Longarts: 'Werkgever moet roken onder werktijd verbieden'

Longarts Pauline Dekker pleit voor een rookverbod onder werktijd - ook in de pauzes. Volgens haar ontlopen werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan hun zorgplicht.

Zeven op de tien werkgevers gaat nooit met werknemers in gesprek over hun rookgedrag en het effect daarvan op hun gezondheid. Zij zien dat niet als hun verantwoordelijkheid en vinden roken een privéaangelegenheid. Dat blijkt uit een enquête onder 500 leidinggevenden die is uitgevoerd door PanelWizard. Onterecht, stelt Dekker.

"Roken staat met stip op één als grootste ziekmaker. Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers. Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken", zegt longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Verslaving

"Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?''

Dat het werk zelf niet zou lijden onder roken, zoals onder alcoholgebruik, klopt volgens de longarts ook niet. "Rokers zijn minder geconcentreerd, omdat de hoeveelheid nicotine in hun bloed een half uur na de sigaret weer afgenomen is. Dat zorgt voor ontwenningsverschijnselen. Daar komt bij dat iemand die drie keer per dag tien minuten kwijt is met roken, op jaarbasis drie weken extra vakantie neemt.'"

Hulp bij stoppen

Het is de taak van werkgevers om werknemers te helpen van hun rookverslaving af te komen, stelt Dekker. "Dat hoort bij een zorgplicht. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn. Daar komt bij dat stoppen heel lastig is als je je collega's nog elke dag in het rookhok ziet staan.'"

Ze pleit voor duidelijke regels: in dit bedrijf wordt niet gerookt. Ook niet in de pauzes. "Bied werknemers met ontwenningsverschijnselen nicotinepleisters of -tabletjes aan. Ga met ze in gesprek, bied begeleiding aan."

Bron(nen):

7 Comments

Door Ineke (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 23:13

Zoals iemand die laats schreef "heel Nederland rookvrij". Op Schiphol een bord met de tekst Nederland is rookvrij. We hebben toch geen schoorsteen op ons hoofd. UItlaatgassen, fijn stof, is al erg genoeg!

Door Aagje (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 20:59

Er zijn bazen die zelfs gaan verbieden om te roken voor en na werktijd wat eigen privé tijd is.

Door Martin (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 17:12

Beetje jammer weer dit, heb die longarts niks beter te doen dan iedere keer dat gezeik over roken.

Door Nicol (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 11:49

Je word er toch wel beetje naar van maar die paling die longarts rijd zeker wel auto als ze karakter heb moet ze die ook weg doen.
En dat rokers eerder ziek zijn nou me neus ik ben twee jaar niet ziek geweest. En me collega's die niet roken zijn om het hutje ziek. Nog eve mag je niks meer.

Door J. Vink (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 11:48

Wat gaan we straks nog meer verbieden? Geen gebak meer op het werk of controle van je lunchpakket om te kijken of dit wel gezonde voeding bevat? Het moet allemaal niet gekker worden. Natuurlijk is roken slecht, maar er zijn nog veel meer slechte leefgewoonten te noemen. Het gaat te ver om steeds alleen maar rokers aan te pakken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de toenemende stress die mensen tijdens hun werk ervaren, waardoor de ziektekosten voor de maatschappij steeds meer oplopen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 11:32

Helemaal mee eens.Het is een prive aangelegenheid.Maar de werkgever moet het niet stimuleren d.m.v. rookruimtes te creeeren.Ga dan maar naar buiten.

Als je wilt roken prima.
Maar geef dan de niet roker er 3 weken vakantie bij.

Door martina (niet gecontroleerd) op zo, 4-10-2015 - 08:44

over het roken ik word er een beetje kriebelig van
dat gezeur over het stoppen met roken het bemoeien hiervan word steeds gekker op het werk buiten op strand terras in je eigen huis en ga zo maar door waar ik me druk over maken is dat er nooit bij staat
de fijnstof dat er gebieden zijn waar de lucht niet gezond is daar hoor je de arts(bovenstaand) nooit over. ik ben gestopt zeker maar de garantie dat ik niks krijg heb ik niet