Zonder goed onderwijs zal de situatie van een kind nooit verbeteren

Wereldwijd hebben ruim 263 miljoen kinderen niet de kans om naar school te gaan of hun opleiding af te maken. Lezen en schrijven leren ze niet. In plaats daarvan moeten ze werken. Of trouwen en het huishouden doen, zoals miljoenen meisjes.

Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind het recht om zich te ontwikkelen. Daar hoort (goed) onderwijs bij. Net zoals ze ook het recht hebben op gezondheidszorg, de toegang tot schoon drinkwater, vaccinaties en voeding.

Goed onderwijs zou grote economische en sociale voordelen hebben voor individuen en samenlevingen, stelt UNICEF. Het vergroot de kansen van jonge kinderen en zorgt voor een toename van het bruto binnenlands product van een land. Bovendien krijgen meisjes en vrouwen er meer zelfvertrouwen van, wat ze weerbaarder maakt. Dat zorgt weer voor vreedzamere samenlevingen.

Denkt u ook dat de situatie van een kind nooit zal verbeteren zonder écht goed onderwijs? Of is dat volgens u op een andere manier ook mogelijk? Laat het ons weten.

Deze stelling kwam tot stand in samenwerking met UNICEF.

16 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 31-1-2019 - 11:39

Kennis is macht.
En daar zitten de dictators van veel ontwikkelingslanden niet op te wachten.
Als het volk te machtig wordt, worden zij van hun troon gestoten en is het afgelopen met baden in weelde en hun macht.

Door Co van Hemert (niet gecontroleerd) op wo, 30-1-2019 - 09:52

Goed onderwijs is essentieel voor het kind zijn of haar ontwikkeling. Een land is er ook bij gebaad eeen goed ontwikkeld volk te hebben.

Door Marijke wagenmakers (niet gecontroleerd) op wo, 16-1-2019 - 13:19

Het is van essentieel belang dat alle kinderen goed onderwijs krijgen, en dus meer gelijke kansen!
Dat zorgt hopelijk voor een betere en eerlijke wereld!

Door Jolande Coelho (niet gecontroleerd) op vr, 16-11-2018 - 15:56

Uw vraagstelling is niet helder. Ik ben het eens met de stelling. Inderdaad de situatie zal niet verbeteren dus antwoord JA.

Nee, de situatie zal niet verbeteren dus antwoord NEE.

Door G J van Walsum (niet gecontroleerd) op do, 15-11-2018 - 15:53

Onderwijs, de (veronderstelde) weg naar verbetering van levensomstandigheden. Zo hoort het te zijn en in vele gevallen Goddank ook. Maar zolang er nog "achterlijke" landen blijven bestaan waar de meisjes en vrouwen broedmachines zijn en volkomen niets te zeggen hebben, want de man bepaalt en geen educatie, volledige bedekking van het lichaam wil voor de andere kunne. Houdt het op. En zoals altijd om religieuze redenen. Ik zei "Goddank", welke? Heksenvervolging geweest, we zijn nogal religieus geëvolueerd.

Door Steenwijk (niet gecontroleerd) op do, 15-11-2018 - 11:38

Een kind leren de naambordjes van de straten enz laten lezen , de koppen in de krant ,dat maakt ook een kind nieuwsgierig,voorbeeld de wallen dicht opa wat zijn de wallen.

Door Ria Willems (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 03:29

Zeker moeten ook in derde wereld landen kinderen de kans krijgen op goed onderwijs net als alle andere kinderen in deze wereld. Zonder onderwijs kun niets opbouwen om voor jezelf en je kinderen te kunnen zorgen. Zonder onderwijs kun je geen beroep leren want overal is kennis voor nodig en dan moet je zeker goed kunnen lezen rekenen schrijven enz enz. Dat is nu eenmaal zo. Dus ook de kansarme kinderen ook zij hebben daar recht op net als wij. Zodat zij ook voor zichzelf kunnen zorgen en niets langer afhankelijk zijn van giften dat kunnen zij dan zelf.

Door Ria Willems (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 03:14

3de stelling: nee ik wil het medicijn wat het beste werkt.niet het duurste of het goedkoopste. Het doosje maakt niets uit. Het middel de werkzame stof dat telt.vaak is het omhulsel veranderd waardoor het medicijn minder goed werkt. Ik wil dan het beter werkende middel want daar voel ik mij goed bij en het werkt beter. Waarom moet dat zoveel duurder zijn. Ik dacht toch dat wij bevolking genoeg betalen aan verzekering en eigen risico en dan ook nog eens extra op de middelen die dan ook nog niet goed werken.het komt weer zover dat de armste bevolking in Nederland het niet meer kunnen betalen en dan?? Waarom moest er zoveel geld op de planken liggen. Een deel dat snap ik maar zoveel!!!! Daar kan ook de premie enz. Mee zakken zodat het voor iedereen betaalbaar blijft.

Door Ria Willems (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 02:58

1ste stelling; nee dat hoeft niet perse de producten moeten gelijk in prijs verhandeld worden het een hoeft niet duurder of goedkoper te zijn. De opbrengst van producten uit arme landen moet wel daar terecht komen die er hard voor gewerkt hebben en niet alleen bij de directeuren en belastingen.

Door B C G Korsmit (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 20:42

Goed onderwijs is niet alleen kennis en vaardigheden vergaren en trainen, maar ook vooral leren van elkaars kunst en cultuur, immers dat zijn de verdiensten van een gemeenschap die er toe doen. Wereldwijd verstaan mensen elkaar door muziek, dans, cinema etc. etc. Lees Ivan Illich hier ook maar eens op na, had hij nu geleefd dan waren zijn geschriften nu werkelijkheid geworden. M.a.w.de gereedschappen daarvoor via internet met eindeloze content is er, nu nog de leraren en leerlingen bij elkaar brengen, om ze door deze brei van kennis te navigeren.