet opgelost.

Wat vindt u – wilt u weten of een verpleegkundige een hbo-diploma heeft? Reageer op de stelling.

Reactie toevoegen

107 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 09:29

De stelling is al fout: zieken/cliënten behoren niet op de stoel van de werkgever te gaan zitten en zich te bemoeien met de verpleegkundige en diens opleiding. Doen we bij andere beroepen toch ook niet???? En nogmaals: diploma's zijn niet zaligmakend, dus waar hebben we het over? Vraag ik ook naar diploma's van mijn fietsenmaker, tandarts,
schoonmaker, winkelier, huisarts??? Idioot!

Door PaulF (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 12:55

Interesseert me absoluut niet. Ik zou wel graag willen weten of ik met een verpleegkundige in opleiding of met een ervaren verpleegkundige te maken heb.
Verpleegkundige in opleiding, naar later bleek, verwijdert zonder noodzaak de naald van mijn infuus. Ze dacht dat een andere plaats dan mijn hand beter was.
Dat heeft er toe geleid dat ik zes uur geen infuus had.
Ik ben moeilijk te prikken. Pas tegen elf uur 's avonds was er een IC verpleegkundige beschikbaar die er in slaagde een nieuw infuus aan te leggen. In de tussentijd waren er vijf mislukte pogingen ondernomen.

Door Henna (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 10:31

Wie zegt dat MBO'ers een klinische blik hebben en HBO'ers niet?
Waar haalt men zijn mening vandaan? Domme vergelijkingen lees ik hier, want medische en menselijke eigenschappen zijn veel belangrijker dan een diploma aan de wand, een speld op de borst. Dat kan een kind bedenken...

Door nelli vrijheid (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 18:38

Volkomen mee eens !!

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 15:45

Er zijn soms mensen met diploma's die geen ervaring hebben, die heb ik liever niet. Geef mij maar mensen die hun werk met liefde verrichten, al ids het zonder dat diploma.

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 10-9-2019 - 07:53

Hieronder worden allerlei aannames gedaan over HBO'ers die kant noch wal raken: hoe ze zouden zijn, z.g. vastzitten aan protocollen enz.
Ondanks dat iemand deze ervaring heeft, kan dat onmogelijk voor al deze mensen gezegd worden. Hele lelijke dingen, waarmee iedereen over één kam geschoren wordt: of heeft iedereen het eerst grondig onderzocht, wat hij/zij beweert?

Door C. Onstenk (niet gecontroleerd) op ma, 9-9-2019 - 10:40

Het geleerde in de praktijk , en de motivatie is van meer waarde dan de schoolopleiding.

Door M.a (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 21:14

Ervaring leert dat HBO,ers vast zitten aan hun protocollen en de theorie
Zitten meer achter de computer dan naar de mens te kijken.
De klinische blik van de MBO verpleegkundige vind ik beter.
Heb HBO ers ingewerkt als inservice verpleegkundige, duurde wel een jaar ze zijn praktisch niet op niveau .

Door Sureleti (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 20:07

Ervaring en empathie zijn veel belangrijker dan dat papiertje. Theoretische hulp is nog geen praktijk kracht!
De in service opleidingen moeten terug komen in de ziekenhuizen.Dan heb je gelijk mensen in dienst die de gang van zaken al kennen, als ze willen blijven werken op hun leerplek.

Door MK (niet gecontroleerd) op zo, 8-9-2019 - 16:17

Beide niveaus hebben een eed afgelegd.
Zij zijn bevoegd en bekwaam en worden op hun vaardigheden regelmatig getoetst. Daarbij komt dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben hierop toe te zien. Voor heel veel handelingen zijn ook nog eens autorisaties van toepassing.
Waar blijft het “vertrouwen “ in de kennis en kunde van deze doelgroepen.