Longarts: 'Werkgever moet roken onder werktijd verbieden'

Getty Images

Longarts Pauline Dekker pleit voor een rookverbod onder werktijd - ook in de pauzes. Volgens haar ontlopen werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan hun zorgplicht.

Zeven op de tien werkgevers gaat nooit met werknemers in gesprek over hun rookgedrag en het effect daarvan op hun gezondheid. Zij zien dat niet als hun verantwoordelijkheid en vinden roken een privéaangelegenheid. Dat blijkt uit een enquête onder 500 leidinggevenden die is uitgevoerd door PanelWizard. Onterecht, stelt Dekker.

"Roken staat met stip op één als grootste ziekmaker. Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers. Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken", zegt longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Verslaving

"Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?''

Dat het werk zelf niet zou lijden onder roken, zoals onder alcoholgebruik, klopt volgens de longarts ook niet. "Rokers zijn minder geconcentreerd, omdat de hoeveelheid nicotine in hun bloed een half uur na de sigaret weer afgenomen is. Dat zorgt voor ontwenningsverschijnselen. Daar komt bij dat iemand die drie keer per dag tien minuten kwijt is met roken, op jaarbasis drie weken extra vakantie neemt.'"

Hulp bij stoppen

Het is de taak van werkgevers om werknemers te helpen van hun rookverslaving af te komen, stelt Dekker. "Dat hoort bij een zorgplicht. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn. Daar komt bij dat stoppen heel lastig is als je je collega's nog elke dag in het rookhok ziet staan.'"

Ze pleit voor duidelijke regels: in dit bedrijf wordt niet gerookt. Ook niet in de pauzes. "Bied werknemers met ontwenningsverschijnselen nicotinepleisters of -tabletjes aan. Ga met ze in gesprek, bied begeleiding aan."

Bron 
  • Algemeen Dagblad