Stelling: sociale media kunnen een verslaving vormen

Deskundigen willen dat het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving erkend wordt. Nu is nog niet vastgesteld wanneer hier echt sprake van is. Wat vindt u?

'Net als alcohol en gokken'

"Bij alcohol zijn de maatschappelijke regels duidelijk'', zegt Rob Meeuwsen, werkzaam in de verslavingszorg. "Je kunt niet tijdens lunch op je werk met een flesje wijn aankomen of met een kegel achter je bureau gaan zitten. Voor het gebruik van sociale media zijn die regels er nog niet en is er ook verschil van acceptatie tussen generaties.'' Volgens Meeuwsen en collega's in de verslavingszorg komt het dwangmatig gebruik van nieuwe media steeds vaker voor.

Andere deskundigen maken de vergelijking met gokken. Dat was lang geen erkende verslaving, maar is inmiddels niet meer weg te denken. Ook extreme gamers krijgen tegenwoordig hulp. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de helft van de 12- tot 16-jarigen zichzelf wel degelijk 'verslaafd' noemt aan sociale media.

Klinisch psycholoog Ando Rokx wil het niet meteen een verslaving noemen, maar begrijpt heel goed dat de noodklok wordt geluid: "Er kunnen wel degelijk problemen ontstaan. Sommige mensen kunnen er niet meer van loskomen en hebben hulp nodig.'' Verslavingskunde Nederland pleit voor meer onderzoek naar dwangmatig beeldschermgebruik. Dat kan aantonen of de nieuwe verslaving een echte diagnose moet krijgen.

'Nog te weinig bewijs'

Volgens Zorginstituut Nederland is er nu onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dwangmatig gebruik van sociale media als psychische stoornis te benoemen. Bovendien is nog onduidelijk of het gebruik verandert na een behandeling.

Wat vindt u? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

Bron: AD

10 Comments

Door Timo (niet gecontroleerd) op ma, 4-6-2018 - 09:16

Ik ken een broer in mijn persoonlijke omgeving genaamd Bert. Hij is blijven zitten door een gameverslaving en is net als ik op de straat beland, We moet hier iets tegen doen.

Door Pauline (niet gecontroleerd) op za, 2-6-2018 - 01:25

Dit is reeds het geval.

Door Jeannette Martens (niet gecontroleerd) op do, 10-5-2018 - 11:58

En door dit gebruik, zijn er heel veel verkeersdoden gekomen, en komen er nog meer bij.

Moet absoluut verboden worden. Reageer al sinds mijn dochter Ingeborg 15 jaar en 7 maanden jong op haar fiets rijdend, doordat de aandacht op de weg van een jongeman niet met het besturen van zijn auto bezig was, dood gereden.
Via Google,
Een mevrouw uit Zevenaar,..Radio Gelderland Het moet ""ABSOLUUT VERBODEN WORDEN"" , een reactie op de vraag (Pokemon) Telefoon enz in het verkeer.....Te zien en horen,

Door Tonnie (niet gecontroleerd) op do, 3-5-2018 - 19:54

Mee eens

Door jo (niet gecontroleerd) op do, 5-4-2018 - 13:22

Heb geen mobiel dus geen last va deze problemen.

Door Edwin (niet gecontroleerd) op di, 6-3-2018 - 23:40

Het echte sociale leven is compleet naar de ratsmoddee geholpen door het zg modernisme van smartphones etc. Wat is er mis met echte sociale contacten als tegenhanger van minkukelige opmerkingen via Whats-app, Twitter, Facetime en noem het allemaal maar op. Ik gebruik mijn smartphone voor 95% om te bellen en gebeld worden, af en toe een smsje en het internet ga ik niet op met mijn mobiel. Gelukkig is er ook nog een echt leven naast al die "opgedrongen" waanzin.

Door Johanna (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 19:36

Een behoorlijke verarming van het sociale leven.

Door jeannot (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 13:38

misbruik van (a)sociale media komt niet alleen bij kinderen en kleinderen voor. Onlangs kregen wij bezoek van lieve mensen die we al een jaar niet gesproken hadden. Het gesprek werd voortdurend onderbroken door appjes op beide mobieltjes van het bezoek, die ook onmiddellijk beantwoord moesten worden. Sorry, maar dit moet ik even beantwoorden, luidt dan het antwoord. Eigenlijk een belediging voor ons als gastheer en vrouw. Als je elkaar een jaar niet spreekt, is dan een paar uur aandacht voor elkaar dan teveel gevraagd ?! Ik vind het een kwestie van fatsoen als men bij bezoek aan elkaar offline gaat !

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 10:28

Als ik bij mezelf bespeur dat ik het niet eens meer leuk vind om bij mijn kind/ kleinkinderen te komen omdat ze allemaal meer oog voor hun telefoon hebben zegt dat wat mij betreft al genoeg. En als je er wat van zegt krijg je te horen dat dit nu eenmaal deze tijd is. Als je als ouders al niet het goede voorbeeld geeft wat kun je dan van je kinderen verwachten?! Kijk buiten of in het openbaar vervoer eens om je heen. Het overgrote deel loopt/zit met het hoofd naar beneden. Men is totaal niet meer bezig wat er om zich heen afspeelt en te zien is.

Door Wirie (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 19:10

Zoals bij zoveel families zie ik bij zowel kinderen als kleinkinderen dat ze niet zonder Tel. of tablet kunnen . Met name het sociale deel en spelletjes is hierbij zeer populair. Dit is zo erg dat 1 van de kleinkinderen inmiddels sociaal bijna niet meer functioneert , depressief is en ver van de de werkelijk is verwijdert. Dit doet pijn. Met name ook omdat er blijkbaar niemand weet hoe dit om te buigen.