PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: Orgaandonatiestatus moet standaard 'ja' worden

Het aantal orgaandonoren neemt gestaag toe. Om meer mensen als orgaandonor te registeren, wil de regering orgaandonatie standaard 'ja' laten worden. Dit wil zeggen dat u automatisch orgaandonor wordt, tenzij u zich afmeldt.

D66 kwam met een wetsvoorstel om van het huidige donorsysteem een actief donorsysteem te maken. Nederlanders die meerdere oproepen negeren om orgaandonor te worden, zullen automatisch geregistreerd worden in het donorregister. Indien men geen orgaandonor wil zijn, kan er afgemeld worden.

De reden die D66 opgeeft voor een actief donorsysteem, is dat er meer orgaandonoren geregistreerd moeten worden om de wachtrijen voor orgaantransplantaties korter te maken.

Standpunt regering

Als er gekeken wordt naar de partijen die voor het actieve donorsysteem zijn, kan er geconstateerd worden dat de meeste partijen voor zijn. Alleen de PVV, de ChristenUnie en de SGP zijn verdeeld.

Ondanks dat de achterban van regeringspartijen PvdA en VVD voor zijn, heeft de PvdA nog geen standpunt over actieve donorregistratie en heeft de VVD een negatief standpunt. De partij vindt dat het een vrije keuze moet zijn om donor te worden. Daarnaast is het nog onduidelijk of dit nieuwe systeem tot meer orgaandonatie gaat leiden.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Nel Pannekoek (niet gecontroleerd) op do, 20-11-2014 - 11:40

Inderdaad moet standaard JA worden

Door N de Jonge op za, 25-10-2014 - 20:22

Nee, dat bepaal ik zelf wel. Misschien dat ik later ja zeg en nu nee of omgekeerd.
Niets erin en niets eruit is nu mijn standpunt.

Door anna (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 20:48

Eens met de stelling:dus iedereen donor tenzij je je af meldt.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 23-10-2014 - 12:16

Al sinds de eerste codicil's ben ik orgaandonor. Als ik me niet vergis begon het in de zestiger jaren met de vraag om je nier(en) te doneren. Met voortschrijdend inzicht werd de vraag uitgebreid tot harten, levers, longen enz. Al jaren is mijn standpunt dat alles wat uit mijn lijf kan worden gehaald om een ander te helpen er uit mag worden gehaald. Gezien mijn leeftijd wordt de bruikbaarheid van mijn onderdelen alleen maar minder en dat vind ik bijzonder jammer. Ik heb wel een opmerking richting Anne Marie die gisteren een bericht postte. Ik ga me niet uitspreken over haar mening, maar er is iets wat ik niet begrijp. Haar verhaal gaat over iemand die leverkanker kreeg "mogelijk als gevolg van veel medicijnen om afstoting van een donornier te voorkomen". Ik kwalificeer dergelijke verhalen als totale onzin. Heeft zij medische kennis die haar in staat stelt een dergelijk onzinverhaal in de wereld te brengen. Ik ben de mening toegedaan dat als je ergens iets over te vertellen hebt, beperk je dan tot datgene waar het onderwerp over gaat en bezondig je niet aan ongenuanceerde opmerkingen.

Door MLC Dijkgraaf-Galema op do, 23-10-2014 - 11:48

Ieder mens maakt zelf zijn keuzes. Prima, maar als je geen donor wilt zijn, mag je ook niet ontvangen. Logisch toch?
Dus niet plichtmatig maar keuzevrijheid!

Door AAB (niet gecontroleerd) op wo, 22-10-2014 - 15:54

Integriteit van het lichaam houdt niet op na de dood. Afblijven dus, tenzij er toestemming is gegeven. En de Consumentenbond strijdt ook al jaren tegen negatieve optie in allerlei zakelijke dingen dus waarom bij orgaandonatie niet.

Door m.van dam (niet gecontroleerd) op wo, 22-10-2014 - 12:24

Je zou ook kunnen stellen dat mensen die geen donor zijn,zelf ook niet in aanmerking komen voor een orgaan van een ander!

Door Anne Marie (niet gecontroleerd) op wo, 22-10-2014 - 10:44

Ik wil niet zweverig doen ofzo, maar ik denk dat lichaam en geest één zijn. Bovendien is ieder mens uniek en ik wil dan ook geen organen afstaan. Ik ken iemand die een donornier had ontvangen, ruim vijf jaar flink veel medicijnen moeten slikken om deze nier te laten functioneren en uiteindelijk door leverkanker (waarschijnlijk ontstaan door de bijwerkingen van de medicijnen!!)is overleden. Waar zijn we in godsnaam allemaal mee bezig, accepteer gewoon dat een leven op een gegeven moment ophoudt. Zorg goed voor je lichaam en probeer om te gaan met hetgeen op je pad komt! Klinkt misschien cliché, maar dit is mijn mening.