Stelling: roken in een auto met kinderen moet worden verboden

Nederlandse artsen willen een verbod op roken in de auto als daar ook een kind in zit. Volgens de artsen hebben kinderen een grotere kans op het ontwikkelen van ziektes wanneer ze worden blootgesteld aan tabaksrook. Een raampje open zetten in de auto is niet genoeg. Wat vindt u? Moet het verboden worden of zijn de ouders zelf verantwoordelijk?

Kinderarts Giliam Kuipers van artsenorganisatie KNMG zegt dat een raampje open zetten in de auto wanneer je rookt niet genoeg is om kinderen te beschermen. 'Voor tabaksrook is er geen veilige minimumdosis, lage concentraties zijn ook schadelijk voor kinderen.'

Verbod gaat te ver

In Engeland, Australië, Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en in sommige staten van de Verenigde Staten is het al verboden om te roken in een auto waar een kind in zit. Volgens kinderartsen moet Nederland een voorbeeld nemen aan deze landen om kinderen te beschermen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt een verbod echter te ver gaan.

Wat vindt U?

Gaat een rookverbod in een auto met kinderen te ver? Of is dit nodig om kinderen te beschermen tegen allerlei ziektes? We zijn benieuwd naar uw argumenten. Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!

Bron(nen):
Trefwoorden:

5 Comments

Door T. Salverda (niet gecontroleerd) op di, 13-10-2015 - 14:12

Het verbod moet niet alleen gelden voor het geval kinderen aan boord zijn, maar ook bij de aanwezigheid van zwangere vrouwen.

Door Karin (niet gecontroleerd) op zo, 4-10-2015 - 11:45

Bij ons hebben de buren hun raam open staan en de rook trekt naar buiten. Maar als de wind verkeerd staat voor ons, komt het bij ons nasr binnen. Ook kunnen we niet merr op het balcon zitten. Ook door de voordeur hebben wij erge overlast.

Door lei raeven (niet gecontroleerd) op do, 24-9-2015 - 16:56

roken in de auto is moord (op den duur )

Door J. Janssen (niet gecontroleerd) op do, 24-9-2015 - 16:21

Roken in het openbaar moet verboden worden, ook op straat dus. Roken doe je maar in je eigen huis (verboden als je kinderen hebt). Iedereen wordt dan niet ongevraagd met de rook geconfronteerd.

Door J G van de Wiel (niet gecontroleerd) op do, 27-8-2015 - 09:58

niet verbieden als je zorgt dat bij degene die rookt het raam een beetje open staat is er niks aan de hand (al jaren ervaring)de rook trekt dan meteen naar buiten.