Drie mythes over het opladen van de telefoon

Getty Images

Is het beter voor de smartphone om de batterij helemaal leeg te laten lopen? Gaat een krachtigere batterij ook echt langer mee? En hoe zit het met snelladen? Op het internet kun je veel vinden over de batterijen van smartphones, maar niet alles is waar. Hieronder drie gangbare mythes.

Mythe 1: milliampères zeggen alles

De capaciteit van een smartphonebatterij wordt uitgedrukt in milliampères (mAh). Maar dat zegt niet altijd iets over hoelang de batterij meegaat. hebben invloed op hoelang je met één volgeladen batterij kunt doen.

De toestellen met de beste batterijen tot nu toe, de Huawei Mate 20 (4.000 mAh) en de P30 (3.690 mAh), hebben niet dezelfde batterijcapaciteit. Maar wel is het mogelijk om op beide 13 uur en drie kwartier ononderbroken te browsen op een wifi-netwerk voordat de batterij uitvalt. De iPhone XR geeft daarna de beste testresultaten: deze levert net geen 13 uur browsen voor een batterij met slechts 2.941 mAh. En de Honor View 20, op plek drie, heeft een krachtige 4.000 mAh-batterij, maar gaat slechts 11 uur en 41 minuten mee.

  1. Huawei Mate 20 & Huawei P30
  2. iPhone XR
  3. Honor View 20

Mythe 2: je moet hem helemaal leeg laten lopen

Nee dit moet niet, maar het kan ook geen kwaad. Doe je dit echt vaak, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij.

Let er wel op dat je hem niet iedere nacht helemaal oplaadt tot 100 procent, en hem vervolgens nog aan de oplader laat liggen. Daardoor wordt er steeds een ‘trickle charge’ doorgegeven, een minimum aan stroom zodat de batterij op dat maximum blijft, maar die constante energie geeft de batterij veel stress.

Mythe 3: snelladen heeft geen invloed op batterijkwaliteit

Snelladen is niet per se slecht voor je batterij, anders zouden fabrikanten dit niet blijven ondersteunen. Maar zodra je voor de dagelijkse laadbeurt alleen die snellader gebruikt, kan er op een lange termijn weleens een probleem ontstaan bij de batterij.

Bron 
  • Algemeen Dagblad