Stelling: moet er een coronatoegangsbewijs komen?

Getty Images

Het kabinet denkt aan de invoering van een coronatoegangsbewijs bij allerlei uitgaansgelegenheden, kunst- en cultuurvoorstellingen en in de horeca. Minister de Jonge van Volksgezondheid vindt het aantal niet-gevaccineerden in de samenleving nog te hoog ligt: zo’n 1,8 miljoen Nederlanders hebben geen vaccinatie. Bent u het met hem eens? Moet er zo'n pas komen?

Het kabinet vreest dat de IC-capaciteit overbelast kan raken als het aantal gevaccineerden niet stijgt. Ook wil het kabinet ervoor waken dat de samenleving straks nieuwe beperkingen krijgt opgelegd. Als het aantal niet-gevaccineerden de komende tijd niet daalt, is een toegangsbewijs wat de regering betreft een serieuze optie.

Coronapassen in andere landen


In een aantal Europese landen is een coronatoegansbewijs niks nieuws; Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk hebben al vergelijkbare maatregelen ondernemen. Het kabinet vreest vooral voor het scenario waarin een groot deel van de niet-gevaccineerden ziek wordt, wat de zorg niet aan zou kunnen. Daarnaast is volgens de regering ook de rek uit de samenleving. Mensen zitten niet te wachten op aangescherpte (extra strenge) coronamaatregelen. De pas wordt gepresenteerd als een alternatief.

Deze coronapas zou vanaf 25 september in kunnen gaan. Tot die tijd is het kabinet druk bezig met het voorbereiden van een wet om de maatregel daadwerkelijk in te kunnen voeren. Dat is echter geen voldongen feit: de Tweede Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Coronapassen zijn niet onomstreden: het wordt gezien als dwangmiddel en moet ervoor zorgen dat meer mensen besluiten zich te laten vaccineren. De vrijheid om te gaan en staan waar je wil zonder je daarvoor te moeten verantwoorden wordt ingeperkt, net als tijdens de avondklok. Critici wijzen erop dat de Kamer in een eerder stadium een motie van het Kamerlid Azarkan heeft aangenomen waarin expliciet wordt beloofd dat het kabinet geen (indirecte) vaccinatieplicht zou instellen. 


'Geen sprake van een plicht'


Van vaccinatiedwang is volgens minister de Jonge geen sprake: het zou enkel gaan om een stimulans. Ongevaccineerden worden niet buitengesloten: via testen voor toegang kunnen zij alsnog deelnemen aan het openbare leven. Wel zouden de testen niet langer gratis worden aangeboden. Dit is volgens critici juist deel van het probleem: een groot deel van de niet-gevaccineerden bestaat uit mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, die vaak tot een financieel kwetsbare groep behoren. Voor het gebruik van een QR-code is een smartphone vereist die de CoronaMelder app runt, en niet iedereen heeft die in het bezit.

Ook vindt men het niet eerlijk om de last te leggen bij de uitgaansgelegenheden, terwijl uitbaters het de afgelopen twee jaar al financieel zwaar hadden. Deze maatregel zou klanten kunnen afschrikken. Tenslotte zou zo'n pas een vals gevoel van veiligheid geven: ook gevaccineerden kunnen het virus nog steeds bij zich dragen en anderen ermee besmetten, dus is het volgens critici niet eerlijk om alleen niet-gevaccineerden te testen. Het zou volgens hen een tweedeling in de samenleving veroorzaken, gebaseerd op onderbuikgevoel.

Wat vindt u? Mag het kabinet een coronapas invoeren om onze gezondheid te bewaken en strengere maatregelen te voorkomen? Of is dit een onacceptabele inbreuk op onze persoonlijke vrijheid? 


 

 

Auteur 
Bron 
  • NOS