PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

We verwachten massaal van jongeren dat zij opstaan in de trein

De NS beleeft een recorddrukte op de stations en in de treinen, met alleen al 35 miljoen reizigers in september. Wij vroegen onze bezoekers op PlusOnline of zij van jonge mensen verwachten dat ze plaats maken tussen de drukte.

Ja, zeggen Pluslezers massaal (82%), onder zo'n 1.000 respondenten

'Wel zo netjes'

"Je zou uit respect moeten opstaan voor oudere reizigers", schrijft Verhagen op onze website. M. Jongbloed verwacht het niet alleen van jongeren, ook van jonge gezinnen: "Een gezin met drie kinderen neemt soms vijf plekken in, terwijl een ouder iemand moet staan. Neem er dan even eentje op schoot."

"Ik vind het wel zo netjes als jongeren in ieder geval aan me vragen of ik wil zitten", zegt Riet. "Dan kan ik de keuze maken of ik het aanbod aanneem of niet." 

Ook op onze Facebook-pagina werd massaal gereageerd op de stelling. "De jeugd is vaak zo in zichzelf gekeerd", vindt Suzie de Feijter. "Met telefoons en oordopjes in, en niet kijken omdat mensen anders vragen ze of je op hun plaats mag zitten."

Andere Pluslezers vinden dit beeld van jongeren veel te negatief. Els Grondel zegt: "Ik ben slecht ter been en loop met een stok. Ik hoef nooit te vragen of ze voor me opstaan. Ze doen het altijd uit zichzelf. Óók jongeren. Ik vind dat er erg negatief wordt gedaan."

'Ook zij betalen voor een plek'

Maar niet iedereen is het er mee eens, 18% van de Pluslezers verwacht niet van jonge mensen dat zij plaats maken in een drukke trein. "Het kan zijn dat een jongere de hele dag hard heeft gewerkt", zegt Annemarie bijvoorbeeld. Arjan sluit zich daarbij aan. "Het is niet logisch om de incompetentie van de NS af te schuiven op andere reizigers die net zo goed betalen voor een zitplek."

Jan van Bree wil juist niet dat jongeren voor hem gaan staan in de trein, om geheel eigen reden: "Ik vraag dan altijd of ik er echt al zo oud uitzie."