Stelling: sociale media kunnen een verslaving vormen

Getty Images

Deskundigen willen dat het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving erkend wordt. Nu is nog niet vastgesteld wanneer hier echt sprake van is. Wat vindt u?

'Net als alcohol en gokken'

"Bij alcohol zijn de maatschappelijke regels duidelijk'', zegt Rob Meeuwsen, werkzaam in de verslavingszorg. "Je kunt niet tijdens lunch op je werk met een flesje wijn aankomen of met een kegel achter je bureau gaan zitten. Voor het gebruik van sociale media zijn die regels er nog niet en is er ook verschil van acceptatie tussen generaties.'' Volgens Meeuwsen en collega's in de verslavingszorg komt het dwangmatig gebruik van nieuwe media steeds vaker voor.

Andere deskundigen maken de vergelijking met gokken. Dat was lang geen erkende verslaving, maar is inmiddels niet meer weg te denken. Ook extreme gamers krijgen tegenwoordig hulp. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de helft van de 12- tot 16-jarigen zichzelf wel degelijk 'verslaafd' noemt aan sociale media.

Klinisch psycholoog Ando Rokx wil het niet meteen een verslaving noemen, maar begrijpt heel goed dat de noodklok wordt geluid: "Er kunnen wel degelijk problemen ontstaan. Sommige mensen kunnen er niet meer van loskomen en hebben hulp nodig.'' Verslavingskunde Nederland pleit voor meer onderzoek naar dwangmatig beeldschermgebruik. Dat kan aantonen of de nieuwe verslaving een echte diagnose moet krijgen.

'Nog te weinig bewijs'

Volgens Zorginstituut Nederland is er nu onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dwangmatig gebruik van sociale media als psychische stoornis te benoemen. Bovendien is nog onduidelijk of het gebruik verandert na een behandeling.

Wat vindt u? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

Bron: AD