Stelling: soms overweeg ik te emigreren

Getty Images

Een kwart van de Nederlanders die plannen hebben om ooit te verhuizen naar het buitenland, geeft als reden onrust, ruimtegebrek of de Nederlandse mentaliteit. Dat blijkt uit onderzoek onder 11.000 bezoekers van de Emigratiebeurs 2016.

Van de totale bevolking denkt 2 tot 3 procent serieus na over emigreren. Vorig jaar vertrokken bijna 150.000 mensen uit Nederland: 41 procent meer dan tien jaar geleden. Per dag zijn dat gemiddeld 400 emigranten.

Motivatie

Van de ondervraagden is 23 procent 'klaar met de mentaliteit of houding van landgenoten'. 16 procent vertrekt vanwege een nieuwe baan en eveneens 16 procent kiest voor emigratie tijdens het pensioen. Voor 13 procent is de migrantencrisis een reden om Nederland te verlaten.

"We zien dat de omgangsvormen en de korte lontjes voor mensen steeds vaker de druppel zijn om weg te gaan", zegt Tom Bey, directeur van de Emigratiebeurs.

En u?

Bestaat de kans dat u ooit vertrekt naar het buitenland om daar een toekomst op te bouwen? Of is dat uitgesloten? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

7 tips voor avontuurlijke dromers

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié
Bron 
  • Trouw
  • CBS