Stoma op uw buik

Alle soorten op een rij

Getty Images

Bij sommige aandoeningen kan urine of ontlasting niet meer normaal het lichaam verlaten. In zo'n geval kunt u een stoma krijgen. Dit zakje wordt op uw buik geplaatst en vangt alle afvalstoffen op.

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij een stoma nodig kan zijn. Een stoma wordt vaak geassocieerd met ouderen, maar ook jonge mensen kunnen een stoma krijgen. Vanwege een ziekte, zoals poliepen, tumoren en darmontstekingen, maar ook door aangeboren aandoeningen. In Nederland zijn er 28.000 mensen met een stoma.

Hoe werkt een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening die in de buikwand is gemaakt. Aangezien het onverteerde voedsel niet meer door de darmen gaat, komt dit er in de stoma uit. De uitgang van de stoma is een kleine verhoogde opening aan één kant van de buikwand. Hierdoor kan het onverteerde voedsel in een (geur- en lekvrij) zakje worden opgevangen. Er kan een verwijderbaar plastic zakje rond worden bevestigd. Hierdoor wordt het waterdicht afgesloten en kan de uitgang niet met de darminhoud worden besmet. De darminhoud is namelijk irriterend voor de huid, waardoor er kans is op ontvelling. Om dit te vermijden is het belangrijk een goed passend hulpmiddel en beschermende crème te gebruiken. Met een stoma kan ontlasting niet meer opgehouden worden. Dat is normaal gesproken wel mogelijk door de kringspier van de anus.

Soorten stoma’s

Er bestaan drie soorten stoma’s:

  • Urinestoma: een kunstmatige uitgang voor de urine. Door een stoornis aan de blaas worden de leiders via een stoma naar buiten gebracht.
  • Ieostoma: een kunstmatige uitgang van de dunne darm. De dikke darm is in dit geval geheel verwijderd of buiten werking gesteld. De dunne darm komt via de stoma naar buiten.
  • Colostoma: een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Een ziek deel van de dikke darm wordt weggenomen en een gezond deel wordt naar buiten geleid.

Tijdelijk of permanent?

Een ileostoma is vaak een tijdelijke noodzaak. Bijvoorbeeld als er verderop in de darm een verstopping is, of als de onderste darm rust nodig heeft en er een tijd geen voedsel doorheen mag vanwege herstel van ziekte, verwonding of operatie. Tijdelijke stoma’s kunnen gewoonlijk hersteld worden met bijna tot geen verlies van darmfunctie. Een colostoma is (veelal) permanent.

Auteur 
Bron 
  • De Nederlandse Stomavereniging