Waarom je je regenton leeg moet maken voor de winter

Regenton in de tuin
Getty Images

Het is misschien niet het eerste waar je aan zou denken als je de tuin winterklaar maakt, maar de regenton heeft ook wat extra aandacht nodig. We leggen uit waarom. 

Leeg laten lopen

Zorg ervoor dat je de regenton leeg laat lopen voordat het gaat vriezen. Het kan namelijk zo zijn dat het water in de ton bevriest en uitzet. Dat beschadigt de ton en in het ergste geval ontstaan er scheuren. Let op dat de ton gedurende de hele winter leeg blijft om schade te voorkomen. Laat daarnaast het kraantje open staan. Mocht er water binnenkomen (bijvoorbeeld via de regenpijp) dan loopt dat er meteen uit. 

Houten regenton

Ook houten regentonnen moeten helemaal leeg zijn in de winter om dezelfde reden als andere tonnen. Door de druk ontstaan er scheurtjes in het hout en dat kan tot lekkage lijden. 

Schoonmaken

Een regenton schoonmaken is eenvoudiger dan je denkt. Je maakt hem schoon nadat je hem hebt leeggemaakt. Je haalt de deksel eraf en spuit hem schoon met een hogedrukspuit. Hardnekkig vuil maak je schoon met een borstel. Controleer of er geen grote stukken vuil naar de bodem zijn gezonken en of er geen insecten achter blijven. Dit laatste is belangrijk, want bijvoorbeeld muggen kunnen eitjes achter laten. Vergeet ook de kraan niet los te schroeven en een poetsbeurt te geven.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • regenton.nu