Gescheiden, geldt de 12 jaar alimentatie ook voor pensioen?

Vraag en antwoord

Getty Images

Ik ben ruim 20 jaar geleden gescheiden. We hebben toen een afkoopbedrag van de alimentatie afgesproken en die betaal ik dus al jaren niet meer. Wel ontvangt mijn ex inmiddels nu al bijna tien jaar een deel van mijn pensioen. Nu weet ik dat alimentatie een maximumperiode kent van 12 jaar. Geldt dit ook voor mijn pensioenbetalingen?

Alimentatie is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. Op dit moment geldt voor de betaling van alimentatie nog steeds een maximum periode van 12 jaar. Vanwege de afkoop hiervan in een keer heeft u met deze termijn nu niets te maken. 

Pensioen is een oudedagsvoorziening. Bij echtscheiding is sinds 1 mei 1995 de standaardregel hiervoor dat een ex-echtgenote (of ex-echtgenoot) recht heeft op de helft van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde pensioen van de ander. Als u hierover in het convenant niets anders hebt afgesproken, zal uw ex-echtgenote dit deel van het ouderdomspensioen gewoon blijven ontvangen zolang u beiden leeft. Anders gezegd: het pensioen kent geen maximale termijn van 12 jaar.  

Als uw ex komt te overlijden zal dit uiteraard wel stoppen. Het deel van het pensioen van uw ex-partner, krijgt u er dan over het algemeen bij. En als u eerder komt te overlijden, zal uw ex-echtgenote mogelijk recht hebben op het aan dit deel van het pensioen gekoppelde partnerpensioen/nabestaandenpensioen. Dat is een ander pensioen dan het ouderdomspensioen. Hoe hiermee wordt omgegaan hangt af van de handelwijze en het standpunt van uw pensioeninstantie.

Uw vraag of er voor het ouderdomspensioen ook een maximale periode is, moet ik dus ontkennend beantwoorden. Het deel van het ouderdomspensioen dat haar toekomt, blijft uw ex-echtgenote ontvangen zolang u leeft en daarna ontvangt zij mogelijk een bijzonder partnerpensioen.
 

Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur