Zo maakt u ruimte vrij op uw smartphone en tablet: deel 1

Al die gigabytes aan ruimte leek meer dan genoeg toen u uw smartphone kocht. Maar krijgt u de laatste tijd regelmatig het bericht dat er geen ruimte meer is op uw mobiel of werkt uw smartphone steeds trager? Dan is het tijd om hem op te schonen.

Eigenlijk is het bij smartphones en tablets hetzelfde als bij de pc. U koopt er een met een harde schijf die groot genoeg lijkt om de komende jaren door te komen. En voor u het weet staat hij toch vol met programma’s en bestanden. Dat komt onder andere doordat softwareproducenten hun programma’s in de loop van de tijd ook steeds uitgebreider en groter maken. Want ja: de harde schijven en het geheugen van tegenwoordig zijn toch groot genoeg. Ook wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van foto- en videobestanden steeds beter. Dat betekent ook onvermijdelijk veel grotere bestanden.

Hetzelfde verhaal geldt voor smartphones en tablets, alleen is de harde schijf daarin het interne geheugen. Dus slibt het interne geheugen dat een paar jaar geleden het nieuwste en grootst mogelijke was, nu toch dicht. Daarom het onderstaande overzicht met tips die uw mobiel weer de ruimte geven.

Waar in de rest van dit artikel smartphone staat, mag u ook tablet denken. Hou er rekening mee dat er nogal wat verschillende Android versies zijn. De opties op uw Android smartphone kunnen dan ook enigszins anders zijn dan in dit artikel beschreven.

Geheugen uitbreiden

Android

Een simpele oplossing die ook bij de pc wordt toegepast bij ruimte- en prestatieproblemen, is het geheugen uitbreiden. Bij veel Android smartphones kunt u een geheugenkaart in het apparaat steken, waarmee u in een klap de opslagcapaciteit flink vergroot.

Heeft u die mogelijkheid niet of wilt u een alternatief voor een geheugenkaartje? Dan kan een On-The-Go kabeltje van ongeveer 5 euro hulp bieden. Een OTG kabel sluit u aan op de mini- of micro-USB van uw smartphone. Aan de andere kant zit een gewone USB-connectie waarop u bijvoorbeeld een USB-stick of een mini harde schijf aansluit. U heeft daarmee een prima back-up optie voor bijvoorbeeld uw foto’s en video’s. Gebruikt u een harde schijf zonder eigen stroomvoorziening, neem dan een On-The-Go kabel met een stroomaansluiting. Een OTG-kabel is alleen geschikt voor Android apparaten, niet de iPhone.

iPhone
iPhones hebben een intern geheugen van 16, 32, 64, 128 of 256 GB. Wanneer u 256 GB heeft, kunt u meestal wel even vooruit. Maar extra geheugenruimte is nooit weg. Veel mensen hebben nog het idee dat een iPhone niet uitgebreid kan worden met extra geheugen. Dat was inderdaad lang het geval, maar al een poosje niet meer zo.

Voor het opslaan van foto’s en video’s buiten een iPhone is de Sandisk iXpand Flash Drive een prima oplossing. Deze stick sluit u aan op de Lightning poort van uw Apple mobiel. Vervolgens zet u uw bestanden erop. Met de USB-aansluiting van de drive kunt u de mediabestanden daarna weer overzetten naar een pc.

https://www.sandisk.nl/home/mobile-device-storage/ixpand
 

Ruim de cache op
Een cache is opslagruimte die door apps wordt gebruikt voor tijdelijke bestanden. Die worden meestal bewaard om de app sneller te laten werken. Dit wordt onder andere veel toegepast bij internetbrowsers om snel eerder bezochte websites weer te kunnen bekijken.

Een nadeel van een cache is dat hij ruimte inneemt. Zeker als er een flink aantal apps met een grote cache werken. Door zoveel mogelijk van de tijdelijke bestanden te verwijderen, kunt u aardig wat ruimte vrijmaken. Het enige nadeel is dat uw smartphone bij bepaalde apps wat langzamer zal werken.

Een mogelijkheid is per app de cache te bekijken en eventueel te wissen. Hou er rekening mee dat niet alle apps een cache gebruiken:

 

Android

 • Tik op Instellingen.
 • Tik, als het nodig is, op Algemeen.
 • Tik op Apps of Applicatiebeheer.
 • Tik op de gewenste app, bijvoorbeeld Chrome.
 • Tik, als het nodig is, op Opslagruimte.
 • Tik op Cache wissen of Cache legen.
   

De caches van alle apps tegelijk opruimen kan ook:

 • Tik op Instellingen.
 • Tik, als het nodig is, op Algemeen.
 • Tik op Opslag.
 • Tik op Cachegegevens of Cachegeheugen.
 • Tik op OK.
   

iPhone

 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Algemeen.
 • Tik op iPhone-opslag.
 • Tik op de gewenste app, bijvoorbeeld Safari.
 • Tik op Wijzig.
 • Voor de cache-gegevens staat nu een rond en rood pictogram. Om de gegevens te verwijderen, tik op dat pictogram.
 • Tik op Verwijder.
 • Tik op Gereed.

Er zijn ook speciale apps voor het opruimen van caches, en eventueel andere ruimteopslokkers, op smartphones. Voor de iPhone is daarvoor onder andere Dr. Cleaner in de Store te downloaden. Voor Android is er Cache Cleaner.
 

In deel 2 van dit artikel leest u hoe u ruimte vrijmaakt door apps te verwijderen en foto’s en video’s op te ruimen.