Kunstlicht zorgt voor afname nachtvlinders

Dat kunstlicht invloed heeft op de natuur wisten we al langer, maar hoe groot die invloed is was nog niet duidelijk. Een uniek experiment met nachtvlinders brengt daar verandering in.

Ons land is bijna overal verlicht, van straatverlichting tot huizen. Er zijn nog weinig plekken in Nederland waar het helemaal donker wordt. Dat kan voor (nacht)dieren heel nadelig uitpakken. Zij zijn namelijk gewend aan een donkere omgeving en (te veel) licht verstoord hun ritme.

Nachtvlinders zijn een goed voorbeeld van hoe steeds meer licht de dieren aantast. Door te veel licht verandert de aanmaak van sekslokstoffen bij vrouwelijke vlinders en daardoor paren ze minder tot niet. Een aantal nachtvlinders dat aangetrokken wordt staan op de lijst van bedreigde diersoorten of zijn zelfs uitgestorven.

Uit recent onderzoek van onder andere het Nederlands Instituut voor Ecologie, Wageningen University en De Vlinderstichting blijkt dat kunstlicht zorgt voor een flinke afname van nachtvlinders op de lange termijn. Het onderzoek bestaat uit een experiment met allerlei verschillende kleuren kunstlicht, uitgevoerd over een periode van vijf jaar. In de eerste twee jaar was er geen aantoonbaar verschil te zien in het aantal vlinders. Maar tussen het derde en het vijfde jaar werden het steeds minder vlinders die naar het licht kwamen. De kleur van het licht maakte geen verschil.

Bekijk het hele onderzoek hier.

Bron: Nature Today.