PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zo bescherm je de tuin tegen vorst

April luidt normaal gesproken de lente in, maar nu gaat het 's nachts vriezen. Aan de hand van deze tips blijft de tuin mooi voor het moment dat de zon weer gaat schijnen.

Zomerplanten

Allereerst wil je natuurlijk alle kleurrijke zomerplanten beschermen tegen de vorst. Het beste advies is om deze planten toch even naar binnen te halen totdat het lenteweer echt doorzet. Een andere optie is om ze af te dekken met een vliesdoek; een licht, synthetisch weefsel dat tot 5 graden vorst tegenhoudt. Dat kan net het verschil maken.

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten zijn vooral kwetsbaar in de winter, maar ook bij lichte vorst lopen sommige soorten risico. Het is verstandig om deze planten uit de wind te houden en op een beschutte plek te zetten. Het voordeel is dat vorstgevoelige planten niet zo snel sterven door kou, dus ze hoeven niet per se naar binnen zoals zomerplanten.

Wel is het goed om ze in potten te plaatsen en af te dekken met een dekentje hooi of stro. Zet ze vooral op een plek staan waar het water goed kan worden doorgelaten aan de onderkant.

Fruitbomen

Vooral kuipplanten en bloeiende fruitbomen lopen risico bij koude temperaturen. Gouden tip: blijf ze besproeien. Hierdoor ontstaat er een ijslaagje en zal de temperatuur van de bloem nauwelijks onder het vriespunt komen, omdat bij ijsvorming warmte vrijkomt. Zo bescherm je de beginnende vrucht tegen de vorst.

Dat kans dat het gaat vriezen blijft de komende tijd wisselend. Pas in mei zal die kans flink afnemen. Deze hele maand is het dus slim om uw tuin te blijven beschermen tegen de koude nachten. Meer tuintips leest u hier.

Bronnen: vtwonen, weeronline