Zo blijven je pioenrozen extra lang mooi

Een mooie bos pioenrozen is prachtig, maar de bloemen verwelken ook snel. Hoe zorg je ervoor dat je er langer van kan genieten? Met deze tips en een beetje extra aandacht blijven je pioenrozen op vaas langer mooi. 

Een schepje suiker

Pioenrozen houden van suiker. Af en toe een schepje suiker met een beetje water zorgt ervoor dat de rozen het langer volhouden. Ook het verversen van het water en een beetje plantenvoeding kan geen kwaad.  

Afstand tussen de bloemen

Heb je een grote bos pioenrozen? Verdeel ze dan over meer vazen. De bloemen kunnen namelijk niet goed groeien als ze dicht op andere bloemen staan. Geef ze een beetje ruimte, zodat de bloemen helemaal kunnen openen. 

Niet naast de fruitschaal

Fruit produceert een gas, ethyleengas, en dat versnelt de veroudering van bloemen. Plaats de vaas dus niet in de buurt van de fruitschaal en de pioenrozen zullen het langer volhouden. 

Let op dichte knoppen

Het lijkt misschien dat je langer plezier hebt van de bloemen als je ze in de knop koopt. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bij dichte knoppen loop je namelijk het risico dat de bloemen helemaal niet uitkomen. De bloemen maken namelijk een natuurlijk suikerlaagje aan waardoor de knoppen dichtgeplakt blijven. Knoppen die al een beetje open zijn, kun je daarentegen wel zonder risico kopen.

Heb je toch knoppen die niet opengaan? Dan kun je dit tructje gebruiken: spoel de knoppen van de ongeopende pioenrozen voorzichtig af onder een straaltje lauwwarm water. Hou hierbij de knop van de bloem naar beneden, zodat het water niet direct in de bloembladeren komt. Met deze techniek spoel je het natuurlijke suikerlaagje weg, waardoor de rozen makkelijker open kunnen gaan. Herhaal dit enkele dagen totdat de knoppen opengaan. 

Bron: Libelle