Stelling: snoep moet weg bij de kassa’s

De Britse regering wil snoep, chocolade en andere zoetigheden bij de kassa’s van supermarkten weghalen om overgewicht onder de bevolking tegen te gaan. Wat vindt u: kan zo’n maatregel ook in Nederland helpen tegen overgewicht?

Het plan van de Britse regering is een van meerdere maatregelen die zij wil nemen om de toenemende mate van overgewicht onder de Britse bevolking te verminderen. Vooral onder kinderen is dit zorgelijk. Een op de drie kinderen heeft bij het verlaten van de basisschool een vorm van overgewicht of obesitas. De prominente aanwezigheid van snoep, chocolade en zoetigheid in de buurt van supermarktkassa’s draagt hier in belangrijke mate aan bij.

De Britse regering wil het aantal kinderen dat met overgewicht of obesitas van school komt in 2030 met de helft verminderd hebben. Om dit te bewerkstelligen, heeft zij ook andere maatregelen aangekondigd. Voorbeelden zijn het weghalen van snoep bij de ingangen van supermarkten, het verbieden van verleidelijke aanbiedingen als ‘twee halen, één betalen’ en een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen.

Overgewicht in Nederland

Bovenstaand voorbeeld speelt in Engeland, maar ook in Nederland zijn overgewicht en obesitas serieuze problemen. Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft een vorm van overgewicht. Bijna 14 procent heeft ernstig overgewicht of obesitas. Bij kinderen liggen deze percentages aanzienlijk lager, maar ook hier zijn de cijfers zorgwekkend: 13,5 procent van de kinderen heeft overgewicht, waarvan 2,8 procent obesitas.

Kijken we naar supermarkten, dan zien we in Nederland dezelfde trend als in Engeland. Ook hier vind je in de aanloop naar de kassa’s bakken en schappen met verleidelijke zoetigheden. En ook hier kennen we allemaal de aanbiedingen waarbij bijvoorbeeld het tweede artikel gratis is.

Experts vs. supermarkten

Voedingsexperts zijn positief over de Britse voornemens. Verschillende gezondheidsorganisaties erkennen het probleem van overgewicht onder de bevolking en de rol die supermarkten hierin spelen.

Voedselproducenten en supermarkten zijn daarentegen niet zo te spreken over de voorgestelde maatregelen. Ze omschrijven de markt voor eten en drinken als gezond, levendig en innovatief en volgens hen zijn de aanbiedingen zeer populair onder winkelend publiek.

Wat vindt u?

Kunnen dergelijke maatregelen in Nederland ook helpen om de strijd aan te gaan met overgewicht en obesitas onder de bevolking? Of is het volgen van een gezond voedingspatroon ieders eigen verantwoordelijkheid? Laat het ons weten.

Bron(nen):

12 Comments

Door W.L.A. Köhler (niet gecontroleerd) op wo, 18-7-2018 - 13:17

Het is juist handig om snoep bij de kassa te leggen. Wanneer je dat vergeten bent te kopen, kun je het er nog snel bijleggen. Voor sigaretten idem dito. Nou alleen de drank nog dichterbij, dan zijn mijn boodschapjes weer op orde.

Door Gre Kuilman (niet gecontroleerd) op do, 12-7-2018 - 18:26

Wat is er mis als je af en toe nee zegt tegen je kinderen. Leren ze van jongs af aan dat niet alles kan!

Door Joke Bouma (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 15:37

Als je tijdens het soms lange wachten steeds die repen voor je neus hebt, kan het zijn dat je voor de bijl gaat!
Ook omdat je je soms wat staat te vervelen...

Door A.J. van G (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 12:42

Maken wij in Nl zelf wel uit; moeten wij zonodig die britten (door uit de EU te stappen zijn ze niet zo heel slim) weg met dat betuttelende vingertje; lekker ons gezonde boerenverstand gebruiken.

Door jantine_flevo1@... (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 09:23

JA !! Het helpt vast wel. Je kan het schap met koek/snoep ontwijken maar de kassa niet. Ga je alsnog voor de bijl met die hapklare brokken!

Door H.J.Goldhoorn (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 08:32

Zet fruit neer kunnen de kinderen daar uit kiezen .
Al die vieze snoep troep bah

Door Paul Loewenthal (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 23:00

Niet alleen tegen overgewicht en obesitas. Reeds 40 jaar geleden hadden we in New York (waar wij toen woonden) één kassa zonder snoep zodat kinderen hun ouders niet onder druk zouden zetten voor het kopen van snoep en ouders hun kinderen niet hoefden teleur te stellen.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 21:08

wat een betutteling weer. Dit mag niet, dat is niet goed voor je, dit is niet gezond enz. enz. Het leven wordt er niet leuker op met wat niet mag en wat men allemaal wil verbieden. Je leeft maar 1x en je gaat maar 1x dood, mag je in de tussentijd wel nog genieten?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 20:25

mensen laten zich inderdaad veel te snel verleiden om iets lekkers (vooral iets zoets) te kopen als ze naar de kassa gaan

Door Wim van der Linden (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 20:22

Overgewicht wordt niet alleen veroorzaakt door snoep.Door het weghalen bij de kassa, wordt het probleem verschoven naar andere plaatsen in de winkel waar een veel grotere sortering snoep ligt.