Handige tips en trucs voor de iPad

Vergroot uw kennis!

Als u al wat langer met een iPad werkt, zult u er waarschijnlijk inmiddels aardig de weg op weten. Toch zijn er vaak nog mogelijkheden op de iPad die lang niet bij iedereen bekend zijn. Tips en trucs om sneller of makkelijker iets te doen.

Direct toegang tot uw camera

U kent het misschien wel... Er komt iets langs dat u graag snel op de foto wilt zetten. Maar uw iPad is in de sluimerstand gegaan. Gewoonlijk moet u dan eerst uw vinger over het scherm slepen om uw iPad te ontgrendelen. Vervolgens moet u ook nog eens de app Camera openen. Soms is dan het fotomoment al voorbij.
Om dat te voorkomen, is er een pictogram van een fotocamera geplaatst in de hoek rechtsonder op het sluimerstandscherm. Zet uw vinger hierop en sleep omhoog. U komt nu direct in de app Camera terecht en kunt snel een foto of video schieten. Als uw iPad beveiligd is met een wachtwoord, komt u op dezelfde manier direct in de app Camera, maar kunt u verder niets op uw iPad doen.

Een foto maken met de volumeknop

Om een foto te maken met de app Camera gebruikt u gewoonlijk de knop op het touchscreen. Dit heeft als nadeel dat het soms lastig om de iPad tijdens het drukken op de knop goed stil te houden. Dit probleem heeft u niet als u de volumeknop van uw iPad gebruikt. Hou deze simpelweg even ingedrukt en de foto wordt gemaakt.

Apps afsluiten

Veel mensen denken dat er geen mogelijkheid is om apps op een iPad af te sluiten nadat ze gebruikt zijn. Toch kan dat gewoon. Druk twee keer snel achter elkaar op de thuisknop van uw iPad (de ronde knop onder het scherm). U ziet nu een overzicht met alle geopende apps. Om te bladeren door de apps, sleept u over het scherm van links naar rechts of andersom. Om een app te sluiten, plaatst u uw vinger erop en sleept hem omhoog uit het scherm. U kunt in dit scherm ook snel een bepaalde app openen door erop te tikken. U sluit het overzicht door tweemaal op de thuisknop te drukken.

Snel belangrijke instellingen opgeven

De instellingen voor uw iPad zijn te bereiken via de app Instellingen. Een aantal belangrijke instellingen zijn nog sneller te zien. Daarvoor sleept u uw vinger vanaf de onderrand van het scherm omhoog. Er verschijnt een kader met snelkoppelingen: onder andere voor het maken of uischakelen van connecties met Wi-Fi en Bluetooth, het instellen van de helderheid van het scherm en de apps Timer en Camera. U sluit het kader met koppelingen door het omlaag te slepen.

Snel in uw Agenda kijken

Als u de app Agenda gebruikt om een agenda op uw iPad bij te houden, kunt u daar vanaf ieder scherm snel in kijken. Bijvoorbeeld als u wilt zien of u vandaag een afspraak heeft. Daarvoor sleept u uw vinger vanaf de bovenrand van het scherm omlaag. U kunt nu uw agenda bekijken. Om uw agenda te sluiten, sleept u het kader omhoog.

Geen automatisch contact met Wi-Fi

Uw iPad gaat altijd automatisch op zoek naar het dichtstbijzijnde, en als het even kan beste, beschikbare Wi-Fi signaal. Dat is over het algemeen prettig, omdat u op die manier snel op internet zit zonder dat u er zelf iets aan hoeft te doen. Soms is het ook minder handig. Bijvoorbeeld wanneer u op die manier contact krijgt met een onbeschermd Wi-Fi netwerk. Via zo’n onbeschermd netwerk kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld makkelijk op uw iPad binnenkomen. Om te voorkomen dat uw iPad altijd automatisch contact zoekt met Wi-Fi, bijvoorbeeld buiten de deur, schakelt u die optie simpelweg uit. Tik op de app Instellingen. Tik op Wi-Fi. Sleep het schuifje bij Wi-Fi naar links. Om Wi-Fi weer in te schakelen, sleept u het schuifje naar rechts.
 

Trefwoorden: