De andere apps op de iPhone

De iPhone wordt vooral gebruikt voor basistaken als bellen, mailen en surfen. En natuurlijk voor foto’s en video’s of muziek. Maar er zijn ook minder bekende apps die veel te bieden hebben.

De iPhone wordt standaard geleverd met een verzameling Apple apps. Handig, want zo kunt u meteen aan de slag, zonder dat u eerst iets hoeft te downloaden uit de app-store. Een aantal standaard apps wordt vaak over het hoofd gezien. Simpelweg omdat ze niet zo bekend zijn of  wat meer verborgen zitten. Daarom een kort overzicht.

Weer

Een makkelijke om mee te beginnen en altijd een populair onderwerp: Weer. Wanneer u deze app start, krijgt u de kans op te geven van welke plek u het actuele weer en de verwachtingen wilt zien. Typ de plaats in en u ziet de bijbehorende weersinfo. Om een andere plaats toe te voegen, tikt u op het pictogram met de streepjes rechtsonder.

Wallet

In de categorie ‘onbekend maakt onbemind’ bevindt zich Wallet. De naam staat voor portemonnee en de app is dan ook de digitale versie daarvan. U gebruikt Wallet om allerlei soorten kaartjes, zoals toegangskaartjes voor een concert of kortingsbonnen, digitaal te bewaren. Wallet werkt daarvoor onder andere samen met andere apps, zoals Hotels.com. Ook kunt u kaartjes en codes in mails en van websites centraal bewaren. Fysieke kaartjes legt u vast door de streepjescode te scannen met de iPhone camera.

Aandelen

De naam zegt het al: een app voor het bekijken van de actuele informatie over aandelen op diverse beurzen. Handig als u tussendoor even wilt kijken hoe het met uw aandelen gaat.

Gezondheid

Het gebruik van smartphones en -watches voor het bijhouden van fitness en gezondheid is enorm populair. Apple Health of Gezondheid is een systeem dat is uitgebracht door Apple om uw vorderingen op het gebied van gezondheid zo goed mogelijkheid bij te houden. Daarvoor wordt onder andere samengewerkt met producenten van apps en apparatuur: zoals hartslagmeters en sportwatches.

Met de app Gezondheid kunt u van alles over uw fitness bijhouden, zoals het aantal stappen dat u loopt op een dag of kilometers dat u fietst. Ook houdt u uw voedingsinname bij en stelt u gezondheidsdoelen. De app Gezondheid is zeer uitgebreid en wordt in een volgend artikel van naderbij bekeken.

Calculator

De iPhone heeft er al het juiste formaat voor, dus waarom hem niet gebruiken als calculator? Op het tweede scherm -sleep van rechts naar links over het beginscherm- vindt u een eenvoudige rekenmachine met de naam Calculator die verder voor zich wijst.

Kompas

In de map Extra’s staan nog een aantal handige apps. Zoals het kompas. Prettig voor bijvoorbeeld op wandeltocht als u de juiste richting wilt bepalen. Verborgen op het tweede scherm van Kompas staat nog een handige tool: een waterpas. De bellen en het getal geven aan hoe schuin u uw iPhone houdt. Des te dichter bij de 0, des te horizontaler.

Dictafoon

Aangezien uw iPhone voorzien is van een microfoon kunt u hem ook gebruiken als stemopname apparaat. Fijn als u bijvoorbeeld een tekst als geheugensteuntje wilt inspreken. Na het starten van Dictafoon tikt u simpelweg op de rode knop om het opnemen te starten.

Zoek vrienden

Als u zich afvraagt waar vrienden of bekenden zich bevinden, gebruikt u de app Zoek vrienden. Daarmee vindt u de mensen terug die u eerder via de app heeft toegevoegd (Tik op Voeg toe). Bijvoorbeeld handig als u op wintersport bent met meerdere mensen en wilt zien waar de anderen op de pistes uithangen.

Zaklamp

Geen lamp, zaklantaarn of kaars bij de hand? Geen probleem: met uw iPhone komt u ook een heel eind in het donker. Sleep van de onderrand van het scherm naar boven en u ziet een kader verschijnen met snelkoppelingen naar een aantal instellingen en apps. Tik op het pictogram van de zaklamp links en uw iPhone geeft licht in het donker.

Trefwoorden: