Stelling: Ik wil weten of mijn verpleegkundige een HBO-diploma heeft

Heeft de verpleegkundige een MBO of een HBO-diploma? Er is een wet in de maak die moet regelen dat je dat snel kan opzoeken op internet. Maar de verpleegkundigen zien deze wet niet zitten.

Minister Bruins wilde met de Wet BIG II regelen dat iedereen op internet kan zien hoe hoog een verpleegkundige is opgeleid. Er zouden twee registers komen. Een voor hbo-verpleegkundigen en een voor mbo-verpleegkundigen. Het voorstel is om de hbo-verpleegkundigen voortaan de nieuwe naam ‘regieverpleegkundigen’ te geven. In juli 2020 zou de wet in werking treden. Dat lijkt niet te gaan gebeuren, want verpleegkundigen hebben grote bezwaren.

Het plan was niet nieuw, er werd al tientallen jaren over nagedacht. In de praktijk doen mbo en bo verpleegkundigen vaak hetzelfde werk. Op het moment zouden slechts 10 tot 15% van de verpleegkundigen zich ‘regieverpleegkundige’ mogen noemen. De andere verpleegkundigen zullen moeten bijscholen, als ze dat ook willen. Dat vinden verpleegkundigen die al 25 tot 30 jaarwerkervaring hebben niet eerlijk. Pasafgestudeerde jonge collega’s zouden dan moeten zeggen wat zij mogen doen. Zo zal het heus niet gaan, sussen de bedenkers van de wet.  Maar het probleem is nog niet opgelost.

Wat vindt u – wilt u weten of een verpleegkundige een hbo-diploma heeft? Reageer op de stelling.

Reactie toevoegen

123 Comments

Door Gaby (niet gecontroleerd) op za, 4-1-2020 - 09:26

Zo strikt is het verschil niet. Hbo zijn theoretisch beter, maar mbo praktisch.
En aan bed heb je toch echt een goede mbo verpleegkundige nodig. En dat er veranderingen komen prima. Maar ik werk al vanaf 1987 in de zorg en ben inmiddels op allerlei afdelingen inzetbaar. Ik heb meer ervaring dan een hbo verpleegkundige van nu, maar wij kunnen van elkaar leren.

Door Gaby (niet gecontroleerd) op za, 4-1-2020 - 09:26

Zo strikt is het verschil niet. Hbo zijn theoretisch beter, maar mbo praktisch.
En aan bed heb je toch echt een goede mbo verpleegkundige nodig. En dat er veranderingen komen prima. Maar ik werk al vanaf 1987 in de zorg en ben inmiddels op allerlei afdelingen inzetbaar. Ik heb meer ervaring dan een hbo verpleegkundige van nu, maar wij kunnen van elkaar leren.

Door Lenie wagemans (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 19:42

Hbo mbo liggen niet ver uit elkaar, die vergelijking moet stoppen. Die HBO hebben minder ervaring als ze gaan starte ja theoretisch. Handelen is belangrijk en sociaal zijn

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 24-10-2019 - 09:02

@Moi: heeft u de opleiding van de reageerders hier gecontroleerd om deze domme uitspraak te kunnen doen? En nog iets: een huisarts zonder de JUISTE opleiding mag zich in Ned. niet eens vestigen. Ik heb zelf twee HBO-opleidingen, dus ik zou maar excuses aanbieden aan al die mensen.... Beschaving zit niet in een diploma, nietwaar?

Door Mevrouw JC wisman (niet gecontroleerd) op wo, 9-10-2019 - 01:57

Ik vind ze of hij menselijk moet zyn het belangerykste

Door Moi (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 11:54

Natuurlijk wil ik weten of iemand voldoende geschoold is. Ik ga toch ook niet naar een huisarts zonder opleiding.
De meeste opmerkingen hier zijn die van de mbo’ers. Het is 2019; ga met je tijd mee!

Door José Jansen-Bless (niet gecontroleerd) op vr, 4-10-2019 - 12:35

Mijn ervaring met HBO,geen of nauwelijks praktijk ervaring!Te veel theoretisch denkend en weinig ervaring met ,zelf oplossingen creeren in thuiszorg en overige werkvelden!Stellen zich over het algemeen,zakelijk op naar de zorgvrager en mantelzorgers,weinig empatie!Tegen over collega's,mob,neerbuigend inplaats van,leer van die ervaring verpleegkundige!!Na 5 jaar werkveld ervaring,mag de HBO verpleegkundige zich op laten leiden tot regio verpleegkundige en samen gaan werken met alle zorgdragers!!!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 4-10-2019 - 10:20

als ze haar vak kent vind ik het niet nodig om een HBO verpleegkundige te wensen
ervaring is wel goed

Door FELIX SCHAAF op wo, 2-10-2019 - 15:47

Liever een mbo met beroepservaring,dan een
hbo zonder ervaring.
In de praktijk wordt veel meer geleerd.

Door G de Wit van Bree (niet gecontroleerd) op wo, 2-10-2019 - 13:12

Een MBO verpleegkundige kan beter zijn dan een HBO verpleegkundige . Ervaring is heel belangrijk.