Computertip: breid uw iPad uit

De iPad is op zichzelf al een compleet apparaat. Hij is voorzien van een scherm, toetsenbord, microfoon, luidspreker en internetverbinding. Toch zijn er een aantal handige extra’s waarmee u het gebruiksgemak van uw iPad kunt verbeteren.

Toetsenbord

Het schermtoetsenbord van de iPad kunt u prima gebruiken voor het typen van tekst. Toch kan het soms onhandig zijn, zoals wanneer u grote hoeveelheden tekst moet tikken. Ook voelt de aanslag van het schermtoetsenbord niet voor iedereen natuurlijk aan.  Dit verhelpt u met het Apple Wireless Keyboard. Dit is een los, plat toetsenbord dat u voor uw iPad plaatst en de taak van uw schermtoetsenbord overneemt. De toetsaanslagen worden draadloos doorgegeven aan de iPad via BlueTooth.
 

Speakers en dockingstation

Een van de populaire toepassingen van de iPad is het afspelen van muziek. Helaas is de geluidskwaliteit van de ingebouwde speaker niet erg denderend. Dat is op te lossen met behulp van losse luidsprekers.

Bedrade luidsprekers sluit u met behulp van een kabel aan op de hoofdtelefoonuitgang van de iPad. Het nadeel hiervan is helaas dat de kabel vaak in de weg zit of te kort is. Een draadloze speaker of speakerset is dan ook handiger. Bluetooth speakers hebben een bereik van ongeveer 10 meter en zijn overal te gebruiken. Draadloze speakers die werken met Apple’s eigen AirPlay systeem, maken gebruik van een aanwezig draadloos netwerk. Zonder zo’n netwerk in de buurt, zijn deze speakers dus niet bruikbaar.

Een alternatief voor losse speakers zijn docking stations. Een docking station is in de eerste plaats bedoeld voor het snel en eenvoudig opladen van een iPad. Maar daarnaast kan, als de iPad in het docking station is geplaatst, muziek via de ingebouwde speakers worden beluisterd.

iPad

Access point en Wifi versterker

Zonder speciaal internetabonnement voor uw iPad, gebruikt u Wi-Fi voor contact met internet.  Het draadloze Wi-Fi werkt goed als u niet te ver van een modem-router zit. Is dat wel het geval, dan zal de verbinding niet sterk genoeg zijn, met als gevolg een trage internetconnectie op uw iPad. Dit komt vaak voor in een verder weg in huis gelegen kamer of buiten in de tuin.

Een zwak Wi-Fi signaal is simpel op te lossen met behulp van extra apparatuur, zoals een Wi-Fi versterker. Dit apparaat vangt het draadloze signaal op en stuurt het versterkt door. Hierdoor ontvangt uw iPad een beter netwerksignaal.

Heeft u op een kamer met slecht bereik al een internetverbinding via een netwerkkabel, dan kunt u een Access point gebruiken. Een Access point functioneert in de eerste plaats als een switch voor uw bedrade internet, zodat u er uw apparatuur met een netwerkkabel op kunt aansluiten. Daarnaast zijn ook draadloze apparaten -zoals de iPad- direct te verbinden met uw thuisnetwerk via het Access point. Zo heeft u een signaal dat net zo sterk is als wanneer u direct naast een modem-router zou zitten met uw iPad. Een Access point geeft een beter internetsignaal dan een Wi-Fi versterker.
 

Apple TV

Een iPad is goed bruikbaar om video mee te bekijken. De kwaliteit van het scherm is hoog maar het beeldformaat is helaas wel klein. Als u uw iPad wilt gebruiken om video vanaf internet op een televisie te zien, dan gebruikt u Apple TV. Dit is een vierkant apparaatje van 10 bij 10 centimeter. Het wordt aangesloten op een televisie en ontvangt draadloos via AirPlay de videobeelden en het geluid vanaf een iPad. U kunt hiermee bijvoorbeeld video’s van iTunes of YouTube op uw tv bekijken.

iPad
 

Beschermhoes

De iPad is een vrij kwetsbaar apparaat, vooral door het scherm. Bij meenemen naar een andere plek is er dan ook altijd een risico op beschadiging, in het bijzonder als u de iPad laat vallen. Het is daarom verstandig een beschermhoes voor uw iPad te kopen.

Er zijn veel verschillende beschermhoezen beschikbaar: van Apple zelf, maar ook van andere producenten. De grootste verschillen zitten in de kleuren, het materiaal en de constructie van de hoes. De beste hoezen zijn voorzien van kleine schokbrekers waarin de iPad kan worden geplaatst.

Daarnaast is het handig als de hoes ook meteen als steun voor uw iPad te gebruiken is. De hoes is dan in een of meer schuine posities te zetten, zodat u een meer ergonomische kijkhoek op het scherm heeft.

Een bijzondere hoes is de Smart Case van Apple. Deze beschermt alleen het scherm en wordt met magneten aan de kast van de iPad gekoppeld. Behalve dat hij goed te gebruiken is als steun, heeft hij als handig extraatje dat hij automatisch uw iPad in de slaapstand zet als u de Smart Case op het scherm plaatst.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!