Stelling: Nu ik gevaccineerd ben ontvang ik regelmatig meer dan twee bezoekers per dag

Getty Images

Inmiddels zijn er meer dan 8 miljoen vaccinaties gezet en iedere minuut komen daar 200 prikken bij. Maar ook na die vaccinatie is het de bedoeling dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Dat betekent niet meer dan twee bezoekers per dag, maar doen we dat ook?

Bijna 2 miljoen mensen hebben hun tweede prik al laten zetten en onder hen zijn veel ouderen die al meer dan een jaar nauwelijks bezoek mogen ontvangen. Volgens de richtlijnen van de overheid moeten ook gevaccineerden zich houden aan de richtlijnen. Een prik is dus geen vrijbrief voor visite of knuffelen. Het dringende advies is en blijft: handen wassen en afstand houden en niet meer dan twee bezoekers per dag.

Toch nog besmettelijk na prik?

Dat komt onder meer doordat het even kan duren voordat een vaccinatie werkt. De meeste mensen krijgen twee vaccinaties voor een goede bescherming. U bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de 2de prik goed beschermd tegen het coronavirus. Soms is één vaccinatie van Janssen voldoende, maar die worden nog nauwelijks gezet.


Bovendien loopt er nog allerlei onderzoek, omdat het niet is duidelijk of iemand die tegen corona gevaccineerd is, het virus toch kan verspreiden.

Daarom is het advies van de overheid: blijf de basisregels volgen tegen verspreiding van het coronavirus. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten.

Maar de vraag is of u dat ook doet? Daarom is onze stelling deze week:

Auteur 
  • Webredactie