Zo verbetert u uw concentratie

Omgaan met afleiding

Getty Images

Terwijl u achter uw computer zit om te werken of studeren, liggen er allerlei verleidingen op de loer. Een zoemende telefoon, Facebook. Maar ook stress, vermoeidheid en trek halen u uit uw concentratie. Hoe blijft u zulke concentratiekillers de baas?

Even kijken of iemand al gereageerd heeft op uw Facebook-foto, checken wie uw bericht geretweet heeft of wie u toevoegde op LinkedIn: sociale media eisen constant uw aandacht op. Ze zijn natuurlijk heel handig om contacten te onderhouden en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar elke statusupdate haalt u ook uit uw flow. Wat was u ook alweer aan het doen voordat u naar Facebook surfte?

Wilt u geconcentreerd aan het werk, log dan niet in op sociale media-sites. Kunt u ze geen hele dag missen? Kijk er dan alleen even op als het toch tijd is voor een koffiepauze.

Stress

Een beetje stress houdt u gefocust, maar te veel spanning maakt helder nadenken juist lastig. Wanneer allerlei taken op uw bordje liggen, kunt u het overzicht kwijtraken. Ongezonde stress kan zich bovendien uiten in lichamelijke problemen, zoals hoofd- en nekpijn. Daarnaast kunt u last krijgen van geheugen- en concentratieproblemen. Herkent u zich hierin? Stop met stressen met deze tips.

E-mail

Een ‘ping’ of een envelopje in beeld is moeilijk te negeren. Bedwing maar eens uw nieuwsgierigheid. En als u die mail dan toch geopend hebt, kunt u deze toch net zo goed meteen beantwoorden? Voor u het weet is er een kwartier voorbij en kost het heel wat moeite om weer aan de slag te gaan.

Zet de melding (geluid, tekst of icoon) dat er een nieuw mailtje is uit. Open op maximaal drie vaste momenten uw mailbox. Plan een half uur in voor het verwerken van uw post en sluit daarna het mailprogramma af.

Vermoeidheid

Als u zich moe voelt, heeft u vaak ook moeite om zich ergens op te focussen. Zelfs als u afleiding van buitenaf al zo veel mogelijk vermijdt. Om vermoeidheid aan te pakken, moet u er eerst achter komen waardoor u zo moe bent. Veertien oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen vindt u in dit artikel.

Smartphone

Misschien nog wel verleidelijker dan het geluid van een binnenkomende e-mail is een piepende telefoon. Elke oproep meteen beantwoorden kost u niet alleen de minuten die u in gesprek bent, maar haalt u ook uit uw concentratie. Het duurt even voordat u uw werkzaamheden weer hebt opgepakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor binnenkomende sms’jes en whatsapp-berichten. 

Opperste concentratie nodig? Schakel uw telefoon uit. Zet deze pas weer aan als u pauzeert. Verwacht u een belangrijk telefoontje? Maak handig gebruik van de nummermelder. Neem alleen op als een belangrijke beller belt, laat alle anderen doorschakelen naar uw voicemail. Luister alle berichten op een vast moment af.

Trek

Zonder goede brandstof functioneren uw hersenen niet. Maaltijden overslaan is daarom funest voor de concentratie. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat u niet halverwege de ochtend afgeleid wordt door een knorrende maag. Voorkom een middagdipje door een lichte te lunch te eten, liefst in combinatie met een wandeling buiten. Daglicht, even bewegen en frisse lucht geven energie en doen wonderen voor uw concentratie.

Van alles tegelijk doen

Veel mensen - en met name vrouwen - vinden zichzelf prima multitaskers. Ze denken dat ze meer gedaan krijgen door zich met drie taken tegelijk bezig te houden. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat multitasken u niet productiever maakt. Omdat u uw aandacht steeds op iets anders richt, bent u uiteindelijk langer bezig.

Concentreer u dus op één taak tegelijk. Als u een bepaalde klus niet zo interessant vindt, kan dat best lastig zijn. Misschien is de zogenaamde pomodorotechniek dan een oplossing. Zet een wekker op 25 minuten, werk deze 25 minuten aan één taak en hou vervolgens 5 minuten pauze. Na 4 x 25 minuten stug doorwerken heeft u een langere pauze van 20 à 30 minuten verdiend. U kunt hiervoor een simpele kookwekker gebruiken of een pomodoro-app op uw telefoon downloaden.

Onderliggende aandoeningen
Bent u zo snel afgeleid dat u niet goed meer kunt functioneren? Concentratieproblemen kunnen ook te maken hebben met een depressie, burn-out,  ADD, ADHD, slaapapneu of een schildklierafwijking. Daarnaast zijn er medicijnen die concentratieproblemen als bijwerking kunnen hebben.
 

Bron 
  • WebMD