Stelling: Orgaandonatiestatus moet standaard 'ja' worden

Getty Images

Het aantal orgaandonoren neemt gestaag toe. Om meer mensen als orgaandonor te registeren, wil de regering orgaandonatie standaard 'ja' laten worden. Dit wil zeggen dat u automatisch orgaandonor wordt, tenzij u zich afmeldt.

D66 kwam met een wetsvoorstel om van het huidige donorsysteem een actief donorsysteem te maken. Nederlanders die meerdere oproepen negeren om orgaandonor te worden, zullen automatisch geregistreerd worden in het donorregister. Indien men geen orgaandonor wil zijn, kan er afgemeld worden.

De reden die D66 opgeeft voor een actief donorsysteem, is dat er meer orgaandonoren geregistreerd moeten worden om de wachtrijen voor orgaantransplantaties korter te maken.

Standpunt regering

Als er gekeken wordt naar de partijen die voor het actieve donorsysteem zijn, kan er geconstateerd worden dat de meeste partijen voor zijn. Alleen de PVV, de ChristenUnie en de SGP zijn verdeeld.

Ondanks dat de achterban van regeringspartijen PvdA en VVD voor zijn, heeft de PvdA nog geen standpunt over actieve donorregistratie en heeft de VVD een negatief standpunt. De partij vindt dat het een vrije keuze moet zijn om donor te worden. Daarnaast is het nog onduidelijk of dit nieuwe systeem tot meer orgaandonatie gaat leiden.

Auteur