PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Toezicht op mobieltje op afbetaling

Een mobiele telefoon die u bij een abonnement koopt en in twaalf of vierentwintig maanden afbetaalt, is een vorm van krediet. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op deze vorm van leningen en dat wordt dit jaar duidelijker zichtbaar.

Telecomaanbieders moeten hun klanten duidelijk informeren over het telefoonkrediet en de kosten ervan. De telecomaanbieder moet die kosten duidelijk vermelden in reclames en op websites. Zo zijn mobiele telefoons met en zonder abonnement beter vergelijkbaar. Als een klant bij de koop van een mobiele telefoon verplicht is een abonnement af te sluiten, is er sprake van koppelverkoop. In dat geval mag de telecomaanbieder geen rente en andere kosten in rekening brengen voor de lening.

BKR

Vanaf 1 mei gaat de AFM controleren of telecomaanbieders bij een telefoonkrediet van meer dan 250 euro het inkomen van de lener controleren. Die controle is inclusief een toetsing bij het BKR. Ook moet de telecomaanbieder een telefoonlening van meer dan 250 euro bij het BKR melden. Zo´n registratie kan gevolgen hebben voor de hypotheekmogelijkheden. Een dure telefoon op afbetaling kan een verlaging van de maximum hypotheek betekenen.

Bron: AFM