Vier op de vijf 50-plussers vindt dat smartphones de vakantie verpesten

Meer dan driekwart van de Nederlandse 50-plussers gebruikt de smartphone op vakantie niet of laat het apparaat thuis. Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling onder 400 mensen.

Recent onderzoek gaf aan dat vier op de vijf Nederlanders vindt dat ze op vakantie mooie momenten missen omdat de partner bezig is met de smartphone. De meeste tijd besteden mensen aan social media. Ironisch genoeg brengt dit mensen die ver weg zijn, dichter bij elkaar, maar drijft het stellen juist uit elkaar.

Nederlandse 50-plussers blijken hier net zo over te denken. Vier op de vijf wil op vakantie niets met de smartphone te maken hebben: ze laten hem uit staan of nemen hem überhaupt niet mee. De reacties van lezers spraken voor zich. “De smartphone verpest niet alleen de vakantie, maar ook thuis. En dan niet zozeer de smartphone, maar wel social media.” Een ander sprak van “pure minachting van je partner of bezoek.” Een grote zorg voor veel van hen is het verloren gaan van de echte sociale contacten: “er wordt al zo weinig gepraat” en “sociale contacten gaan erdoor naar de knoppen.”

Een op de vijf vindt smartphone geen beperking

Toch is niet iedereen tegen het gebruik van de smartphone op vakantie. Deze mensen geven doorgaans aan dat zij de smartphone gebruiken om bijvoorbeeld het weer op de plaats van bestemming in de gaten te houden of om het thuisfront te laten weten dat ze veilig zijn aangekomen. Anderen geven aan dat het thuisfront zo nu en dan wel een foto wil ontvangen.