Vijf tips: meer ruimte op je smartphone

Het vrijmaken van opslagruimte op je smartphone kan enorm veel werk zijn, maar is toch heel belangrijk. Met de handige tips hieronder kom je een heel eind op weg.

Tip 1: Controleer opslagruimte

Je kunt eenvoudig op je smartphone zien hoeveel opslagruimte je aan een app kwijt bent. Op een Android toestel kun je dit als volgt doen: klik op Instellingen en vervolgens op Opslag. Je ziet dan de opslagruimte in categorieën verdeeld. Je kunt op een categorie tikken om hier meer informatie over te krijgen. De menutitels verschillen wel per Android-telefoon.

Op Apple iOS kun je de opslagruimte als volgt bekijken: klik op Instellingen en tik achtereenvolgens op Algemeen en iPhone-opslag. Je ziet dan hoeveel opslagruimte je aan apps, foto’s, e-mail, berichten en andere zaken kwijt bent.

Tip 2: Gebruik aanbevelingen

Je kunt weleens persoonlijke tips op je smartphone ontvangen om ruimte vrij te maken. Om deze aanbevelingen te openen in Android kun je op de knop Instellingen klikken. Je tikt hierna op Opslag en kiest voor Ruimte vrijmaken. Aan de rechterkant van de aanbeveling selecteer je een leeg vakje en tik je onderaan op het scherm op Vrijmaken. Bij Apple iOS wordt er automatisch geprobeerd om ruimte vrij te maken. Indien dit niet lukt, krijg je een melding Opslagruimte bijna vol. Je dient dan zelf ruimte te creëren.

Zo maak je zelf ruimte vrij: open Instellingen, tik op Algemeen en dan op iPhone-opslag. Hier komt een lijst met aanbevelingen tevoorschijn, o.a. het opruimen van je apps. Bij elke aanbeveling kun je op Schakel in tikken om ruimte te besparen.

Tip 3: Houd je WhatsApp-gesprekken bij

Je kunt eenvoudig ruimte op WhatsApp vrijmaken. Hiervoor hoef je geen volledige gesprekken te wissen. Tik in WhatsApp op Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag in gebruik en vervolgens op een van de personen of groepen. Tik daarna op Beheer… onderaan het scherm en selecteer welke onderdelen je uit de gesprekken wilt wissen.

Tip 4: Verplaats foto’s naar de cloud of je pc

Door foto’s en video’s op de cloud te bewaren, kun je veel ruimte besparen op je smartphone. Daarnaast kun je de foto’s en video’s ook naar je computer verplaatsen. Op de website van de Consumentenbond staat een instructie over hoe je op Google, Apple en Samsung foto’s kunt bewaren.

Tip 5: Stream je muziek en films

De ruimte die muziek-apps en film-apps in beslag nemen zijn groot. Het is hierdoor een stuk handiger om je muziek en films te streamen. Streamen kost wel geld… Maar, wat is duurder: het kopen van een nieuwe smartphone of het streamen?

Om op Android muziek te kunnen verwijderen moet je de Google Play Muziek-app openen. Je tikt dan op Menu. Vervolgens tik je op Alleen gedownload en dan op het vinkje. Je kunt nu op Verwijderen klikken. Hetzelfde geldt voor de Google Play Films-app.

Houd er rekening mee dat sommige Android-telefoons een andere muziek- en video-app gebruiken. Dan moet je via die app je muziek opruimen.

Hier vind je een instructie over het verwijderen van muziek en video’s op iOS en het verwijderen van films op Netflix: Consumentenbond.

Wil je nog meer ruimte vrijmaken op je smartphone? Klik hier.