Checklist: dure smartphone voor weinig geld

smartphone plezier
Getty Images

Wie een tweedehands smartphone koopt, kan een kwalitatief goede telefoon voor weinig geld op de kop tikken. Er zijn wel wat addertjes onder het gras. Lees nu onze checklist met aandachtspunten!

‘De nieuwste smartphones zijn heel duur”, zegt Tim Wijkman, analist bij GSM Helpdesk. “Goedkopere smartphones, in de categorie tot €250, zijn vaak niet zo snel, functioneren niet goed of niet alle apps kunnen erop.” Door een tweedehands toestel te kopen, kun je voor een relatief laag bedrag in het bezit komen van een technologisch hoogwaardig toestel. Omdat veel mensen bij hun abonnement na één of twee jaar een nieuwe smartphone krijgen, komen er steeds meer telefoons op de markt die nog prima zijn en niet veel hoeven te kosten.

Gebruikerssporen

Wijkman adviseert kopers van tweedehands toestellen te kiezen voor de jongere modellen. “Ik zou zelf nooit een telefoon kopen die ouder is dan twee jaar. De accu van een telefoon gaat ongeveer twee jaar mee, daarna wordt de kwaliteit snel minder. Het vervangen van een accu is een dure reparatie. Verder moet je goed kijken naar gebruikerssporen. Als het scherm helemaal goed is en op de zijkant en achterkant zitten veel krassen, dan is de kans groot dat het scherm al een keer is vervangen. Dan is het niet origineel meer en dat geeft mogelijk sneller problemen. Modellen die heel geschikt zijn om tweedehands in te slaan zijn de Microsoft- en Nokia-smartphones, zoals de Lumia. Omdat deze modellen niet zo populair zijn bij jongeren wordt er weinig mee gesjoemeld. Ook kunnen ze qua hardware en software goed lang mee.”

Refurbished telefoons

Een goede optie voor tweedehands telefoons zijn de refurbished telefoons, meent Wijkman. “Dat zijn telefoons die eerder in gebruik zijn geweest, maar zijn schoongemaakt, gerepareerd en waar nodig van nieuwe onderdelen zijn voorzien. In principe is het dus een tweedehands toestel, met het belangrijke verschil dat het toestel volledig is gecontroleerd op gebreken. Deze telefoons zijn vaak een stuk duurder dan andere tweedehandsjes, maar dan krijgt u ook een ‘als nieuw’-toestel, met garantie!”

Serienummer

Er zijn een paar dingen waar een koper op moet letten bij aankoop van een tweedehands smartphone. “Bedenk vooraf goed wat je wil kopen en bij wie”, zegt Erwin Tjan, manager vertrouwen en veiligheid van Marktplaats. “Over de oudere types smartphones is veel informatie te vinden op internet. Als deze telefoons via Marktplaats of een andere site worden aangeboden, vraag de verkoper dan om het 15-cijferige IMEI-nummer, een soort serienummer dat het toestel identificeert. Met dat nummer krijg je op diverse internetsites meer informatie over de telefoon (zie het kader met tips rechts). Ook is het belangrijk om de verkoper te vragen of er nog accessoires bij zitten, en of hij de originele verpakking en het aankoopbewijs nog heeft.
 Naast wat je koopt, is het belangrijk na te gaan bij wie je dat doet. Probeer de identiteit van de verkoper via Google te verifiëren. En ga zelf naar de verkoper toe. Je weet dan met wie je handelt en je kunt het toestel inspecteren.”

Veiliger kopen

Ook Wijkman raadt kopers aan om kritisch naar verkopers van tweedehands telefoons te kijken. “Informeer eerst in de eigen vriendenkring. Bij vrienden en kennissen koop je veel veiliger en kun je een betere inschatting maken hoe er tot dan toe met de telefoon is omgegaan. Als je via Marktplaats een telefoon koopt, zou ik informeren of iemand eenmalig een telefoon verkoopt of er echt in handelt. Bij een handelaar is de kans groter dat de telefoon gestolen is of dat ermee is geprutst.”

Checklist bij het kopen van een tweedehandsje

1. Bestel liever geen ­tweedehands smartphone via de post. Er zijn onbetrouwbare verkopers die het toestel nooit zullen opsturen na betaling. ­Bovendien is het dan niet mogelijk om de smart­phone vóór de koop te zien.

2. Vraag vooraf het IMEI-nummer van het toestel aan de verkoper. Het IMEI-nummer is te vinden onder het kopje Instellingen of door *#06# in te toetsen op de telefoon. Dit nummer kun je invoeren op www.imei.info voor meer technische informatie over het toestel. Check ­tijdens de transactie of het IMEI-nummer inderdaad het nummer is dat de verkoper heeft opgegeven.

3. Controleer het ­geheugen van de telefoon. Als je veel apps wil gebruiken, heb je ten minste 16 Gb nodig. Een telefoon met een groter geheugen is duurder. Dit is te controleren bij Instellingen in het menu.

4. Vraag altijd om het originele aankoopbewijs. Hiermee heb je eventueel nog recht op garantie. Ook is dit een aanwijzing dat het toestel legaal is verkregen en je weet dan hoe oud het exact is.

5. Let op de staat van het toestel en check of het werkt.

  • Zitten er krassen op voorkant, achterkant en scherm?
  • Doen de knoppen het als je ze indrukt?
  • Werkt het touchscreen nog goed?
  • Kun je ermee bellen?
  • Zitten de verpakking, de ­op­lader en oortjes erbij?

6. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren: het model, of de telefoon gebruikt is of niet, of de originele accessoires erbij zitten, even­tuele gebruikersschade en of de verkoper de aankoopbon kan laten zien.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine