9 tuinklusjes in... april

Fluitende merels, bloesembomen

Tuinklusjes doen
Getty Images

Fluitende merels, bloesembomen en af en toe al naar buiten zonder jas. Heerlijk om nu te klussen in de tuin, geniet van de lente!

  1. Snoei winterbloeiende struiken ­zoals forsythia en winterjasmijn. Knip wat uitgebloeide takken diep terug, spaar de nieuwe scheuten die volgend jaar gaan bloeien.

  2. Zodra de temperatuur dagelijks ­boven de 15 graden komt, groeit het gras weer. Start dan met geregeld maaien.

  3. Gebruik je laatste snoeihout als steun tussen de vaste planten en eenjarigen. Steek de takken rondom de planten als ze net opkomen, ze groeien dan door de takken heen en blijven overeind staan.

  4. Breng grijsbladige kruidenplanten weer in vorm; knip van lavendel, rozemarijn, kerrieplant (Helichrysum) en heiligenbloem ­(Santolina) 2 tot 5 cm rondom weg. Knip niet tot in het kale hout, laat nog wat oud blad zitten.

  5. Week de zaden van erwten en peulen eerst in water tot ze rimpelen en zaai ze daarna 2 cm diep, buiten langs takken of een stuk gaas.

  6. Plant voorgekiemde aardappels met de kiemen naar boven in de grond op 40 cm afstand. Als de kiemen boven de grond komen schuif je er meer grond tegenaan zodat ze in een ‘rug’ komen te staan.

  7. Bescherm de frisse nieuwe s­cheuten van lupine, hosta of ­ridderspoor tegen slakkenvraat. Strooi er lavameel omheen of plaats een koperen ring om de plant.

  8. Start met voorzaaien van een­jarigen en groentes in een kweekkas of de vensterbank.

  9. Plant elke twee weken plugplantjes van groentes zoals broccoli, venkel en sla. Zo spreid je de oogst.

Tuintherapie

Waarom is werken in de tuin ook alweer leuk? Dat vraag je je vast weleens af als je eindeloos gebukt staat om onkruid te wieden. Onthoud deze 4 redenen:

  • Buiten staan je zintuigen aan: voel, ruik, proef en zie je tuin groeien.

  • Onkruid wieden vraagt een bepaalde concentratie, je wilt je niet vergissen in de zaailingen die je wegtrekt.

  • Zelfgekweekte planten of groentes uitdelen, geeft een geluksgevoel.

  • Vieze vingers – van het wroeten in de grond – zijn goed voor je weerstand.

Wees onkruid voor

Onkruid groeit altijd sneller dan je zelf gezaaide planten. Zaai daarom zomerbloemen in de pluktuin op rijtjes. Zaailingen die tussen de rijen opkomen zijn ongewenst, dus onkruid! Trek ze weg voordat ze bloeien en zich opnieuw uitzaaien. Haal zo veel mogelijk wortels weg van wortel­onkruiden. Je put ze uit door ze steeds weg te trekken, tot ze het opgeven.

Help de bij

Van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen. Doe dus ook mee met de Nationale Bijentelling van 10 tot en met 14 april, zodat onderzoekers weten hoe 'de bij' ervoor staat. Op www.nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en het bijengidsje waarmee je de verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kunt herkennen.

Auteur